Ραντεβού με μια ενεργειακή καταστροφή είχε κλείσει για τον χειμώνα του ’23 η Ευρώπη, αλλά τα χειρότερα δεν ήρθαν ποτέ και η κύρια αιτία είναι μια παρατεταμένη καλοκαιρία: τη στιγμή που τα Χριστούγεννα οι μισές ΗΠΑ πάγωναν με χιονοθύελλες και πολικές θερμοκρασίες έως και -45 βαθμούς Κελσίου, στις Άλπεις τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούσαν κυρίως με τεχνητό χιόνι.
Η πορεία του καιρού έγινε μέσα στον Δεκέμβριο του ’22 o βασικός δείκτης του οικονομικοπολιτικού κλίματος και τώρα οι αναλυτές των διεθνών οίκων αναδεικνύουν τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για να δείξουν ότι και τον Ιανουάριο οι θερμοκρασίες στην Κεντρική Ευρώπη -πολύ περισσότερο σε χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα – θα είναι 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το συνηθισμένο για την εποχή, μειώνοντας ανάλογα τη ζήτηση για θέρμανση. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο -η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κοντά στο 50% σε σχέση με τον Δεκέμβριο- στην ολλανδική αγορά, που λειτουργεί ως οδηγός για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ωστόσο, οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν επίσης το αυτονόητο – οι προβλέψεις, ακόμα και των πλέον σύγχρονων μετεωρολογικών ινστιτούτων, ισχύουν μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια – οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι η προαναγγελία μιας σοβαρής κακοκαιρίας στα τέλη του μήνα ή τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα ως «εκτοξευτήρας» για τις τιμές της ενέργειας, επαναφέροντας την αβεβαιότητα στην οικονομία.
Προς το παρόν, ο καλός καιρός μειώνει τον πληθωρισμό, αφού ωθεί στην εκλογίκευση των τιμών της ενέργειας, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση για την αποφυγή των ευρύτερων προβλημάτων στις οικονομίες που προκάλεσε η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι τελευταίες προβλέψεις τόσο για την «ευρωπαϊκή ατμομηχανή», τη Γερμανία, όσο και για τις ΗΠΑ, δεν κάνουν πλέον λόγο για ύφεση, αλλά για «πολύ σημαντική οικονομική επιβράδυνση», με το Βερολίνο να ισορροπεί γύρω στο 0% για το 2023, με προοπτική επανόδου σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2024, όπως και η Ουάσιγκτον.