Καλύτερο αναμένεται να είναι το 2022 για την κυπριακή οικονομία ενώ το 2023 χειρότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σύμφωνα με νέα έκδοση του ΚΟΕ, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2022 και κατά 2,8% το 2023. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, η πρόβλεψη για το 2022 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω (0,3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η πρόβλεψη για το 2023 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω (0,3 ποσοστιαίες μονάδες). Οι αναθεωρήσεις είναι μικρές, καθώς στη διαμόρφωση των προοπτικών επενεργούν αντιτιθέμενοι παράγοντες.
Από τη μια πλευρά, οι πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και οι ευνοϊκές συνθήκες στην αγοράς εργασίας αναμένεται να στηρίξουν τις προοπτικές, ιδιαίτερα το 2022.
Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική δραστηριότητα με υστέρηση, επηρεάζοντας την πρόβλεψη για το 2023.
Επιπλέον, η αποδυνάμωση της οικονομικής εμπιστοσύνης φαίνεται να επιβαρύνει τις προοπτικές για το 2022 και το 2023, ενώ η απώλεια τουριστικών αφίξεων, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων, επηρεάζει αρνητικά την πρόβλεψη για το 2022.
Όπως σημειώνεται, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες μέσω (α) χαμηλότερων εξαγωγών υπηρεσιών από τις αναμενόμενες, και (β) ασθενέστερου ρυθμού μεγέθυνσης στην ΕΕ από τον αναμενόμενο, κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησης της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια.
Επισημαίνεται ότι ο πόλεμος μπορεί να παρατείνει τις ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων (π.χ. ενέργειας, τροφίμων) και να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού, με αρνητικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη και την πραγματική δραστηριότητα.
Κίνδυνοι για τις προοπτικές πιθανόν να προκύψουν και αν η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών (για αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού), είναι ταχύτερη ή/και ισχυρότερη από την αναμενόμενη, επηρεάζοντας δυσμενώς το κόστος δανεισμού του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Ως εκ τούτου, αλλαγές που αποδυναμώνουν το πλαίσιο εκποιήσεων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία και να δυσχεραίνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Κίνδυνοι για χειρότερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες ως αποτέλεσμα νέων κυμάτων λοιμώξεων COVID-19 συνεχίζουν να υφίστανται. Καλύτερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω ισχυρότερης εξωτερικής ζήτησης από την αναμενόμενη, ιδίως λόγω αυξημένου τουριστικού κύματος στην Κύπρο από αγορές εκτός της ρωσικής.
Επίσης, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) προβλέπεται στο 7,5% και στο 3,3% για το 2022 και το 2023, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για υψηλό πληθωρισμό είναι κυρίως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Κύπρο και στο εξωτερικό κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δραστηριότητα.