Εκτελέστηκε η πρώτη τρανς γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ και ταυτόχρονα ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο επιβάλλεται θανατική ποινή για το 2023. Πρόκειται για την 49χρονη Αμερικανίδα Άμπερ Μακλάφλιν, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο για τον φόνο της πρώην συντρόφου της.
Η Μακλάφλιν εκτελέστηκε με ένεση θανατηφόρου διαλύματος στη φυλακή Μπον Τερ, στην πολιτεία Μιζούρι.
Είχε καταδικαστεί για τον φόνο της πρώην συντρόφου της σε προάστιο του Σεντ Λιούις στο Μιζούρι, το 2003. Η 49χρονη γυναίκα, μετά τον χωρισμό της, παρενοχλούσε την πρώην σύντροφό της, σε βαθμό που εκείνη προσέφυγε στις Αρχές και ζήτησε να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για την προστασία της.

Τη μοιραία ημέρα του φονικού, η Μακλάφλιν έστησε ενέδρα έξω από τη δουλειά της πρώην συντρόφου της, οπλισμένη με ένα κουζινομάχαιρο. Μόλις βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία, όρμησε κατά πάνω της, τη βίασε, τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου και στο τέλος πέταξε το πτώμα κοντά στον ποταμό Μισισιπή.
Στη δίκη, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην ποινή που έπρεπε να της επιβληθεί. Με απόφαση του δικαστή, καταδικάστηκε σε θάνατο. Σημειώνεται ότι οι πολιτείες Μιζούρι και Ιντιάνα είναι οι μόνες, όπου επιτρέπεται στους δικαστές να επιβάλουν θανατικές καταδίκες, αν οι ένορκοι αδυνατούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή.
Επικαλούμενοι αυτήν την ιδιαιτερότητα, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Μακλάφλιν ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μάικ Πάρσον να μετατρέψει την ποινή σε ισόβια κάθειρξη, αφού “δεν αντικατόπτριζε τη βούληση της κοινότητας αλλά του δικαστή και μόνο”. Επικαλέστηκαν επίσης τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχιατρικά προβλήματα της εντολέα τους.
Πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων δυο βουλευτές του Μισούρι, οι Κόρι Μπους και Εμάνιουελ Κλίβερ, υποστήριζαν το αίτημα, το οποίο, όπως φάνηκε, δεν έγινε δεκτό.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC), μέχρι χτες δεν είχε εκτελεστεί κανένα ανοιχτά τρανς άτομο στη χώρα. Το θέμα ωστόσο “προσελκύει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόριας Ντρέιν, ενώ στο Όρεγκον μετατράπηκε η ποινή της Τάρας Ζάιστ”. Πρόκειται για άλλες δυο τρανς γυναίκες.
πρωταγΑπό την εκλογή του στη θέση του κυβερνήτη στο Μιζούρι, το 2018, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα να δείξει επιείκεια και να απονείμει χάρη σε θανατοποινίτες.