Σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας  χρειάζεται απαραίτητα πέραν των άλλων συστατικών της, ένα μοναδικό στοιχείο , την ανθρωπιά. Στην Κύπρο οι γενιές του παρελθόντος  παρήλασαν με καθημερινές  αναφορές στην ανθρώπινη , κοινωνική δραστηριότητα και στο στοιχείο της ανθρωπιάς. Οι άνθρωποι συγκρίνονταν μεταξύ τους, όχι για την μόρφωση,  την παιδεία και τον  πλούτο τους, αλλά για την ανθρωπιά τους.

Στην σημερινή εποχή δεν ακούω καθαρά και ευδιάκριτα αυτή τη σύγκριση των ανθρώπων όσον αφορά την ανθρωπιά. Οι συγκρίσεις συχνά γίνονται για τον πλούτο, την μόρφωση, τα μεγαλεία , τις επιτυχίες, την προβολή, την εικόνα, τον ανταγωνισμό χωρίς ηθική.

Η λέξη ανθρωπιά δεν υπάρχει  στο λεξιλόγιο , στις συγκρίσεις και αναφορές μας. Ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής δραστηριότητας, είναι αναγκαιότητα. Είναι το οξυγόνο της ζωής, όμως πρέπει να συνοδεύεται  με ανθρωπιά για να έχει Αξία και να προσφέρει χαρά και μεγαλείο.

Τι είναι τέλοσπαντων αυτή η περιβόητη ανθρωπιά; Η ανθρωπιά περικλείει μέσα της τα στοιχεία, της καλοσύνης, συμπόνοιας, σεβασμού, κατανόησης, αλληλεγγύης και προσφοράς χωρίς ιδιοτέλεια, ηθική και εσωτερική ευγένεια και ειλικρίνεια. Μια πραγματική εσωτερική ενδοσκόπηση των ανθρώπων θεωρώ ότι είναι αναγκαιότητα , στην σημερινή άναρχη εποχή. Η εποχή που ζούμε, είναι μια δύσκολη και αβέβαιη διαδρομή για την ανθρωπιά. Η ανθρωπιά κατά την άποψη μου, μεταφράζεται σε θυσία, σε μια περίοδο παρακμής, εγωισμού, καταναλωτικότητας, εικόνας, συμφεροντολογίας, απληστίας, πλουτισμού και επιδιοξιομανίας, συκοφαντίας, ευθυνοφοβίας, έντονης ανταγωνιστικότητας.

«Η ανθρωπιά είναι η αληθινή δύναμη της ψυχής» αναφέρεται συχνά από τον λαό. Ανεξάρτητα από την μόρφωση, τον πλούτο, την φτώχεια, τα αξιώματα, τις ψηλές κοινωνικές και πολιτειακές θέσεις, η ανθρωπιά πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του χαρακτήρα  και της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου. Χωρίς το στοιχείο της ανθρωπιάς να τον συνοδεύει ο πλούσιος θεωρώ ότι είναι αποτυχημένος.

Ενας πολιτικός, όσον καλός και να εμφανίζεται χωρίς ανθρωπιά είναι αποτυχημένος. Κάθε επαγγελματίας για να νοιώθει όχι μόνο αυτός αλλά και η κοινωνία , ότι είναι επιτυχημένος οφείλει η ανθρωπιά να κοιμάται μαζί του τα βράδια, να τον πλημμυρίζει και να τον ξεκουράζει. Ο προπονητής, ο δάσκαλος, ο δήμαρχος, ο επιχειρηματίας, ο εργάτης, οι επαγγελματίες ψηλών αξιωμάτων και  θέσεων, χωρίς το στοιχείο της ανθρωπιάς να τους συνοδεύει, είναι αποτυχημένοι.

Η ανθρωπιά δεν υπακούει νόμους. Η ανθρωπιά αποτελεί τον υπέρτατο νόμο ανθρώπινης συμπεριφοράς που όχι δεν καταργεί τους νόμους αλλά τους ενισχύει και τους προστατεύει. « Η ανθρωπιά είναι πιο ισχυρή από κάθε νόμο». Έλεγε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Πόσες φορές στην καθημερινή μας  δράση αναλογιστήκαμε και προβληματιστήκαμε για τις συμπεριφορές  και τις αποφάσεις μας; Πόσες από αυτές συνάδουν και συνοδεύονται με  το στοιχείο της ανθρωπιάς; Πόσες φορές  την νύκτα , όταν πάμε για ύπνο το υποσυνείδητο μας, λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε μας πράξη και συμπεριφορές της ημέρας; Πόσες φορές κάναμε αυστηρή και αντικειμενική αυτοκριτική; Πόσες φορές παραδεχθήκαμε λάθη και παραλείψεις μας;

Η ανθρωπιά με την πραγματική της έννοια και όχι  με παραπλανητικές ερμηνείες που μας ικανοποιούν, πρέπει να είναι ο κύριος στόχος και σκοπός στη ζωή μας.

Στο τόπο μας ιδιαίτερα βασιλεύει η αχαριστία, η ζηλοφθονία, ο εγωισμός, η συμφεροντολογία, η φιλοκατηγορία, η συκοφαντία, η υπουλία, η τοξικότητα, η ευθυνοφοβία, η απληστία, στοιχεία τα οποία τραυματίζουν τους ανθρώπους και την κοινωνία. Πρέπει να αντικατασταθούν από τα ευγενικά στοιχεία της μεγαλοψυχίας, αγάπης, σεβασμού, συνεννόησης, καταδεκτικότητας, συμπόνοιας, αλληλεγγύης, όλα αυτά τα στοιχεία που αποτελούν το μεγάλο δέντρο της ανθρωπιάς.

Παρ’ όλες τις  δυσκολίες της ζωής, οι οποίες πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν, την παγκοσμιοποίηση, την τεχνολογική πρόοδο, τις αδικίες, τους πολέμους, τις φυσικές καταστροφές, οφείλουμε όλοι να ενδιαφερθούμε περισσότερο για το πνευματικό μας επίπεδο και χαρακτήρα, τον εσωτερικό μας κόσμο. Να αντισταθούμε στην παλιανθρωπιά δημιουργώντας ένα κόσμο της πραγματικής και όχι ψεύτικης και πλαστής ανθρωπιάς, κτίζοντας μια κοινωνία ποιοτική με Αρχές και Αξίες , μια κοινωνία ανθρωπισμού και ευπρέπειας μιας κοινωνία της Αδρωπιάς.

Τελειώνω το άρθρο μου με  τα λόγια του αξέχαστου πρώην Δημάρχου Λάρνακας Γιώργου Χριστοδουλίδη «Για μένα το  σημαντικότερο πράγμα στην ζωή είναι να διατηρείς την ανθρωπιά σου και όταν οι άλλοι προσπαθούν να σου την αφαιρέσουν».

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Αμμοχώστου