Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για ένατη μέρα και οι Ρώσοι έχουν ήδη καταλάβει αρκετές πόλεις στο νότο της χώρας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει όλη την Μαύρη Θάλασσα εκτός από την Οδυσσό.
Σήμερα (4/3) τα στρατεύματα του Πούτιν μπήκαν για πρώτη φορά στην πόλη-λιμάνι του Μικολάιφ, «κλειδί» πριν από την Οδησσό, την οποία αν καταλάβουν θα έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.
Οι τοπικές Αρχές είχαν αναφέρει ότι ο στρατός της Ρωσίας εισήλθε στην πόλη Μικολάιφ, ωστόσο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότο σταμάτησε η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Μικολάγιφ.

Πόλεις Μαύρη Θάλασσα

«Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές», επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.
Νωρίτερα σήμερα σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας Βιτάλι Κιμ επεσήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της Μικολάγιφ και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει εισέλθει στην πόλη.

Επόμενος στόχος η Οδησσός

Ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι όπως φαίνεται να περικυκλώσει την Οδησσό με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, αποκόπτοντας την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τον κύριο σύνδεσμο της χώρας με την παγκόσμια οικονομία.
«Η αίσθηση μου είναι ότι θα περικυκλώσουν την Οδησσό και θα κρατήσουν αυτή τη θέση όσο συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Κίεβο», είπε ο κ. Τρουχάνοφ.

Προετοιμάζονται για το χτύπημα στην Οδησσό

Οι πολίτες της Οδησσού προετοιμάζονται για το χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων, φτιάχνοντας οδοφράγματα. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε βίντεο, το οποίο δείχνει άντρες, γυναίκες και παιδιά να γεμίζουν σακιά με άμμο και να τα τοποθετούν γύρω από το λιμάνι της πόλης.
«Η ηρωική πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει τους Ρώσους κατακτητές. Έτοιμη να τους απωθήσει και στη θάλασσα και στη στεριά», αναφέρει το tweet του υπουργείο Άμυνας.

Η Μαριούπολη παραμένει στον έλεγχο της Ουκρανίας

H Μαριούπολη παρά τη συνεχή επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις, παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Ωστόσο το νερό και το ρεύμα έχουν διακοπεί και οι γραμμές μεταφοράς έχουν αποκλειστεί.
Οι ρωσικές δυνάμεις τα ξημερώματα της Παρασκευής (4/3) σφυροκοπούσαν Μαριούπολη και Χάρκοβο, ενώ επιμένουν ότι έχουν καταλάβει τη Χερσώνα.