Σημαντική ενίσχυση στα ταμεία της βρήκε η Τότεναμ μετά την νίκη της επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 στον τελικό του Europa League. Ο Άγγελος Ποστέκογλου έσπασε την κατάρα 41 ετών από την τελευταία κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου με το γκολ του Τζόνσον στο 42ο λεπτό και έστειλε τους «κόκκινους διαβόλους» σε αχαρτογράφητα νερά – εκτός Ευρώπης και αντιμέτωπη με… οικονομικά δεινά.
Ο Έλληνας κόουτς επίσης έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής ποδοσφαίρου από τη χώρα μας που προσθέτει ευρωπαϊκό τίτλο στο παλμαρέ του, τουλάχιστον σε επίπεδο ανδρών. Στο κομμάτι των οικονομικών, τα «σπιρούνια» με την επικράτησή τους στο Μπιλμπάο πρόσθεσαν στα ταμεία τους 13 εκατ. ευρώ ενώ οι «μπέμπηδες» αμείφθηκαν με 7 εκατ. ευρώ μόνο από το εν λόγω ματς, αλλά στερούνται πολλά περισσότερα.
Μέχρι και πριν τον τελικό οι δύο αγγλικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αποκόμισαν από 31,4 εκατ. ευρώ έκαστος για τα πεπραγμένα τους στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μάλιστα, το συνολικό δυνητικό κέρδος για τους «πετεινούς» από το ευρωπαϊκό ταξίδι που προδιαγράφεται το 2026 μπορεί να αγγίξει τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η Γιουάιτεντ κατρακυλά στο… ναδίρ καθώς δεν θα αγωνιστεί σε ευρωπαϊκά γρασίδια.

Επίσης, η δυνατότητα για επιπλέον εμπορικά έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, επιχειρηματικά deals, συμφωνίες για χορηγίες, πωλήσεις εισιτηρίων και βαθμολογικά μπόνους (ανάλογα με την κατάταξη, το market pool και την απόδοση) που κυμαίνονται από 40 εκατ. ευρώ έως 45 εκατ. ευρώ προσφέρει κρίσιμη ανάσα στο μπάτζετ.
Υπενθυμίζεται πως τα χρηματικά έπαθλα για την Μπόντο Γκλιμτ και την Ατλέτικο που πέρασαν στα ημιτελικά ήταν 4,2 εκατ. ευρώ. Για την φάση των «8» η «ένεση» ανήλθε σε 2,5 εκατ. ευρώ ενώ η φάση των 16 πρόσφερε 1,75 εκατ. ευρώ. Στα πλέι οφ νοκ-άουτ οι ομάδες πήραν από 300.000, ενώ τα χρήματα από την φάση των ομίλων ήταν τα εξής:
– Συμμετοχή στη φάση των ομίλων: 3,63 εκατ. ευρώ
– Νίκη σε αγώνα ομίλων: 450.000 ευρώ
– Ισοπαλία σε αγώνα ομίλων: 150.000 ευρώ
– Πρώτη θέση στον όμιλο: επιπλέον 1,1 εκατ. ευρώ
– Δεύτερη θέση στον όμιλο: επιπλέον 550.000 ευρώ
Πάντως, ο διεθνής Τύπος έστρεψε τα πυρά του κατά των δύο φιναλίστ κάνοντας λόγο για αγγλικές ομάδες με τις χειρότερες επιδόσεις που βρέθηκαν… τυχαία σε έναν τελικό ευρωπαϊκού θεσμού με υψηλά διακυβεύματα. «Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς την σπουδαία ευρωπαϊκή διαδρομή σε αναλογία με το πόσο άθλιες ήταν αυτές οι εμβληματικές ποδοσφαιρικές ομάδες στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ αυτή τη σεζόν» τονίζει το CBS.
«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ελάχιστα πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού με τον Καμερουνέζο τερματοφύλακά της, Αντρέ Ονάνα, να είναι επιρρεπής σε καταστροφικά λάθη. Και η επιθετική της γραμμή, με μπροστάρη τον Δανό στράικερ Ράσμους Χόιλουντ, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρη. Όλη η ομάδα έχει σκοράρει μόνο 42 γκολ σε 37 αγώνες» προσθέτει.
Ο νεαρός Πορτογάλος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρούμπεν Αμορίμ μετά την 18η ήττα της ομάδας του στο πρωτάθλημα είχε υπογραμμίσει απερίφραστα πως υπάρχει διάχυτο ένα συναίσθημα απογοήτευσης που ακόμη και η κατάκτηση του Europa League δεν θα αντιστάθμιζε τις τραγικές εμφανίσεις που έχουν δει οι οπαδοί όλη τη χρονιά. «Το Europa League δεν είναι αρκετό», ισχυρίστηκε.
Παρόμοια και η εικόνα για την ομάδα του Λονδίνου που βρίσκεται στην 17η θέση, ένα βήμα μακριά από τους ουραγούς. Η δυσλειτουργική μεσαία γραμμή της και μια σειρά από τραυματισμούς έφεραν επιθετική δυστοκία ενώ ο αρχηγός, ο Νοτιοκορεάτης Σον, δεν έχει καταφέρει να καλύψει το κενό στο γκολ που άφησε ο αρχηγός της Αγγλίας, Χάρι Κέιν, που μετακόμισε στη γερμανική Μπάγερν Μονάχου.

Και τα «σπιρούνια» χάρη στην αφλογιστία τους να βρουν δίχτυα έχουν χάσει πάνω από τα μισά παιχνίδια τους φέτος. Παρά το κακό τους εαυτό στην Πρέμιερ Λιγκ, και οι δύο ομάδες έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στο Europa League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχε χάσει αγώνα στο δρόμο της για τον τελικό, ξεπερνώντας την ισπανική Αθλέτικο Μπιλμπάο και τη γαλλική Λυών.
Η Τότεναμ ήταν εντυπωσιακή, νικώντας τη γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης, την ολλανδική Άλκμααρ και την ομάδα που ξεχώρισε, τη νορβηγική Μπόντε Γκλιμτ. Τόσο η Γιουνάιτεντ όσο και η Τότεναμ πρέπει να χρησιμοποιήσουν την εισροή μετρητών για να αποκτήσουν νέους παίκτες και να αναδιαμορφώσουν το ρόστερ τους το καλοκαίρι. Χωρίς μεταγραφικές κινήσεις, ο πάτος στον βαθμολογικό πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ δεν φαίνεται μακρινός.