Μετά τον Σβάρνα, η Ράκοβ ετοιμάζεται να ζητήσει από την ΑΕΚ και την απόκτηση του Αλμπάνη. Η μεταγραφική περίοδος άνοιξε για την ΑΕΚ με μια αποχώρηση. Εστω και εάν απομένουν τυπικές λεπτομέρειες, ο Στράτος Σβάρνας είναι προ των πυλών της Ράκοβ ως δανεικός με οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι του 2023.
Η είδηση φαίνεται πως μπορεί να έχει και συνέχεια, καθώς καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως πέραν του διεθνή αμυντικού, οι Πολωνοί ενδιαφέρονται και για την απόκτηση του Χρήστου Αλμπάνη από την Ενωση.
Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός ολοκλήρωσε το δανεισμό του στην Κύπρο και τον Απόλλωνα Λεμεσού, με τον οποίο έκανε εξαιρετική σεζόν και κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Η αρχική σκέψη που υπήρχε στην ΑΕΚ – παρά το ενδιαφέρον των Κυπρίων να τον κρατήσουν στην ομάδα τους – είναι να ενταχθεί στο δυναμικό και να κριθεί από τον Ματίας Αλμέιδα στην περίοδο της προετοιμασίας. Η Ράκοβ πάντως, ενδιαφέρεται για να κλείσει άμεσα τον Αλμπάνη.
Αγωνιζόμενος με τον Απόλλωνα στην Κύπρο, ο Αλμπάνης έκανε την πιο καλή σεζόν των τελευταίων χρόνων του. Επαιξε σε 27 παιχνίδια (είχε αγωνιστεί και σε δύο με την ΑΕΚ στις εφιαλτικές αναμετρήσεις με τη Βελέζ), έχοντας πέντε γκολ και μία ασίστ. Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν το μέγεθος της προσφοράς του Αλμπάνη στον Απόλλωνα. Ειδοποιός διαφορά συγκριτικά με τα χρόνια που πέρασε στην ΑΕΚ, πως στην Κύπρο ο Αλμπάνης αγωνιζόταν πίσω από τον επιθετικό και όχι ως ακραίος, όπως συνέβαινε κατά κόρον φορώντας τα «κιτρινόμαυρα».

Η επιθυμία του Αλμπάνη, η ευκαιρία της ΑΕΚ
Πολλά θα κριθούν από τη θέληση του παίκτη. Ο Αλμπάνης δεσμεύεται με συμβόλαιο από την ΑΕΚ ως το 2024, αλλά το θέμα γι’ αυτόν προφανώς είναι να βρίσκεται σε υγιές περιβάλλον όπου θα μπορεί να παίξει και να δείξει όσα μπορεί να κάνει. Ειδικά από τη στιγμή που «ανάσανε» στην Κύπρο και βρίσκεται σε μια ηλικία, όπου δεν υπάρχει πια χρόνος για πισωγυρίσματα. Συν τοις άλλοις, είναι και το τελευταίο καλοκαίρι που η ΑΕΚ μπορεί να προσδοκά σε μια καλή πώληση.
Με τον Κουχάρσκι επικεφαλής του τμήματος μεταγραφών, η ΑΕΚ απέδειξε με την υπόθεση Σβάρνα πως έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Εχασε πολλούς παίκτες δίχως να κερδίσει κάτι ως εταιρεία και είναι απόλυτα χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Λιβάγια, Μπακασέτα, Γιακουμάκη κ.α. Με τον Σβάρνα η ΑΕΚ δεν είπε «ναι» σε πρόταση μισού εκατ. ευρώ, αξίωνε τουλάχιστον 800.000 ευρώ. Ποσό που είναι κοντά σε αυτό που τέθηκε ως ρήτρα αγοράς, ενώ περιλαμβάνεται και ποσοστό μεταπώλησης.