Πέρα από τις ιδιαιτερότητες που κρύβει πάντα ένα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό και της διαφορετικότητας που “κουβαλάει” διαχρονικά μία κόντρα αιωνίων, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται ο ένας ή ο άλλος, το εφετινό, πρώτο αντάμωμά τους στη σεζόν -απ’ τα συνολικά τέσσερα που θα έχουν στο πρωτάθλημα ή και περισσότερα αν διασταυρωθούν μετά από 14 χρόνια και στο Κύπελλο- έχει κι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο:
Είναι η πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 11 χρόνια που ο Παναθηναϊκός πηγαίνει σε ντέρμπι με τους ερυθρόλευκους, όντας ο ίδιος πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα.
Από το πρώτο clasico της σεζόν 2011/12 που διεξήχθη στο Γ. Καραϊσκάκης στις 19 Νοεμβρίου 2011, το «τριφύλλι» δεν είχε συναντηθεί ξανά με τον μεγάλο αντίπαλό του, έχοντας βαθμολογικό προβάδισμα.
Εκείνη την περίοδο, ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει καταπληκτικά τη σεζόν, με τον Σεμπαστιάν Λέτο να κάνει… πράγματα και θαύματα στο γήπεδο.
Αφού ξεπέρασαν γρήγορα οι «πράσινοι» τον διπλό, οδυνηρό αποκλεισμό τους από τα Κύπελλα Ευρώπης (από Οντένσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ), επικεντρώθηκαν στο πρωτάθλημα, όπου έχτισαν ένα εντυπωσιακό σερί.
Στις πρώτες εννέα αγωνιστικές της Super League είχαν οκτώ νίκες και μόλις μία ισοπαλία (1-1 την 3η αγωνιστική με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι), έχοντας περάσει με διπλά από την Κέρκυρα (2-0), την Ξάνθη (3-2) και την Τούμπα (3-1) κι έχοντας νικήσει και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 3-2.
Λίγο πριν απ’ την τότε 10η αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός ήταν επικεφαλής στο βαθμολογικό πίνακα με 25 βαθμούς έναντι 23 του Ολυμπιακού, ο οποίος μετρούσε δύο ισοπαλίες: Με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (1-1) και με τον ΟΦΗ στο Φάληρο (2-2).
Το τότε ντέρμπι αιωνίων έμεινε στο 1-1 με τα γκολ των Ζέκα Γκονσάλβες (17’, το πρώτο του με τη φανέλα του «τριφυλλιού») και Ράφικ Τζιμπούρ (48’) με τον Παναθηναϊκό να παραμένει και μετά από εκείνο το ματς μόνος πρώτος στη βαθμολογία με 26 βαθμούς έναντι 24 του Ολυμπιακού.
Θέση που διατήρησε ως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2012, έχοντας ανοίξει μάλιστα τη διαφορά κάποια στιγμή ακόμη και στους πέντε βαθμούς (μετά από ένα «Χ» του Ολυμπιακού στη Δράμα και μία ήττα στην Ξάνθη με 1-0).
Ο τραυματισμός του Λέτο, ωστόσο, στο γόνατο (χονδροπάθεια) ήταν και η αρχή του… τέλους εκείνου του Παναθηναϊκού που δεν άντεξε ως το φινάλε, χάνοντας και τη διαφορά και τον τίτλο του πρωταθλητή, μολονότι στα 2/3 της σεζόν έπαιξε πραγματικά εντυπωσιακό ποδόσφαιρο.
Έκτοτε ο Παναθηναϊκός δεν πήγε ξανά σε ντέρμπι με τους Πειραιώτες όντας μπροστά στη βαθμολογία. Ακόμη και στο παιχνίδι του β’ γύρου ανάμεσα στις δύο ομάδες (18 Μαρτίου 2022), οι ερυθρόλευκοι είχαν ανακτήσει τότε το προβάδισμα, έχοντας 55 βαθμούς, έναντι 54 του «τριφυλλιού».
Σχεδόν 11 χρόνια μετά, το νέο αντάμωμα των «αιωνίων» φέρνει τον Παναθηναϊκό στο απόλυτο των νικών («10Χ10») και στο +10 από τον Ολυμπιακό.
Κάτι που είχε να συμβεί σχεδόν 28 χρόνια κι αν μη τι άλλο δείχνει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική που έχουν αποκτήσει πλέον οι “πράσινοι”. Όσο κι αν στα συγκεκριμένα παιχνίδια, δεν “μιλούν” ποτέ οι αριθμοί, αλλά οι παίκτες και το γήπεδο…