Προσθήκες καλοκαιρινές κάμποσες πρέπει να γίνουν στην ΑΕΚ, δεν χωρά αμφιβολία περί αυτού. Όπως επίσης είναι φως-φανάρι, “γκαρίζει” από χιλιόμετρα η ανάγκη για ένα μεταγραφικό πλάνο που θα προσομοιάζει εκείνο του 2022.

Έτσι, πολύ απλουστευμένα αν τα βάλουμε κάτω, η ΑΕΚ χρειάζεται τουλάχιστον 4-5 κινήσεις για την άμυνά της (ακραίους μπακ και στόπερ), χαφ πιο γρήγορους και νέους, τουλάχιστον έναν φορ ολκής και 1-2 εξτρέμ. Ανάλογα δε με τις πωλήσεις που ενδέχεται να γίνουν, ίσως να χρειαστεί και περισσότερους.

Κάμποσους, επίσης, θα πρέπει να αποχωριστεί, εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να προστεθεί τόσο μεγάλος αριθμός παικτών, δίχως να αποχωρήσουν άλλοι. Ειδικότερα με τον Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο που δεν επιθυμεί “φορτωμένα” ρόστερ κι αν φυσικά δεν δούμε κάποια ανατροπή στο θέμα του προπονητή.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις των παικτών που εισέρχονται στον τελευταίο χρόνο των συμβολαίων τους με την ΑΕΚ και για τους οποίους επίσης πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Είτε να ανανεώσουν με την ομάδα ώστε να μην “τρέχει” μαζί τους τον ερχόμενο Γενάρη όταν θα είναι ελεύθεροι να υπογράψουν όπου αλλού επιθυμούν, είτε να τραβήξουν δρόμους χωριστούς.

Η “κρυφή” επέκταση Μουκουντί και οι άλλοι 9

Αν και ακόμα αιωρείται η πεποίθηση ότι ο Καμερουνέζος στόπερ παραμένει δεσμευμένος με την ΑΕΚ έως το 2026, όπως δηλαδή προέβλεπε η συμφωνία που οι δύο πλευρές είχαν συνάψει το καλοκαίρι του 2022, εντούτοις η αλήθεια είναι διαφορετική.

Ο Μουκουντί επέκτεινε σε ανύποπτο χρόνο με την Ένωση τη συνεργασία του έως το καλοκαίρι του 2028, συνέβη κάποια στιγμή στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού κι ενώ ακόμα βρισκόμασταν στη διαδικασία αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Το γιατί δεν ανακοινώθηκε αυτή η επέκταση ποτέ, ουδείς μπορεί να απαντήσει πλην των αρμόδιων, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο θηριώδης στόπερ ανήκει στην ΑΕΚ έως το 2028.

Από εκεί και πέρα, στον τελευταίο χρόνο των συμβολαίων τους με την ομάδα μπαίνουν οι Μόουζες Οντουμπάτζο, Σίμος Μήτογλου, Αλεξάντερ Κάλενς, Λάζαρος Ρότα, Γενς Γιόνσον, Μιγιάτ Γκατσίνβιτς, Πέτρος Μάνταλος, Ρομπέρτο Περέιρα και Σωτήρης Τσιλούλης.

Μήτογλου προς ανανέωση

Αν υπάρχει ένας από τους προαναφερθέντες για τον οποίο η ΑΕΚ να ‘’καίγεται’’ περισσότερο προκειμένου να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί του, αυτός είναι ο Έλληνας στόπερ. Όπως άλλωστε είχε ήδη αποκαλύψει το SPORT24 από τις 15 του περασμένου Γενάρη είναι μια κατάσταση που έχει αποφασισθεί και εν μέρει, ήδη δρομολογηθεί.

Όσον αφορά στους άλλους, υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα και προϋποθέσεις. Ο Πέτρος Μάνταλος, για παράδειγμα, ίσως μπει στον τελευταίο χρόνο της καριέρας του στην Ένωση καθώς το καλοκαίρι του 2026 θα είναι πλέον 35 ετών. Όσον αφορά στους δύο πλάγιους δεξιούς μπακ (Ρότα, Οντουμπάτζο), η πρόθεση της ομάδας είναι να κρατήσει τον έναν εκ των δύο και να αποκτήσει έναν καλύτερο εξ αυτών για να γίνει ο επόμενος βασικός.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος από τους δύο θα αποχωρήσει το καλοκαίρι και ο δεύτερος ίσως να μην επεκτείνει τη συνεργασία του με την ομάδα για παραπάνω έτη και η περίπτωσή του να επανεξεταστεί αργότερα, μέσα στην επόμενη σεζόν.

Ο Αλεξάντερ Κάλενς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας το οποίο ουδείς γνωρίζει αν θα του επιτρέψει να ενταχθεί ξανά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ, ενώ ο Σωτήρης Τσιλούλης λογικά θα παραχωρηθεί ως δανεικός ή θα μείνει ελεύθερος εφόσον συναινεί σε αυτό.

Οι Γενς Γιόνσον και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς είναι παίκτες με χρησιμότητα για να υπάρχει πληρότητα στο ρόστερ, ειδικά ο πρώτος είναι από τους παίκτες-κλειδιά για την καλή λειτουργία στη μεσαία γραμμή. Δεν είναι απαραίτητο ωστόσο ότι η ΑΕΚ θα πάρει αποφάσεις για τους δύο μέσα στο καλοκαίρι, ίσως να το δει αργότερα, μέσα στη σεζόν.

Τέλος, ο Ρομπέρτο Περέιρα δεν θα είναι στο ρόστερ της ομάδας από το 2026 και μετά, αλλά δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στα ονόματα για τα οποία θα γίνει συζήτηση αποχώρησης το ερχόμενο καλοκαίρι. Κάτι βέβαια που δεν είναι και τόσο απλό από τη στιγμή που απολαμβάνει πολύ υψηλό συμβόλαιο το οποίο δύσκολα θα βρει αλλού.