Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ συνεχίζει την ανάλυση και επεξήγηση φάσεων για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR , της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR. Να σημειωθεί πως οι φάσεις οι οποίες επεξηγούνται, αφορούν μόνο περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.

*Η επεξήγηση των φάσεων είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά, εδώ: https://www.cfa.com.cy/En/news/45623

Για τη 12η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta, γίνεται επεξήγηση των ακόλουθων φάσεων:

Ακρίτας – Ε.Ν.Π, 12ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Πέναλτι.
VAR: Καμιά παρέμβαση.
Σωστή απόφαση: Παρέμβαση VAR, on field review – όχι πέναλτι.
Επεξήγηση: Ο επιτιθέμενος αφού κλώτσησε την μπάλα, έκανε άλμα και άρχισε να πέφτει στο έδαφος, προσπαθώντας να εκβιάσει πέναλτι, χωρίς να έχει επαφή με τον αμυνόμενο ο οποίος προσπάθησε να παίξει την μπάλα. Η επαφή  που υπήρξε μεταξύ επιτιθέμενου και αμυνόμενου στην εξέλιξη της φάσης είναι άσχετη με την πτώση του ποδοσφαιριστή γιατί αυτή η επαφή δεν ήταν η αιτία της πτώσης του. Από την οπτική γωνιά που το είδε ο διαιτητής, φάνηκε πέναλτι και το έδωσε.
Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR και αμέλησαν το γεγονός ποια κάμερα είναι η πιο κατάλληλη για να εξετάσουν τη φάση. Έπρεπε να ληφθεί υπόψη από το VAR πως η πιο κατάλληλη κάμερα είναι αυτή που δείχνει ξεκάθαρα την απόσταση μεταξύ αμυνόμενου και επιτιθέμενου καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο επιτιθέμενος πέφτει στο έδαφος πριν την επαφή με τον αμυνόμενο.
Λανθασμένα δεν έγινε παρέμβαση από το VAR. Αυτού του είδους πέναλτι δεν είναι αποδεκτό να δίνονται και η παρέμβαση του VAR είναι υποχρεωτική.

VIDEO ΑΚΡΙΤΑΣ – ΕΝΩΣΗ, 12ο λεπτό

Ακρίτας – Ε.Ν.Π, 90ο  λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Πέναλτι.
VAR: Παρέμβαση VAR / On field review – έμμεσο φάουλ και κίτρινη κάρτα.
Απόφαση μετά το on field review: Ακύρωση πέναλτι, έμμεσο φάουλ και κίτρινη κάρτα.
Επεξήγηση: Ο επιτιθέμενος μπήκε στη μεγάλη περιοχή και προσπαθεί να ξεγελάσει το διαιτητή και να εκβιάσει πέναλτι πέφτοντας στο έδαφος χωρίς να έχει επαφή με τον αντίπαλο. Ο διαιτητής υπέδειξε λανθασμένα το πέναλτι. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο ορθά έκανε παρέμβαση. Ο διαιτητής μετά που είδε τη φάση σε on field review, άλλαξε την αρχική του απόφαση και πήρε την ορθή απόφαση.

VIDEO Ακρίτας – ΕΝΠ, 90ο λεπτό

ΑΕΚ – Απόλλων, 76ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: 
Άμεσο φάουλ και κόκκινη κάρτα.
VAR: Παρέμβαση VAR / On field review – άμεσο φάουλ υπέρ του αμυνόμενου και κίτρινη κάρτα.
Απόφαση μετά το on field review: Ακύρωση κόκκινης κάρτας, φάουλ υπέρ του αμυνόμενου και κίτρινη κάρτα για τον επιτιθέμενο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ (αριθμός 10).
Επεξήγηση: Από την οπτική γωνιά που το είδε ο διαιτητής, έδωσε φάουλ για τράβηγμα και κόκκινη κάρτα για στέρηση καθαρής ευκαιρίας επίτευξης τέρματος από τον αμυνόμενο. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο διαπίστωσε πως ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση από τον επιτιθέμενο προς τον αμυνόμενο με το χέρι στο πρόσωπο του. Σωστά έγινε παρέμβαση από το VAR και ο διαιτητής, μετά που είδε τη φάση σε on field review, άλλαξε σωστά την απόφαση του.

VIDEO ΑΕΚ – ΑΠΟΛΛΩΝ, 76ο λεπτό
 
Άρης – Πάφος F.C., 61ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Παρέμβαση VAR / On field revie – χέρι – πέναλτι
Απόφαση μετά το on field review: Πέναλτι.
Επεξήγηση: Ο αμυνόμενος, μέσα στη μεγάλη περιοχή, έκανε τάκλιν και βρήκε καθαρά την μπάλα με το χέρι το οποίο βρισκόταν εκτός του σώματος του σε αφύσικη θέση. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση και υπέδειξε κόρνερ. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο διαπίστωσε ξεκάθαρα πως έγινε χέρι και σωστά έκανε παρέμβαση. Ο διαιτητής μετά που είδε τη φάση σε on field review, σωστά άλλαξε την απόφαση του και έδωσε πέναλτι.
Παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη για να παρέμβει το VAR: 
-Το χέρι βρισκόταν σε αφύσικη θέση, αύξησε τον όγκο του σώματος του αμυνόμενο και ξεκάθαρα το χέρι ακούμπησε στη μπάλα.

VIDEO ΑΡΗΣ – ΠΑΦΟΣ F.C. 61ο λεπτό

Καρμιώτισσα – Δόξα, 19ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Να συνεχιστεί ο αγώνας.
VAR: Παρέμβαση VAR, on field review – πέναλτι
Απόφαση διαιτητη μετά το on field review: πέναλτι.
Επεξήγηση: Ο αμυνόμενος προσπάθησε να παίξει την μπάλα η οποία ήρθε από ψηλά, με το κεφάλι του. Δεν βρήκε την μπάλα η οποία αναπήδησε στο έδαφος και βρήκε στο χέρι του το οποίο ήταν εκτός του σώματος του, αυξάνοντας τον όγκο του. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση και είπε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Το VAR, μετά από έλεγχο στη φάση διαπίστωσε την παράβαση που έγινε και σωστά έκανε παρέμβαση. Ο διαιτητής, μετά που είδε τη φάση σε on field review, ορθά άλλαξε την απόφαση του.
Παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη για να παρέμβει το VAR: 
-Το χέρι βρισκόταν σε αφύσικη θέση, αύξησε τον όγκο του σώματος του αμυνόμενο και ξεκάθαρα το χέρι ακούμπησε στη μπάλα.

VIDEO ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ – ΔΟΞΑ, 19ο λεπτό