Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο για τις πολιτικές εξελίξεις και τις αλλαγές στο κόμμα. Αναφορικά με την απόφαση του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ για την αναστολή ιδιότητας μέλους σε κυβερνητικά στελέχη, τόνισε ότι ήταν απαραίτητη για την πολιτική σαφήνεια του κόμματος, χωρίς ωστόσο να έχει εκδικητικό χαρακτήρα. Διευκρίνισε ότι όσοι αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μπορούν να αιτηθούν επανεγγραφή στο κόμμα.
«Θεωρώ ότι επανέρχεται η πολιτική ορθότητα και είναι και το πολιτικά λογικό. Δεν γίνεται ένα μέλος της κυβέρνησης που επέλεξε να συμμετέχει στην κυβέρνηση ταυτόχρονα να είναι και μέλος της αντιπολίτευσης».
«Αυτό ήταν οξύμωρο και θόλωνε το πολιτικό μας αφήγημα. Τώρα έγινε η τροποποίηση του καταστατικού και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να προχωρήσουμε στο πολιτικό μας αφήγημα που θα ισχυροποιεί και την ορθότητα των θέσεών μας», πρόσθεσε.
«Σε καμία περίπτωση όμως και θέλω να το τονίσω δεν λειτουργήσαμε ούτε εκδικητικά ούτε αφορά τα στελέχη που έκαναν την όποια επιλογή την Δεύτερη Κυριακή. Αφορά την ιδιότητα των προσώπων και αυτό είναι το οποίο τονίσαμε»
«Δεν μπορείς να είσαι μέλος, για παράδειγμα, δύο ποδοσφαιρικών ομάδων που παίζουν πρώτη κατηγορία», εξήγησε
Μιλώντας για τις αλλαγές στο ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι το καταστατικό συνέδριο εισήγαγε νέα μέτρα, όπως η εγγραφή μελών από την ηλικία των 17 ετών, η γεωγραφική εκπροσώπηση στις αποφάσεις και η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τόνισε ότι το κόμμα περνά δύσκολη περίοδο, αλλά προχωρά με ενότητα και στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του ταυτότητας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στους περιορισμούς θητειών για βουλευτές και ηγεσία.
Για την κατάσταση γενικότερα στον ΔΗΣΥ η κα. Δημητρίου είπε «Περάσαμε και περνάμε μια δύσκολη πολιτικά περίοδο και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει μακριά από προσωπικά συμφέροντα, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες, με μοναδικό γνώμονα την πολιτική ορθότητα, την παραγωγή πολιτικής, εκεί ακριβώς έτσι να προχωρήσουμε και εκεί να επενδύσουμε», προσθέτοντας «Γι’ αυτό έγινε και το καταστατικό συνέδριο. (Έκλεισαν ανοιχτά κεφάλαια και προχωράμε παρακάτω. Όχι μόνο γυρίσαμε σελίδα, ξαναγράφουμε, αν θέλετε, μια νέα σελίδα για το Δημοκρατικό Συναγερμό, η οποία ακριβώς θα εστιάζεται στην πολιτική».
Για την παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Συνέδριο είπε πως ήταν μια θετική στιγμή.
Στο Κυπριακό, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διάσωση της προοπτικής λύσης. Τόνισε την ανάγκη στρατηγικής προετοιμασίας και ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, απορρίπτοντας τις απόψεις που αμφισβητούν τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διεθνείς συνομιλίες.
Όσον αφορά πιθανή υποψηφιότητά της στις Προεδρικές Εκλογές, δήλωσε ότι είναι νωρίς για τέτοιες αποφάσεις, με το κόμμα να επικεντρώνεται πρώτα στις Βουλευτικές Εκλογές του 2026. Σχετικά με την αποχώρηση του Χάρη Γεωργιάδη από την πολιτική, ανέφερε ότι είναι πολύτιμο στέλεχος και ευχήθηκε να επανεξετάσει την απόφασή του.
ΠΗΓΗ: SIGMALIVE