Με συγκομιδή οχτώ μεταλλίων, ολοκληρώθηκε η δράση για την Κύπρο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα (ISF K15). Ένας θετικός απολογισμός που επιβεβαιώνει το ταλέντο που υπάρχει στα νεαρά μας ταλέντα, αλλά και τη σωστή δουλειά που γίνεται στις υποδομές όλων αθλημάτων.
Δοκιμάστηκαν κόντρα αθλητές από μεγαλύτερες και πιο προηγμένες χώρες, όμως έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Δεν διακρίθηκαν μόνο αυτοί που πήραν μετάλλια, αλλά και αυτοί που πλασαρίστηκαν σε καλές θέσεις.
Τα μετάλλια της Κύπρου:
ΕΝΑ ΧΡΥΣΟ: Ευανθία Μονιάτη – 800 μέτρα κοριτσιών (Στίβος)
ΔΥΟ ΑΡΓΥΡΑ: Μαριλένα Παπανικολάου – άλμα εις μήκος κοριτσιών (Στίβος)
ΠΕΝΤΕ ΧΑΛΚΙΝΑ: Σοφία Γκαρανίνα – Ξιφασκία κοριτσιών, Πέτρος Κουρουμούνου – 41Kg αγοριών Ταεκβοντό, Σιόν Ογκμπούτου – Σφαιροβολία αγοριών (Στίβος), Μάριος Παναγιώτου – 100 μέτρα αγοριών (Στίβος), Σέργιος Καρτούδης – ακοντισμός αγοριών (Στίβος), Χασάν Αμπντουλατίφ – Πυγμαχία
Αναλυτικά ο απολογισμός σε κάθε άθλημα:
ΣΤΙΒΟΣ: Ο βασιλιάς των σπορ ήταν και ο κυρίαρχος από πλευράς συγκομιδής μεταλλίων για την Κύπρο στους αγώνες. Πέντε αθλητές από τους δέκα που βρέθηκαν στο Ζλάτιμπορ ανέβηκαν στο βάθρο. Η κυπριακή αποστολή στο Στίβο είχε την 6η καλύτερη συγκομιδή από όλες τις χώρες κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Επιβεβαιώνει το ταλέντο που υπάρχει και πως αποτελεί διαχρονική αξία στον κυπριακό αθλητισμό.
Κορυφαία ήταν η Ευανθία Μονιάτη, η οποία κατέκτησε το μοναδικό χρυσό για την Κύπρο στους αγώνες. Η εξαιρετική της κούρσα στα 800 μέτρα κοριτσιών της χάρισε μια μεγάλη επιτυχία, την οποία χάρηκε δεόντως.
Το μοναδικό αργυρό μετάλλιο για την Κύπρο προήλθε και πάλι από το Στίβο. Η Μαριλένα Παπανικολάου πήρε το αργυρό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος κοριτσιών. Ακολούθησαν τρία χάλκινα μετάλλια με τους Μάριο Παναγιώτου (100 μέτρα αγοριών), Σιόν Ογκμπούτου (Σφαιροβολία αγοριών) και Σέργιο Καρτούδη (ακοντισμός αγοριών).
Καλά πλασαρίσματα είχαμε και από τους Μάριο Παναγιώτου (4η θέση στα 200 μέτρα αγοριών), Ευανθία Μονιάτη (6η θέση στα 400 μέτρα κοριτσιών), Ιωάννη Ψαλτάκη (6η θέση στον ακοντισμό αγοριών), Βερόνικα Αθανασίου (9η θέση στο τριπλούν κοριτσιών) Σεσίλια Χαραλαμπίδη (9η θέση στο άλμα εις ύψος κοριτσιών) και Ευάγγελο Χρυσοστόμου (11η θέση στο άλμα εις ύψος αγοριών).
ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ: Ο Πέτρος Κουρουμούνου διακρίθηκε στην κατηγορία – 41Kg κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Δεν μπόρεσε να καταγράψει νίκη η Κατερίνα Παττίχη, η οποία κατέλαβε την 5η θέση στην κατηγορία – 37 Kg. Τέλος, η Μαρίνα Γεωργίου συμμετείχε στον αγώνα έγχρωμων ζωνών στην κατηγορία – 59Kg, στην οποία υπήρχαν μόνο δύο αθλήτριες, μένοντας στη 2η θέση.
ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Ο Χασάν Αμπντουλατίφ πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία -54Kg, περνώντας χωρίς αγώνα στη ζώνη των μεταλλίων. Ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου έχασε άδικα στο δικό του αγώνα για την είσοδό στα μετάλλια. Οι διοργανωτές, το αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων και τον τίμησαν με το μετάλλιο Fair Play.
ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Το πρώτο χρονικά μετάλλιο για την Κύπρο, προήλθε από την Σοφία Γκαρανίνα στη Ξιφασκία, με εξαιρετική παρουσία.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Τέσσερις μέρες γεμάτες δράση είχαμε στην Κολύμβηση. Οι Μαρία Κέρμανου, Νικόλας Πακκουτής, Χρίστος Παπανικόλας και Ελένη Καλογήρου Καψάλη αποτελούσαν την ομάδα της Κολύμβησης. Αρχίζοντας από τις σκυταλοδρομίες, καταγράφηκαν δύο παγκύπρια ρεκόρ (4Χ50 Μικτό Ομαδικό, 11η θέση και 4Χ50 Μικτό Ελεύθερο, 14η θέση).
Η Μαρία Κέρμανου ήταν 7η στα 200 μέτρα πρόσθιο κοριτσιών, 14η στα 100 μέτρα πρόσθιο κοριτσιών και 14η στα 50 μέτρα πρόσθιο κοριτσιών.
Ο Νικόλας Πακκουτής ήταν 8ος στα 50 μέτρα πεταλούδα αγοριών και 8ος στα 100 μέτρα πεταλούδα αγοριών.
Ο Χρίστος Παπανικόλας ήταν 24ος στα 200 μέτρα ελεύθερο αγοριών, 15ος στα 800 μέτρα ελεύθερο αγοριών, 15ος στα 200 μέτρα Μικτή Ατομική αγοριών και 14ος στα 400 μέτρα ελεύθερο αγοριών.
Η Ελένη Καλογήρου Καψάλη ήταν 13η στα 200 μέτρα ελεύθερο κοριτσιών, 13η στα 100 μέτρα ελεύθερο κοριτσιών και 12η στα 50 μέτρα ελεύθερο αγοριών.
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Την 6η θέση στο Ομαδικό πήραν οι ομάδες των αγοριών (Άγγελος Γεωργίου, Παναγιώτης Χατζηγιάννης και Μαρίνος Κόκκινος) και κοριτσιών (Φοίβη Θεοδούλου, Γεωργία Ιωάννα Καλυβά και Αρσένια Ροντίτσεβα).
Ο Άγγελος Γεωργίου πήρε 4η θέση στο Άλμα Ίππου και την 10η θέση στο Σύνθετο Ατομικό. Ο Μαρίνος Κόκκινος πήρε την 5η θέση στο Έδαφος και την 9η θέση στο Σύνθετο Ατομικό. Η Φοίβη Θεοδούλου πήρε την 10η θέση στο Σύνθετο Ατομικό, ενώ πήρε μετάλλιο Fair Play για το ήθος της.
ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ: Τρεις νίκες πέτυχε η Αλιάν Ζιάν για να φθάσει μέχρι τα προημιτελικά, εκεί όπου αποκλείστηκε. Θετικό πρόσημο για την αθλήτρια μας που έδειξε τις δυνατότητες της.
ΤΖΟΥΝΤΟ: Δεν κατάφεραν να πετύχουν καμία νίκη οι τρεις αθλητές. Η Δέσποινα Ρίκου στην κατηγορία -48Kg κοριτσιών έδωσε ένα αγώνα και έχασε. Πήρε τη 12η θέση στο αγώνισμα της. Ο Δημήτρης Κολοκασίδης στην κατηγορία -55Kg αγοριών έχασε από δύο αθλητές και έμεινε στην 7η θέση, ενώ ο Παναγιώτης Αγαθοκλέους έχασε από δύο αθλητές, μένοντας επίσης στην 7η θέση.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Ο Ερωτόκριτος Χατζηερωτοκρίτου κατέλαβε την 17η θέση στο αγώνισμα. Μετά τον αγώνα κατάταξης (πήρε την 18η θέση), έχασε στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα. Αγωνίστηκε και στο Μικτό, μαζί με Ουκρανή αθλήτρια, όμως δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν.
ΤΕΝΙΣ: Η Άντρεα Γεωργίου Παπακυριακού έχασε από τον πρώτο αγώνα που έδωσε και έτσι δεν μπόρεσε να προχωρήσει περισσότερο.
Λίγα λόγια τη διοργάνωση…
Το κυρίαρχο στοιχείο ήταν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ειδικά τις πρώτες μέρες ήταν πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες με χιονόπτωση. Αυτό έκανε εξαιρετικά δύσκολο το έργο των αθλητών που αγωνίζονται σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη ένα θέμα ήταν οι μετακινήσεις. Τα πλείστα αθλήματα ήταν σε άλλες πόλεις και έτσι υπήρχε ταλαιπωρία για όλους. Οι διοργανωτές προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό, όμως η ουσία είναι ότι τα προβλήματα ήταν για όλους τους αθλητές.
Εξαιρετική ήταν και η οργάνωση από την Αρχηγό Αποστολής Θεότη Ππούρου, η οποία προσπαθούσε καθημερινά να λύσει το όποιο πρόβλημα υπήρχε για τους αθλητές και τους συνοδούς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
(Απεσταλμένος ΕΑΚ)