Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, η Άρσεναλ μετέτρεψε σε εφιάλτη το φινάλε της σεζόν και οδηγείται εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το St. James’ Park με τη Νιούκαστλ να παίρνει τη νίκη με το 2-0 και πλέον το σύνολο του Αρτέτα μένει στο -2 από την 4άδα και την Τότεναμ. Με την υποβιβασμένη Νόριτς παίζουν τα «σπιρούνια» την τελευταία αγωνιστική, την Έβερτον που θα ψάξει βαθμούς για να επιβιώσει υποδέχονται οι «κανονιέρηδες». 
Δεδομένης της κατάστασης και της ανάγκης της Άρσεναλ να προσπεράσει ξανά την Τότεναμ και να μπει στην 4άδα ενόψει του μεγάλου φινάλε του πρωταθλήματος, θα περίμενε κανείς πιο δραστήρια την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα. Η Νιούκαστλ με τον Καλούμ Γουίλσον για πρώτη φορά βασικό μετά τα τέλη του Δεκέμβρη, αλλά και με τον Σεντ – Μαξιμέν με την ταχύτητά του να προσπαθεί να προκαλέσει ρήγματα από αριστερά, προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την σύγχυση που φαινόταν να επικρατεί στα μετόπισθεν των «κανονιέρηδων». Ο Σεντ – Μαξιμέν με ένα χαμηλό σουτ με το δεξί από τα όρια της περιοχής είχε την καλύτερη στιγμή του πρώτου μέρους, με τον Ράμσντεϊλ να πέφτει και ν’ απομακρύνει.
Η Άρσεναλ για κάποιο πολύ μικρό διάστημα είχε κάποιες καλές συνεργασίες των Όντεγκααρντ και Σάκα, ενώ, έχασε με τραυματισμό τον Τομιγιάσου, με τον Σέντρικ Σοάρες να περνάει στο ματς. Ο Μικέλ Αρτέτα ζητούσε πολλά περισσότερα από τους παίκτες του, όμως, δεν πήρε όσα θα ήθελε από εκείνους στο πρώτο ημίχρονο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σάκα είχε μόλις 12 επαφές με τη μπάλα στο πρώτο 45λεπτο – αν και συμμετείχε στο 50% των τελικών της ομάδας του – ενώ, η Άρεσεναλ είχε 83 μεταβιβάσεις μόνο, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοσή της, μετά τις 77 πάσες σε αναμέτρηση με τη Λέστερ τον Απρίλη του 2019.
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Σαρ χρειάστηκε ιατρική φροντίδα έπειτα από μονομαχία με τον Ενκέτια, με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές να τρομάζουν βλέποντάς τον στο έδαφος. Ωστόσο σηκώθηκε και επειδή ήταν ζαλισμένος, ο Λασέλς μπήκε στη θέση του. Στο 53ο λεπτό ο Σμιθ – Ρόου που δεν μπορούσε να βοηθήσει στην επαναφορά του στην 11άδα άφησε τη θέση του στον Γκάμπριελ Μαρτινέλι για την Άρσεναλ. Η Νιούκαστλ θα κατάφερνε να προκαλέσει ζημιά στους Λονδρέζους ανοίγοντας το σκορ στο 55ο λεπτό. Ο Ζοέλιντον έκανε το γύρισμα από αριστερά, ο Γουάιτ έκανε την προβολή προ του Γουίλσον και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0.
Οι «κανονιέρηδες» πλέον έπρεπε να ρισκάρουν στο γήπεδο και ο Αρτέτα το έκανε αυτό από τον πάγκο περνώντας τον Λακαζέτ στην αναμέτρηση αντί του Ταβάρες στο 62′. Λίγο έλειψε πάντως η Νιούκαστλ να φτάσει και σε δεύτερο γκολ με υπέροχο γυριστό του Γουίλσον που έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Ράμσντείλ στο 63ο λεπτό. Η Άρσεναλ άλλαξε σχηματισμό για να γίνει αρκετά πιο επιθετική, οι Μαρτινέλι και Σάκα κάλυψαν πλέον ολόκληρες τις πλευρές με αμυντική τριάδα πίσω τους και ο Αρτέτα θα … προσευχόταν για κάτι θετικό.
Η δημιουργία όμως ήταν αδύναμη και… ανύπαρκτη για τους φιλοξενούμενους στο St. James’ Park. Στο 79′ ο Μέρφι έφυγε στην αντεπίθεση με τον Ράμσντεϊλ να διώχνει με το αριστερό χέρι και η Άρσεναλ ήταν και τυχερή που δεν είχε τελειώσει ολοκληρωτικά το ματς. Αυτό εν τέλει έγινε στο 85′ με τον Μπρούνο Γκιμαράες να πλασάρει στα δίχτυα παίρνοντας το «ριμπάουντ» από την έξοδο του Ράμσντεϊλ στα πόδια του Γουίλσον και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Μετά το 3-0 της περασμένης Πέμπτης από την Τότεναμ, ήρθε και αυτή η κατραπακιά για να τερματίσει το όνειρο των «κανονιέρηδων» για την 4άδα. Ακόμα και σε περίπτωση ισοβαθμίας (σε ισοπαλία της Τότεναμ με τη Νόριτς και νίκη της Άρσεναλ επί της Έβερτον) οι παίκτες του Αρτέτα θα πρέπει να καλύψουν διαφορά… 15 τερμάτων.