Ιστορική χαρακτήρισετην απόφαση της Ελλάδας να ανακοινώσει για πρώτη φορά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της, ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Κώστας Φυτιρής, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει αυτή η κίνηση και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα, ανέφερε πως ακόμη κι αν δεν υπογραφεί επίσημη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, «εάν κατατεθούν οι συντεταγμένες που βρίσκονται σε αυτό το χάρτη, ουσιαστικά είναι σαν να υπάρχει συμφωνία ως μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.»

Ο υποναύαρχος στάθηκε ιδιαίτερα και στις πάγιες τουρκικές πρακτικές, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

«Οι Τούρκοι τι κάνουν; Επειδή δεν δέχονται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ, ουσιαστικά αφαιρούν από το χάρτη όλα τα νησιά στο Αιγαίο και το ίδιο κάνουν και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αφαιρούν την Κύπρο από το χάρτη, μοιράζουν την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας, Αιγύπτου, Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ και μετά ξανά τοποθετούν την Κυπριακή Δημοκρατία με 12 μίλια χωρικά ύδατα».

Ο κ. Φυτιρής επεσήμανε πως η Ελλάδα και η Κύπρος πλέον στηρίζονται «σε ορθολογικούς χάρτες, που στηρίζονται στο δίκαιο της θάλασσας αλλά και στο ευρωπαϊκό δίκαιο» και εκτίμησε ότι «τα πράγματα θα είναι πολύ πιο αισιόδοξα παρά τις όποιες αντιδράσεις της Τουρκίας».

Καταλήγοντας, αναγνώρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σταθερά επενδύσει στη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου, γεγονός που έχει ενισχύσει την ενεργειακή της προοπτική. «Η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίχθηκε σε αυτό το διεθνές δίκαιο και έφτασε σήμερα να είναι στο τελικό στάδιο για αξιοποίηση υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή με τα απέναντι κράτη».

Ο υποναύαρχος υπογράμμισε ότι αυτή η απόφαση της Ελλάδας είναι «σταθμός για τα ελληνικο-κυπριακά συμφέροντα», ενώ σε ερώτηση για το πώς επηρεάζεται η Κύπρος από τη νέα αυτή πραγματικότητα, απάντησε ότι «πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχωρήσει και δεν μπορεί να μην εφαρμόσει αυτά τα οποία η ίδια αποφάσισε. Όταν αποφασίζει ένα κράτος όπως το ελληνικό με ισχύ ότι αυτά είναι τα κυριαρχικά μου δικαιώματα και αυτές είναι και η κυριαρχία μου, δεν μπορεί να μην τα εφαρμόσει από τη στιγμή που τα αποφάσισε και τα έβαλε σε ένα χάρτη, ο οποίος γίνεται εθνικό δίκαιο και ευρωπαϊκό δίκαιο».

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE