Χοσέ Άνχελ Κρέσπο Ρινκόν. Ποιος είναι αυτός; Είναι ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός που ανακοίνωσε το ΑΠΟΕΛ για τα επόμενα δύο χρόνια για να θωρακίσει τα μετόπισθεν.
Το Κυπριακό φίλαθλο κοινό τον γνωρίζει πολύ καλά από 6ετή θητεία του στον ΠΑΟΚ, ομάδα με την οποία συνέδεσε το όνομα του και πανηγύρισε τίτλους. Ξεχώρισε για το πάθος του, την ποιότητα και το ταπεραμέντο… το σεβιγιάνικο ταπεραμέντο.
Πλέον έχει πατήσει τα 35 του χρόνια (9 Φεβρουαρίου 1987) αλλά με βάση τα όσα είδαμε από αυτόν στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ηγέτης της γαλαζοκίτρινης αμυντικής γραμμής.  Δεν είναι τυχαίο που οι φίλοι του ΠΑΟΚ του… κόλλησαν το παρατσούκλι guarantee-εγγύηση.
Για να φτάσει να γίνει κάτοικος Αρχαγγέλου είχε μια πορεία με σκαμπανεβάσματα η οποία ουσιαστικά άρχισε τον Ιούλιο του 2005 (έπαιζε και πριν ποδόσφαιρο) όταν η Σεβίλλη του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο.

Τότε άρχισε και η μεγάλη καριέρα που πέρασε από τέσσερις χώρες (η Κύπρος γίνεται η 5η).
Για μια 4ετία ήταν στο ρόστερ της Σεβίλλης. Είναι η μεγάλη ομάδα της περιοχής που γεννήθηκε το Λόρα Ντελ Ρίο (προάστιο της Σεβίλλης) και όλοι οι μικροί έχουν σαν όνειρο να παίξουν μια μέρα στο «Σάντζεθ Πινχουάν».
Αυτός τα κατάφερε και με το παραπάνω. Πριν συμπληρώσει τα 20 του έπαιξε 5-6 παιχνίδια, ενώ η σεζόν 2016-2017 ήταν η καλύτερη του μετρώντας 13 συμμετοχές στην Λα Λίγκα, την κορυφαία κατηγορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου. Μέτρησε άλλες εννιά την επόμενη και αμέσως τον ζήτησε δανεικό η Ράσινγκ  για να τον κάνει βασικό.

Πήγε δανεικός μεν τον Ιούλιο του 2009 αλλά όχι τσάμπα. Η ομάδα του Σαντατέρ πλήρωσε μισό εκατομμύριο για να τον αποκτήσει και του έδωσε συμβόλαιο περίπου 2,8 εκατομμύρια ετησίως… τότε ήταν που έφτασε στο pick της αξίας του .Έπαιξε 13 ματς και πάλι στην Λα Λίγκα, επέστρεψε με το τέλος του δανεισμού και πήγε στην Ιταλική Πάντοβα.

Τον Ιούλιο του 2011 τον αγόρασε η Μπολόνια βγάζοντας από τα ταμεία της ένα ποσό κοντά στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Δεν τους βγήκε, πήγε δανεικός στην Βερόνα και από εκεί κατέληξε εκ νέου στην πατρίδα του να παίζει με τα χρώματα της Κόρδοβα σαν δανεικός.

Κάπου εκεί η Κόρδοβα έκανε το μεγάλο deal. Τον Ιούλιο του 2015 τον αγόρασε μισό εκατομμύριο και λίγες μέρες αργότερα τον πούλησε 800 χιλιάδες στην Άστον Βίλα. Αυτό θα πει επιχειρηματικό ποδοσφαιρικό μυαλό.
Η Πρέμιερ Λιγκ δεν του έκατσε, έπαιξε μόλις ένα ματς και δόθηκε δανεικός στην Βαγιεκάνο.

Επέστρεψε στην Βίλα και όταν έμεινε ελεύθερος καλοκαίρι του 2016 τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ και τον έκανε ηγέτη της άμυνας του. Απολογισμός του στην Θεσσαλονίκη ένα πρωτάθλημα, τέσσερα Κύπελλα και η τεράστια αγάπη των … δύσκολων ΠΑΟΚτζήδων.


Τώρα είναι έτοιμος να κερδίσει και την αγάπη των πορτοκαλί.

Χρίστος Χρίστου