Υπέφερε από μια νευροκινητική νόσο, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), που τον ανάγκασε να ζει σε αναπηρικό καροτσάκι και να χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας από την ηλικία των 21 ετών. Αλλά αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την επιστημονική του καριέρα.
Μεταξύ των εμφανίσεών του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το 1995 συμμετείχε, μαζί με άλλους επιστήμονες, στην τηλεοπτική εκπομπή Tomorrow’s World του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα BBC, στην οποία προέβλεψε πώς θα ήταν ο κόσμος στο μέλλον, 30 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2025. Και εδώ είμαστε… Ας δούμε ποιες προβλέψεις έκανε στους τομείς της τεχνολογίας και της αστρονομίας, και αν είχε δίκιο.
Οι προβλέψεις του Χόκινγκ για το 2025
Στον τομέα της αστροφυσικής, προβλέπει ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει την εξόρυξη αστεροειδών και ότι ιδιωτικές εταιρείες θα πραγματοποιήσουν αποστολές αναζήτησης σπάνιων μετάλλων. Αυτό το όραμα προλαμβάνει ένα σενάριο στο οποίο η εξερεύνηση του διαστήματος δεν θα είναι πλέον προνόμιο των κυβερνήσεων, αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών.
Μια άλλη πρόβλεψη του Χόκινγκ ήταν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερβολικών διαστημικών απορριμμάτων λόγω των διάφορων προγραμματισμένων αποστολών, η οποία αποδείχθηκε σωστή. Το πρόβλημα αυτό έχει ενταθεί με την αύξηση του αριθμού των δορυφόρων, και τα διαστημικά απορρίμματα συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση για την ασφάλεια των διαστημικών επιχειρήσεων.
Έχει εν μέρει δίκιο: η εξόρυξη αστεροειδών δεν είναι ακόμη πραγματικότητα, αλλά βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και θεωρείται ήδη μια πραγματική πιθανότητα, με αρκετές εταιρείες να διερευνούν τεχνολογίες για να την καταστήσουν βιώσιμη. Ωστόσο, το μέρος που αφορούσε την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στον κόσμο της εξερεύνησης του διαστήματος, το οποίο είχε καταλάβει σωστά, είναι ήδη πραγματικότητα σήμερα.
Ψηφιακή μεταμόρφωση
Το 1995, ο Χόκινγκ προέβλεψε την πανταχού παρουσία του παγκόσμιου διαδικτύου και τον αντίκτυπό του στην επικοινωνία και την πρόσβαση στην πληροφορία. Πράγματι, η ψηφιακή εποχή έχει φτάσει και το διαδίκτυο έχει γίνει ένας από τους πυλώνες της σύγχρονης κοινωνίας.
Προέβλεψε επίσης την ύπαρξη τεχνητής νοημοσύνης σε συσκευές, η οποία θα βοηθούσε στην αυτοματοποίηση εργασιών. Σήμερα, εικονικοί βοηθοί όπως η Alexa και ο Google Assistant είναι παρόντες σε εκατομμύρια σπίτια. Και για άλλη μια φορά, είχε δίκιο.
Ο φυσικός προέβλεψε επίσης την παρουσία της ρομποτικής (τη χρήση ρομπότ) στη βιομηχανία, την ιατρική και τις δημόσιες υπηρεσίες. Σήμερα, πολλά ρομπότ χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια, νοσοκομεία και ακόμη και καταστήματα, εκτελώντας λειτουργίες που κυμαίνονται από τη συναρμολόγηση προϊόντων έως πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.
Η χρήση ρομπότ έχει καταστεί σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και μετασχηματίζοντας τις διαδικασίες σε διάφορους τομείς. Ποιος έχει δει ποτέ ρομπότ να σερβίρουν παγωτά, ποτά ή ακόμα και να καθαρίζουν;
Αυτές οι προβλέψεις του Stephen Hawking δείχνουν μόνο ότι ήταν σε θέση να δει πέρα από την εποχή του, προβλέποντας τις τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές που θα διαμόρφωναν το μέλλον.
Αλλά τι «παρεξήγησε»;
Δύο πράγματα που προέβλεψε για το 2025 δεν έχουν (ακόμα!) πραγματοποιηθεί, καθώς δεν τα έχουμε ακόμα: είπε ότι θα ήταν δυνατή η υπερταχεία μετακίνηση και η εισαγωγή μικρών ενδοδερμικών τσιπ για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών, για παράδειγμα.
Ο Stephen Hawking πέθανε στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ στις 14 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 76 ετών, από επιπλοκές που σχετίζονταν με την εκφυλιστική ασθένειά του.
Πηγή: newsbomb.gr