Νέο άρθρο του Ανδρέα Μουσκάλλη ο οποίος καταθέτει τις δικές του απόψεις, ιδέες αλλά και εισηγήσεις για τις ομάδες μας στην Ευρώπη.
Αναλυτικά:
«Είναι ευλογία για τις Ποδοσφαιρικές Ομάδες της Κύπρου και το Ποδόσφαιρο της, η μεγάλη ευκαιρία που της δίνεται  να εκπροσωπείται στις Ευρωπαϊκές Ποδοσφαιρικές διοργανώσεις με πέντε ομάδες, το 50% σχεδόν του συνόλου των ομάδων που λάμβαναν μέρος στο Πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Μια μικρή χώρα όπως την Κύπρο με λιγότερο από 1 εκατομμύριο πληθυσμό, να έχει τόσο μεγάλη εκπροσώπηση στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της Ευρώπης.
Αυτό το δεδομένο της εκπροσώπησης το οποίο κερδήθηκε με πολλή κόπο και μόχθο, σε πράγματι πολύ δύσκολες συνθήκες πρέπει να διατηρηθεί και αν είναι  δυνατόν να ενισχυθεί. Η Κύπρος είναι μια χώρα, με ξεχωριστή διαχρονική αγάπη και εκτίμηση στο Ποδόσφαιρο και αυτό αντανακλάται και στην πρόοδο και ανάπτυξη του. Αφού πέρασε διάφορα στάδια ωρίμανσης το Ποδόσφαιρο της Κύπρου μετατρέπεται σε επαγγελματικό όπως είναι και το υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ποδοσφαιρικές μας ομάδες λειτουργούν επαγγελματικά, με καλή οργάνωση σ’ όλα τα επίπεδα.
Νοιώθω αισιόδοξος για τις νέες προκλήσεις των ομάδων μας στην Ευρώπη και με την ευκαιρία των Ευρωπαϊκών κληρώσεων, θα ήθελα να καταγράψω τις απόψεις μου.
Η ΑΕΚ Λάρνακας  κληρώθηκε με την Μίντιλαντ, δευτεραθλήτρια ομάδα της Δανίας, το ΑΠΟΕΛ , κληρώθηκε με την Βουλγάρικη Μπότεφ και ο Αρης κληρώθηκε με την Νέφτσι Μπακού.
Οι άλλοι δύο  ομάδες μας ο πρωταθλητής ΑΠΟΛΛΩΝ και η κυπελλούχος ΟΜΟΝΟΙΑ, αναμένουν να γνωρίσουν τους αντιπάλους τους.
Επανέλαβα πολλές φορές , ότι οι ομάδες μας αντιμετωπίζουν με ίσους όρους πλέον τους αντιπάλους τους. Είναι όλες επαγγελματικές ομάδες, με πλούσια ρόστερ και ψηλούς προϋπολογισμούς, είναι ομάδες πλέον με σωστές νοοτροπίες και κουλτούρα , με φανταστικούς φιλάθλους , καυτές έδρες και όλες τις  Ποδοσφαιρικές διευκολύνσεις. Στο παρελθόν οι ομάδες  μας ήταν ερασιτεχνικές και καλούνταν να αγωνισθούν με επαγγελματικές. Και πολλές φορές κατορθώναμε να τους νικήσουμε , με το πάθος και τον ενθουσιασμό μας. Αν θυμηθείτε καλά, λυγίζαμε στα τελευταία λεπτά του παιγνιδιού λόγω μειωμένης φυσικής κατάστασης και νοοτροπιών.
Τώρα θεωρώ ότι όλα έχουν διαφοροποιηθεί και ανάλογη πρέπει να είναι και η  συμπεριφορά μας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε κανένα αντίπαλο. Όλους τους υπολογίζουμε σοβαρά , πειθαρχημένα με θετική σκέψη και αυτοπεποίθηση. Χωρίς  αλαζονεία και επιπολαιότητα , στοιχεία πολλές φορές που παρατηρούνται στις ομάδες μας. Όλες οι ομάδες μας, οφείλουν να προετοιμασθούν κατάλληλα με  κύριο στόχο τις επιτυχίες και την είσοδο τους στους  Ομίλους των διαφόρων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.
Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων της Ευρώπης, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις πρώτες κληρώσεις, οι οποίες είναι ισοδύναμες ομάδες. Οι γνωστοί αντίπαλοι μας, Μίντιλαντ, Μπότεφ και Νέφτσι Μπακού, δεν είναι ισχυρότεροι από εμάς. Είμαστε  ισοδύναμοι και η επιτυχία θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, κυρίως από την αμυντική συμπεριφορά μας και την αποφυγή μεγάλων λαθών.
Χρειάζεται οπωσδήποτε τακτική, στρατηγική και έξυπνο πλάνο στον σχεδιασμό μας, εμπλουτισμένα με αυτοπεποίθηση και αγωνιστική πειθαρχία. Πιστεύω στις ομάδες μας. Πιστεύω στην επιτυχία τους. Άρχισαν πλέον να ωριμάζουν και με την έλευση έμπειρων , ποιοτικών και προσωπικοτήτων ποδοσφαιριστών, δημιουργούν ομάδες ανταγωνιστικές και με κουλτούρα νικητή και όχι ηττημένου.
Το Ποδόσφαιρο αναπτύσσεται ραγδαία σ’ όλες τις παραμέτρους του και σ’ όλες τις χώρες ιδιαίτερα της Ευρώπης. Μαζί  τους αναπτύσσεται δυναμικά και το  Κυπριακό Ποδόσφαιρο και οι ποδοσφαιρικές μας ομάδες. Σταθερά, σοβαρά , ταπεινά, με αυτοπεποίθηση και ενέργεια , θέληση και αποφασιστικότητα.
Η παρακολούθηση όλων των ποδοσφαιρικών εξελίξεων και δεδομένων πρέπει να είναι στις προτεραιότητες μας.
Το Nations League μας οδηγεί σε συμπεράσματα και στοιχεία σημαντικά και τα οποία πρέπει να αναλύσουμε.
Παρακολουθήσαμε την εκπληκτική ομάδα της Ουγγαρίας να κερδίζει  0 -4 την πανίσχυρη ομάδα της Αγγλίας. Στον πρώτο όμιλο τελευταία στην βαθμολογία βρίσκεται η ομάδα της Γαλλίας. Στον τρίτο όμιλο η Αγγλία ευρίσκεται στην τελευταία θέση του Ομίλου. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι πρώτη  στον Όμιλο της. Οι ανακατατάξεις στο Ποδόσφαιρο είναι σύνηθες, σταθερό και φυσιολογικό φαινόμενο. Θεωρώ ότι είναι  ο καιρός , η κατάλληλη στιγμή, το Κυπριακό Ποδόσφαιρο να ανέβει επίπεδο.
Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από τις  επιτυχίες των ποδοσφαιρικών μας ομάδων στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και της Εθνικής μας Ομάδας. Έχω την πεποίθηση και την αίσθηση ότι  είμαστε κοντά σε μεγάλες επιτυχίες από όλες τις ομάδες μας . Τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΑΕΚ, ΟΜΟΝΟΙΑ , ΑΠΟΕΛ και ΑΡΗ.
Όλες μας  οι ομάδες είναι αξιόλογες και με την φετινή ποδοσφαιρική ενίσχυση , πιστεύω θα φθάσουν  στην επιτυχία. Στο ποδόσφαιρο  δεν υπάρχει ανίκητος. Η δειλία και η φοβία δεν πρέπει να μας συνοδεύουν, αλλά να μας διακατέχει μόνο η αυτοπεποίθηση , ο προσγειωμένος ενθουσιασμός ,  η σοβαρότητα , η θέληση , η αγωνιστική πειθαρχία, το θάρρος , η πίστη και η αισιοδοξία. Καλή επιτυχία στις Κυπριακές Ομάδες. Καλή επιτυχία στο  Κυπριακό Ποδόσφαιρο.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου»