Με την επικείμενη αποχώρηση του Άντονι, ο Άγιαξ πρόκειται να ενισχύσει το ταμείο του με 100 εκατ. ευρώ. Ο νεαρός Βραζιλιάνος εξτρέμ μπορεί να μην προέρχεται από τις ακαδημίες του «Αίαντα» καθώς αποκτήθηκε έναντι 15,7 εκατ. ευρώ από τη Σάο Πάουλο, αποτελεί όμως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της δουλειάς και του χρόνου που επενδύει ο ολλανδικός «γίγαντας» του ποδοσφαίρου σε νεαρούς παίκτες.
Με την πώληση του Άντονι ο Άγιαξ πρόκειται εισπράξει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένα ποσό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, το οποίο και είναι το μεγαλύτερο που θα μπει στο ταμείο του έως και σήμερα.
Αυτά είναι τα μεγαλύτερα deal που μετέτρεψαν τον Άγιαξ εκτός από ποδοσφαιρικό καταφύγιο ταλέντων και σε έναν οικονομικό «κολοσσό».
*Η σειρά της λίστας εμπεριέχει τις επίσημες πωλήσεις καθώς αυτή του Άντονι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Φρένκι Ντε Γιoνγκ (Καλοκαίρι 2019 – Μπαρτσελόνα)
Μπορεί το επίθετο «Ντε Γιoνγκ» στην Ολλανδία να είναι άκρως διαδεδομένο, ωστόσο όταν συνοδεύεται από το όνομα Φρένκι φαίνεται ότι… κοστίζει ακριβά.
Το καλοκαίρι του 2019 και έπειτα από μια συγκλονιστική σεζόν κατά την οποία ο Άγιαξ έχασε στο «νήμα» την επιστροφή του σε έναν τελικό Champions League μετά το 1996, η Μπαρτσελόνα προσέφερε «γη και ύδωρ» στον ολλανδικό σύλλογο για να ντύσει στα «μπλαουγκράνα» τον Φρένκι Ντε Γιoνγκ.
Ο υπερταλαντούχτος κεντρικός μέσος ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί με μεγάλη ευκολία σε όλες τις θέσεις του άξονα, αποχώρησε από την «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» μετά από μια πρόταση 86 εκατ. ευρώ των Καταλανών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ο Φρένκι Ντε Γιoνγκ πραγματοποίησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στα τμήματα υποδομής του Άγιαξ καθώς προερχόταν από τη Βίλεμ, αλλά παρόλα αυτά αποτέλεσε ένα από τα βασικά «γρανάζια» στην ομάδα του σημερινού προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έρικ Τεν Χάαγκ.
Επιπροσθέτως ο 25χρονος σήμερα Ολλανδός, προήχθη στην πρώτη ομάδα του ‘Άγιαξ το 2016 και μέχρι την ημέρα που έφυγε κατέγραψε 89 συμμετοχές σημειώνοντας 5 τέρματα και δημιουργώντας 13, ενώ μεταξύ άλλων κατέκτησε και το νταμπλ της σεζόν 2018/19 με τον «Αίαντα».
Ματάις Ντε Λιχτ (Καλοκαίρι 2019 – Γιουβέντους)
Ίσως και το μεγαλύτερο ταλέντο του Άγιαξ και των ακαδημιών του την τελευταία 20ετία. Ο Ματάις Ντε Λιχτ, βασικός πυλώνας εκείνης της υπέροχης ομάδας του Τεν Χάαγκ, είχε καταφέρει στα 20 χρόνια του να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων σχεδόν των μεγάλων ποδοσφαιρικών brand με τις εμφανίσεις του.
Αρχηγός του για μια διετία, εξαιρετικός στις μάχες «man to man», επιβλητικός στο ψηλό παιχνίδι, ταχύς (παρά το ύψος του) και οξυδερκείς, κατάφερε να μετατραπεί σε έναν αδιαμφισβήτητο ηγέτη της άμυνας του Άγιαξ από το 2017 έως και το 2019 που αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα.
Νικήτρια στο σκληρό «πόκερ» της διεκδίκησης του βγήκε η Γιουβέντους η οποία πλήρωσε 85,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει «μπιανκονέρο». Μάλιστα ο Ντε Λιχτ, την είχε «πληγώσει» λίγους μήνες νωρίτερα σκοράροντας το καθοριστικό γκολ στο Τορίνο που έδωσε την πρόκριση στον Άγιαξ.
Όπως αποδείχθηκε όμως εκ του αποτελέσματος, η επένδυση με το όνομα Ντε Λιχτ δεν βγήκε στη Γιουβέντους, η οποία τον πούλησε στη Μπάγερν Μονάχου κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού έναντι 67 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ντε Λιχτ κατά τη θητεία του στην Eredivisie συμπεριλήφθηκε 2 φορές στην καλύτερη ενδεκάδα της σεζόν, ενώ κατέκτησε με τον Άγιαξ το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα Ολλανδίας το 2019.
