Η Μάντσεστερ Σίτι κατακτά το 4ο πρωτάθλημά της την τελευταία πενταετία και αποφασίζει να φέρει στην Premier League τον Έρλινγκ Χάαλαντ, για να πραγματοποιήσει και τη μεγαλύτερή της φιλοδοξία. Να πάρει δηλαδή το Champions League. Την ίδια ώρα, η Λίβερπουλ, έχει ολοκληρώσει μία από τις πιο επιτυχημένες σεζόν στην ιστορία της, αναλογικά με όσα διεκδίκησε, αλλά και τα ματς που έδωσε, και συμφωνεί με την Μπενφίκα για την απόκτηση του Ντάργουϊν Νούνιες. Πάμε δηλαδή σε ένα πρωτάθλημα που ενδεχομένως θα είναι ξανά… Over 90 βαθμοί, το δίπολο «Χάαλαντ vs Νούνιες» θα προσελκύσει τα βλέμματα και όλες οι υπόλοιπες θα αδυνατούν να ακολουθήσουν, διότι είναι πολύ καλές, αλλά όχι… τέλειες. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Η Μάντσεστερ Σίτι παίρνει τον Έρλινγκ Χάαλαντ και η Λίβερπουλ τον Ντάργουϊν Νούνιες. Ξοδεύουν αθροιστικά 150 εκατομμύρια και… κάτι και αποκτούν δύο από τους πιο «hot» επιθετικούς στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ουδείς γνωρίζει ποιος από τους δύο θα αποδώσει περισσότερο, αλλά αν αναλύσουμε την σκέψη τους με βάση την λογική, πόσο θα επηρεαστούν ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ από τις δύο αυτές προσθήκες;
Ένα γκάλοπ στους παίκτες της Αγγλίας, θα αποδείκνυε πως τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον Σάουθγκεϊτ, από ό,τι αυτός!
Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως η Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει συνηθίζει να αγωνίζεται με έναν κλασσικό σέντερ φορ, καθώς ο πλησιέστερος στο στυλ παιχνιδιού του Χάαλαντ ή καλύτερα στην φυσιογνωμία του και στην κορμοστασιά του ήταν ο Έντιν Τζέκο. Τότε ωστόσο, οι «πολίτες» είχαν δίπλα του και τον Κουν Αγουέρο, ενώ τώρα, ο Γκαμπριέλ Ζεσούς δεν θα βρίσκεται στο «Έτιχαντ», ώστε να πλαισιώσει τον υψηλόσωμο επιθετικό.
Πρέπει λοιπόν ο Πεπ να προσαρμόσει το στυλ παιχνιδιού του στον Χάαλαντ ή τουλάχιστον να πείσει τους ποδοσφαιριστές του πως δεν χρειάζεται να μπουν με την μπάλα στα δίχτυα.
Και από την άλλη, έχουμε τον Γιούργκεν Κλοπ που έχει πλέον την δυνατότητα να παίξει πολύ περισσότερο και με τον Νούνιες, που θα έχει στην διάθεσή του. Αυτός έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί με πλάτη, να σπάσει την μπάλα και να ολοκληρώσει τις φάσεις, αποτελώντας ξεκάθαρα έναν διαφορετικό τύπο φορ, από τον Ντιβόκ Οριγκί που αποχώρησε, τον Ντιόγο Ζότα που έπαιζε εκεί κατά συνθήκη και τον Μπόμπι Φιρμίνο, που πάντα βοηθάει, κυρίως στα εκτός έδρας ματς, αλλά δεν έχει φανέλα βασικού.
Προφανώς λοιπόν και αμφότεροι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στον τρόπο παιχνιδιού των νέων τους ομάδων, αλλά ζητούμενο αποτελεί και η προσαρμογή τους, αλλά και οι μπάλες που θα περνούν από τα πόδια τους. Διότι, η μεν Σίτι έχει «χτιστεί» με τέτοιο τρόπο, ώστε να «πνίγει» με την κατοχή της μπάλας τον αντίπαλο και η δε Λίβερπουλ, να παίζει από τα άκρα με Σαλάχ και Μανέ, ως μόνιμες πηγή κινδύνου.
