Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσιεύει η εφημερίδα Πολίτης, για τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Χάρη Πογιατζή, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Επίτροπου Διαφάνειας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Μισθό και ωφελήματα υπουργού θα απολαμβάνει ο επίτροπος Διαφάνειας κ. Χάρης Πογιατζής (βλέπε φωτό) με τις ετήσιες ακαθάριστες απολαβές του να ανέρχονται στις €108.500, ενώ τα τέσσερα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς θα λαμβάνουν ετήσιο ακαθάριστο μισθό ύψους €80.000. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης διαφώνησε με το ύψος της μισθοδοσίας των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, θεωρώντας ότι είναι πολύ υψηλή. Το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε τη σχετική απόφαση, με τη διαφωνία του υπουργού Οικονομικών να καταγράφεται στα πρακτικά. Η επίμαχη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με καταγεγραμμένη τη διαφωνία του κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη.
Ειδικότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε την αμοιβή του επικεφαλής και των τεσσάρων μελών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, σε συνεδρία του που πραγματοποίησε στις 7/4/2022, σχεδόν έναν μήνα πριν την επιλογή τους από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
Να καθορίσει όπως στον επίτροπο Διαφάνειας κ. Χάρη Πογιατζή καταβάλλονται απολαβές και επιδόματα του ίδιου ύψους και της ίδιας έκτασης με εκείνες που καταβάλλονται στους υπουργούς της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ο ακαθάριστος ετήσιος μισθός ενός υπουργού ανέρχεται στις €77.530, στον οποίον προστίθεται το επίδομα παραστάσεως, αυξάνοντας έτσι τις ακαθάριστες ετήσιες απολαβές μαζί με τον 13ον μισθό στις €108.500. Ο ολικός μηνιαίως μισθός με το επίδομα παραστάσεως ανέρχεται στις €8.505 και ο καθαρός μηνιαίος μισθός μετά από τον φόρο εισοδήματος ανέρχεται στις €5.163. Ο κ. Πογιατζής αφυπηρέτησε από τη θέση δικαστή.
Να καθορίσει όπως στα τέσσερα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς καταβάλλεται ετήσιος ακαθάριστος μισθός ύψους €80.000 άνευ οποιονδήποτε επιδομάτων, ο οποίος θα καταβάλλεται σε 13 μηνιαίες δόσεις. Τα τέσσερα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς είναι: Μάκης (Μιχαήλ) Κωνσταντινίδης – πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Ελένη Πατέρα Δημοσθένους – δικηγόρος, Νίκος Ζαμπακίδης – λογιστής/ελεγκτής και πρώην γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας και Τατιάνα Ζαχαριάδου – κοινωνιολόγος.
Να εξουσιοδοτήσει την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Στέφη Δράκου να υπογράψει σχετική σύμβαση με τον επίτροπο και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την αποζημίωσή τους.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της Δημοκρατίας, «ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποπαράγραφο (α)(ii) της πιο πάνω απόφασης, θεωρώντας ότι η αμοιβή των τεσσάρων μελών της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς είναι πολύ υψηλή».
Δεν ασκούν επάγγελμα
Με βάση τη νομοθεσία που διέπει τη σύσταση και τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, κατά τη διάρκεια της θητείας τόσο του επιτρόπου όσο και των μελών της Αρχής, δεν επιτρέπεται να κατέχουν οποιαδήποτε άλλη θέση ή αξίωμα στη Δημοκρατία και/ή να απασχολούνται σε οποιαδήποτε άλλη εργασία με αμοιβή. Η θητεία τους καθορίστηκε στα έξι έτη χωρίς δυνατότητα επαναδιορισμού τους. Οι «αδιάφθοροι» αναμένεται να αναλάβουν επίσημα καθήκοντα περί τα τέλη του μήνα».