Η Εθνική έχασε από την Κροατία και έπεται το παιχνίδι με την Μάλτα, για να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις του Οκτωβρίου. Η Εθνική μας δεν βγάζει καλό πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο και εμείς επικοινωνήσαμε με τον προπονητή Σάββα Δαμιανού για να μας πει την άποψή του, το τι φταίει και η Εθνική μας δεν μπορεί να ορθοποδήσει.
«Χάσαμε από την Κροατία εύκολα. Είναι καθαρά θέμα δυνατοτήτων. Όλοι οι σοφοί της Κύπρου ποδοσφαιρικά να ενώσουν δυνάμεις και η Κροατία να έρθει χωρίς προπoνητή, πάλι η μεγάλη εικόνα θα είναι σχεδόν η ίδια. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι επιλέγουμε. Και για την ωρα επιλέγουμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε ομάδες σε ομίλους που συμαίνει μεγαλύτερα έσοδα και να είναι σε δεύτερη μοίρα η έγνοια μας για την Εθνική. Αν αποφασίσουν να το αλλάξουν, που δεν είναι εύκολο ίσως σε κάποια χρόνια δούμε καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει όμως να το καταλάβουμε και να επιλέξουμε τι θέλουμε. Θέλουμε μία καλή Εθνική ή τις Ευρωπαϊκές διακρίσεις; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το τι θέλουμε για την Εθνική, αν επιλέγουν το δεύτερο, γιατί είναι διαφορετικό από αυτό που μπορούμε. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, γιατί οι παίκτες που παίζουν στην Εθνική δεν παίζουν όλοι σε ψηλό ρυθμό. Έχουμε θέματα. Υπάρχει ταλέντο και στην Ελπίδων και στην Κ19. Βλέπουμε ότι στις ομάδες μας παίζουν, αν παίζουν, δύο κύπριοι στην 11άδα. Έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση κυπρίων στην 11άδα και όχι μόνο δύο αλλά περισσότερους. Αυτά είναι τα δεδομένα. Παλαιότερα είχαμε παίκτες, πχ Κωνσταντίνου, Οκκάς, Αγαθοκλέους, Εγκωμίτης, Μαλέκος, Χαραλαμπίδης, που έπαιζαν στο εξωτερικό, σε πιο ψηλούς ρυθμούς. Ήταν παίκτες που έπαιζαν όμως κάθε βδομάδα. Και ερχόμαστε και λέμε ότι φταίει ο Κωστένογλου. Πριν έφταιγε ο Βάλεμ. Αύριο θα φταίει άλλος. Όποιον και να βάλεις εκεί, θα φταίει εκείνος, χωρίς να βλέπουμε όμως το πρόβλημα ποιο είναι», μας είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Μετά έρχεται το άλλο. Στην Κύπρο, υπάρχει το πρόβλημα το κοινωνικό. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η πιο παλιά γενιά παικτών, έπαιρναν πρωτοβουλίες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με προσωπικότητα. Ήταν παίκτες που βγήκαν από αυτοσχέδια γήπεδα. Έπαιζες ποδόσφαιρο, έπρεπε να διεκδικήσεις, να χτυπήσεις, να αντιδράσεις. Τώρα; Τι βλέπουμε; Παιχνίδι στις ακαδημίες μικρών με διαιτητές, κάθε λίγο σταματά το παιχνίδι και βγάζουμε παίκτες ρομπότ. Ούτε παίκτες με προσωπικότητα. Τεχνικά, υπάρχουν χαρίσματα. Η Φινλανδία είχε κοινωνικό πρόβλημα. Πλέον, έχουν γεμίσει τις γειτονιές με κλειστά γήπεδα. Πολλά είναι που παίζουν ρόλο, που είναι αλυσίδα στην κοινωνία και στο τέλος επηρεάζει την Εθνική. Η κοινωνία και ο χαρακτήρας μας. Ο τελευταίος που φταίει είναι ο κάθε Κωστένογλου και ο κάθε Σάββας».

Κύπρος Εγγλέζος