Ο δεύτερος αποχώρησε, ο πρώτος έμεινε τουλάχιστον για μία ακόμη σεζόν, αλλά πλέον ο Αιγύπτιος δεν είναι ο μόνος με τόσο μεγάλη ικανότητα στο γκολ. Υπάρχει και ο Ντάργουϊν Νούνιες, που αν καταφέρει να μπει άμεσα στις συνθήκες της Premier League, θα βοηθήσει πολύ την Λίβερπουλ, σε ματς που το μυαλό θα κολλάει και η μπάλα δεν θα καταλήγει στα δίχτυα, όπως αυτό με την Λέστερ.
Πολλοί επίσης αναρωτιούνται αν αμφότερες είχαν ανάγκη από δύο τόσο top class προσθήκες. Η Σίτι έχει πάρει τέσσερα πρωταθλήματα την τελευταία πενταετία, χωρίς top class σέντερ φορ, δίχως προφανώς αυτό να μειώνει την «αξία» του Γκαμπριέλ Ζεσούς. Πλέον, έχοντας τον Έρλινγκ Χάαλαντ στην βασική της ενδεκάδα, ποιο είναι το ταβάνι της; Εύκολη απάντηση! Το Champions League και η ορθολογική διαχείριση του ρόστερ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ώστε να αποφευχθούν «κάζο», όπως αυτό που γνώρισε στη Μαδρίτη από την Ρεάλ.
Και πάμε από την άλλη πλευρά. Η Λίβερπουλ έχει κατακτήσει κάθε τίτλο υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ και ο Χέντερσον είναι ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία της, που έχει σηκώσει κάθε τρόπαιο για τουλάχιστον μία φορά. Πράγμα που δεν έκανε κανένας άλλος ποτέ, όσο μεγάλα ονόματα και αν περνάνε την δεδομένη χρονική στιγμή από το μυαλό σας.
Ταυτόχρονα, οι «κόκκινοι» φέτος έπαιξαν κυριολεκτικά, όλα τα παιχνίδια της σεζόν. Κατέκτησαν τα δύο εγχώρια Κύπελλα, διεκδίκησαν το πρωτάθλημα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική και έχασαν το Champions League από μία Ρεάλ Μαδρίτης, που απλώς ξέρει και έχει τον τρόπο.
Γιατί θέλουν τον Νούνιες μετά από μία τέτοια χρονιά; Για να σταματήσουν την «κακοδαιμονία» που λαμβάνει χώρα στους τελικούς τους. Τα 300 αγωνιστικά λεπτά άλλωστε, σε τρεις τελικούς, δίχως γκολ, δεν είναι λίγα. Ακόμη και αν τα 210 από αυτά, αποδείχθηκαν νικηφόρα, στην διαδικασία των πέναλτι!
Συνεπώς, οι προσθήκες των Χάαλαντ και Νούνιες από Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, έχουν την λογική τους και θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο, σε ένα πρωτάθλημα που πιθανότατα και πάλι θα καταλήξει πάνω από 90 βαθμούς για τους δύο «μονομάχους», με τις υπόλοιπες να ακολουθούν, αλλά επί της ουσίας να μην κατορθώνουν να διεκδικήσουν κάτι.
Πάμε λοιπόν σε μία σεζόν που το «Χάαλαντ εναντίον Νούνιες» θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, αλλά στην πραγματικότητα, το Σίτι εναντίον Λίβερπουλ θα είναι και πάλι στο προσκήνιο. Έχει συμβεί δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια να πηγαίνουν και οι δύο στο Over…90, αλλά μία 3η στα τελευταία έξι χρόνια, θα αποδείξει πως όσο υπάρχουν Πεπ και Κλοπ στους πάγκους τους, τα φαβορί είναι δύο και οι λεπτομέρειες κρίνουν στο τέλος στο νήμα τον τίτλο!