Από την πολ ποζίσιον ο Φερστάπεν καθυστέρησε λίγο στην εκκίνηση σε σχέση με τον Πιάστρι, με αποτέλεσμα οι δύο να φτάσουν πλάι-πλάι στην πρώτη στροφή. Ο Αυστραλός με τη McLaren είχε την εσωτερική στην πρώτη αριστερή στροφή στο πρώτο εσάκι της πίστας.
Στρίβοντας ο Ολλανδός άφησε τα φρένα της Red Bull και έτσι ανοίχτηκε εκτός πίστας στην εσωτερική της δεξιάς στροφής 2, που ακολούθησε. Αμέσως ο Πιάστρι βγήκε στη ραδιοεπικοινωνία λέγοντας “πρέπει να δώσει πίσω τη θέση, ήμουν μπροστά”, ενώ ο Φερστάπεν με τη σειρά του είπε πως ο Αυστραλός ανοίχτηκε στη στροφή 2 και τον ώθησε εκτός πίστας.
Σε περιπτώσεις όπως αυτή, εναπόκειται στην ομάδα να δώσει εντολή στον οδηγό να επιστρέψει τη θέση ή στον ίδιο να το κάνει αυτοβούλως – όπως έκανε στη συνέχεια ο Κίμι Αντονέλι δίνοντας πίσω τη θέση στον Σαρλ Λεκλέρ και ο Φερνάντο Αλόνσο στον Γκαμπριέλ Μπορτολέτο, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
Ο πρώην αγωνιστικός διευθυντής της F1, Νιλς Βίτιχ, σχολίασε στο γερμανικό δίκτυο Sky ότι “έχουμε συζητήσει εκτενώς αυτό το θέμα όλα αυτά τα χρόνια με όλες τις ομάδες και τους οδηγούς. Ήταν πάντα ξεκάθαρο: αν βγεις εκτός πίστας και αποκτήσεις πλεονέκτημα -κάτι που συνέβη [με τον Φερστάπεν], καθώς κράτησε τη θέση- τότε πρέπει να την επιστρέψεις. Η απόφαση εναπόκειται στην ομάδα, είναι δική τους ευθύνη να πουν στον οδηγό να δώσει πίσω τη θέση.
Ήταν στην εξωτερική γραμμή και θα έπρεπε τουλάχιστον να ήταν δίπλα ή μπροστά για να δικαιολογηθεί το προσπέρασμα. Αλλά δεν ήταν. Και ας είμαστε ειλικρινείς: αν υπήρχε χαλίκι εκεί, δεν θα ήταν τώρα σε αυτήν τη θέση. Οπότε είναι προτιμότερο να παραχωρήσεις τη θέση παρά να ρισκάρεις ποινή πέντε δευτερολέπτων”.
Το περιστατικό καταγράφηκε από τους αγωνοδίκες στη Τζέντα, οι οποίοι εφάρμοσαν την ποινή των πέντε δευτερολέπτων, καθώς ο Φερστάπεν δεν επέστρεψε την πρωτοπορία στον Πιάστρι.
Μετά τον αγώνα, η Red Bull έκανε γνωστό ότι δεν σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση των αγωνοδικών. Ο σύμβουλος της ομάδας Χέλμουτ Μάρκο είπε στο αυστριακό δίκτυο ORF: “Θεωρητικά μπορείς να ασκήσεις έφεση, αλλά μετά θα πρέπει να παρουσιάσεις καινούρια στοιχεία. Νέα δεδομένα, με άλλα λόγια. Στις κάμερες μπορείς βασικά να δεις τα πάντα. Οπότε, δεν βλέπουμε λόγο να καταθέσουμε έφεση”.