Λισάνδρο Μαρτίνες ( Καλοκαίρι 2022 – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Ένας αρκετά υποτιμημένος ποδοσφαιριστής που η αξία του αναγνωρίστηκε από τον Έρικ Τεν Χααγκ. Ο Ολλανδός τεχνικός, αποχώρησε από τον Άγιαξ, παίρνοντας μαζί του και τον Λισάνδρο Μαρτίνεζ ο οποίος κατά την κοινή τους παρουσία στο Άμστερνταμ τον είχε βγάλει ασπροπρόσωπο.
Όπως είναι αναμενόμενο εξαιτίας της Αργεντίνικης καταγωγής του, ο Μαρτίνεζ δεν αποτελεί προϊόν της ακαδημίας του Άγιαξ ωστόσο, από την ηλικία των 21 ετών που κατέφθασε στην Ολλανδία, αποκόμισε το τρόπο παιχνιδιού του ολλανδικού ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση του Άγιαξ.
7 εκατ. ευρώ στοίχισε στον «Αίαντα» το καλοκαίρι του 2019 ο Μαρτίνεζ και πωλήθηκε το φετινό καλοκαίρι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 57,37 εκατ. ευρώ.
Στις 120 συμμετοχές του δεν κατάφερε και λίγα πράγματα μιας και στέφθηκε 2 φορές πρωταθλητής και μία κυπελλούχος Ολλανδίας. Επιπλέον, έχει στο παλμαρέ του ένα Σούπερ Καπ της χώρας όπως και τη διάκριση του καλύτερου ποδοσφαιριστή του συλλόγου για τη σεζόν που πέρασε.
Ντέιβινσον Σάντσες (Καλοκαίρι 2018 –Τότεναμ)
Ένας ακόμη κεντρικός αμυντικός που «μοσχοπουλήθηκε» στην Αγγλία. Με καταγωγή από την Κολομβία και όντας τέκνο της Ατλέτικο Νασιονάλ, ο Ντέιβινσον Σάντσες επιβιβάστηκε το καλοκαίρι του 2016 στο αεροπλάνο με προορισμό το Άμστερνταμ και τον Άγιαξ.
Ο θηριώδης στόπερ, εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του, δίνοντας την αφορμή στην Τότεναμ, να πληρώσει στον ολλανδικό σύλλογο 42 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.
Σε δύο σεζόν, ο Σάντσες αύξησε την τιμή του κατά 35.5 εκατ. ευρώ, μιας και είχε δημιουργήσει ένα εξαιρετικό αμυντικό μαζί με τον Νικ Βίρχεφερ. Κατέγραψε συνολικά 47 εμφανίσεις με τον Άγιαξ πετυχαίνοντας 7 τέρματα με το «καμάρι» του Άμστερνταμ.
Χακίμ Ζίγεκ (Καλοκαίρι 2020 – Τσέλσι)
Την πεντάδα «κλείνει» ο Μαροκινός που σύντομα πρόκειται να βγει εκτός αυτής ( εξαιτίας της επικείμενης πώλησης του Άντονι). Ο Χακίμ Ζίγεκ, παιδί Μαροκινών γονέων που μετοίκισαν στην Ολλανδία, πραγματοποίησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Χέρενφεϊν.
Η εξέλιξη του ήταν εντυπωσιακή και έτσι το καλοκαίρι του 2014 μετακόμισε λίγο νοτιότερα για να αγωνιστεί στη Τβέντε. Ο Άγιαξ, «άπλωσε» τα δίχτυα και τα ραντάρ του και δύο χρόνια αργότερα τον απέκτησε έναντι 11 εκατ. ευρώ.
Ο βορειοαφρικανός με ικανότητα να φέρνει εις πέρας όλες τις αποστολές του σε όλα τα μήκη και πλάτη της μεσοεπιθετικής γραμμής, απέδειξε σε όλους το λόγο για τον οποίο η ομάδα του Άμστερνταμ τον έκανε δικό της.
Εξαιρετικός τεχνίτης, με έφεση στην εκτέλεση στατικών φάσεων, δεινός σκόρερ και άριστος «σερβιτόρος», αγωνίστηκε σε 165 παιχνίδια με τον Άγιαξ, βρίσκοντας δίχτυα 49 φορές. Επιπλέον, «τάισε» τους συμπαίκτες του με 81 ασίστ.
Δύο καλοκαίρια πριν η Τσέλσι τον απέκτησε πληρώνοντας 40 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο φαίνεται πως περισσότερο σπαταλήθηκαν παρά… επενδύθηκαν μιας και οι προσδοκίες που είχαν οι ιθύνοντες του συλλόγου από το Μαροκινό, περιορίστηκαν στα 14 γκολ και τις 10 ασίστ του σε 84 ματς.
Ο Ζίγεκ παρόλα αυτά έχει πλέον στο παλμαρέ του το Champions League του 2020, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2021 αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων με τους Λονδρέζους.