Παρακολουθώ με μεγάλο και ερευνητικό ενδιαφέρον το Ποδόσφαιρο και με τις ταπεινές παρεμβάσεις μου , αναζητώ διαλόγους για αυτά τα ποδοσφαιρικά θέματα της επικαιρότητας.
Εγραψα πριν αρκετό καιρό , για  την συμμετοχή του τερματοφύλακα, σ’ ένα ποδοσφαιρικό παιγνίδι και ότι λειτουργεί ως ποδοσφαιριστής , δηλαδή να έχει ικανότητες να παίζει με τα  πόδια.
Αυτή η τακτική πάντοτε  χρησιμοποιείτο στο ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα παλαιότερα όταν ο τερματοφύλακας μπορούσε  να ακουμπά την μπάλα με τα χέρια. Στις περιπτώσεις αυτές το ρίσκο ήταν περιορισμένο , διότι τα χέρια τους ήταν στις δεξιότητες του τερματοφύλακα.
Παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις σύγχρονες τακτικές και τάσεις στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην Κύπρο , αλλά και στο εξωτερικό, έχω την άποψη ότι γίνεται ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό λάθος, χωρίς να βλέπω σημάδια βελτίωσης και  αναφέρομαι στην τακτική των ποδοσφαιριστών να μεταβιβάζουν την μπάλα στον τερματοφύλακα της ομάδας τους. Και για να μην παρεξηγούμαι, δεν είμαι εναντίον μιας τακτικής να χρησιμοποιείται ο τερματοφύλακας  για το κτίσιμο, ή άλλης μορφής πρακτικής μιας ομάδας.
Διαφωνώ όμως όταν η μεταβίβαση γίνεται μηχανικά, χωρίς σκοπό, χωρίς όφελος για την ομάδα, ασυναίσθητα και ανεύθυνα, δημιουργώντας στην ομάδα αχρείαστες ριψοκίνδυνες καταστάσεις τακτικισμούς. Παρακαλώ θερμά όπως παρακολουθήσετε αυτό το φαινόμενο μόδα και καταγράψετε αυτές τις ενέργειες. Το κόστος  είναι περισσότερο από τα οφέλη, ασφαλώς ποδοσφαιρικά.
Σε κάθε αγώνα στον τόπο μας, υπάρχουν  τέτοιες φάσεις, που μόνο εκνευρισμό προκαλούν.  Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, οι οποίοι χάνονται μόνο από τέτοιες ενέργειες. Κρίμα.
Ιδιαίτερα τώρα, που οι ποδοσφαιριστές πιέζουν τους τερματοφύλακες και τους αμυντικούς πολύ ψηλά, οι μεταβιβάσεις προς τον τερματοφύλακα είναι άκρως επικίνδυνες και άχρηστες.
Οι αντιγραφές στοιχείων ψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικών πρακτικών μεταφέρονται και υλοποιούνται όταν αυτές βοηθούν στην επίτευξη του στόχου των ομάδων μας.
Η άκρατη, ανεύθυνη, ανεδαφική  και ανεύθυνη ποδοσφαιρική τακτική κατά την διάρκεια ενός αγώνα, πρέπει  να μετατραπεί σε μια υγιή, ασφαλή και παραγωγική ποδοσφαιρική διαδικασία , προς όφελος της ομάδας μας. Οι προπονητές οφείλουν να εκπαιδεύσουν τους τερματοφύλακες και τους ποδοσφαιριστές τους, πότε συστήνεται μια μεταβίβαση στον τερματοφύλακα και πότε δεν συνίσταται.
Παρακολουθώ σε πρόσφατο αγώνα στην Κύπρο, ποδοσφαιριστή να μεταβιβάζει στον τερματοφύλακα του πλάγια απόστασης 30 -40 μέτρων, με τους αντιπάλους πολύ κοντά στην περιοχή.
Παρακολουθώ τερματοφύλακα να μεταβιβάζει στον αμυντικό του, για να κτίσει επίθεση όταν αυτός  είναι μαρκαρισμένος πολύ στενά από αντίπαλο. Παρακολουθώ ποδοσφαιριστές να μεταβιβάζουν στον τερματοφύλακα τους άνευ ουσίας και να παρεμβαίνει αντίπαλος και να  σημειώνει γκολ εις βάρος της ομάδας τους.
Οι προπονητές ασφαλώς γνωρίζουν ότι το ποδόσφαιρο συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις : Πώς; Πότε; Γιατί;
Δεν είναι άβατο να μεταβιβάσεις και να χρησιμοποιήσεις τον τερματοφύλακα σου. Αυτό που είναι λανθασμένο, είναι η μηχανική συνήθεια  να χρησιμοποιείς  τον τερματοφύλακα της ομάδας σου, ριψοκινδυνεύοντας την επιτυχία της , την νίκη του συνόλου.
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο για το θέμα αυτό. Θα το παρακολουθώ όμως επισταμένα και θα αναφερθώ πλέον ονομαστικά σε περιπτώσεις ομάδων και παιγνιδιών που παρουσιάστηκαν τέτοια φαινόμενα.
Θυμούμαι στο πρόσφατο παρελθόν, ότι όλοι οι προπονητές αντέγραφαν την τότε Μπαρτσελόνα , καταργώντας το  κάθετο παιγνίδι και παίζοντας ποδόσφαιρο κατοχής. Εχω την άποψη ότι οι κακές αντιγραφές  είναι χειρότερες από τις αυθεντικές ιδέες , οποιασδήποτε μορφής.
Θεωρώ ότι σύντομα θα το αντιληφθούν και οι προπονητές μας  και θα εκπαιδεύουν σωστά , λογικά και υπεύθυνα τους ποδοσφαιριστές μας.

Αντρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου