Οκτώμισι χρόνια συμπλήρωσε στο Μάντσεστερ ο Γκουαρδιόλα. Από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα, ο καθ’ ομολογία κορυφαίος προπονητής στον κόσμο πέτυχε το ακατόρθωτο. Μία ομάδα χωρίς ευρωπαϊκή ιστορία και βαριά φανέλα την έκανε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Σαφώς με ένα ατελείωτο χρηματικό ποσό για να μπορέσει να φτιάξει ένα σύνολο τρομακτικό, που θα κατακτήσει τα πάντα στο πέρασμά του. Όπως και έγινε το 2023. Εάν ο ίδιος δεν ήταν τόσο ικανός, ενδεχομένως να μην συνέβαινε ποτέ το «τρεμπλ». Μετά από τόσα χρόνια η δική του Σίτι περνάει μία αγωνιστική κρίση. Μία κρίση που δεδομένα τον έχει επηρεάσει, φάνηκε άλλωστε από τον… αυτοτραυματισμό του στο πρόσωπο και τον έκανε να αντιληφθεί ότι η ομάδα χρειάζεται μία σταδιακή ανανέωση.

Για πρώτη φορά κατά την παρουσία του στο Νησί προβαίνει σε τόσες πολλές επενδύσεις σε χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Και ας το έπαιζε ανήξερος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μεταγραφικό πλάνο του Ιανουαρίου. «Δεν γνωρίζω εάν θα πάρουμε παίκτη. Μπορεί να πάρουμε, μπορεί και όχι, ο σύλλογος πρέπει να συμπεριφερθεί με σοφία», απάντησε, για να ακολουθήσει ένα μεταγραφικό ντεμαράζ από τα μέσα του μήνα μέχρι το την τελευταία ημέρα. Προφανώς και τα τέσσερα deal των Ομάρ Μαρμούς, Αμπντουκοντίρ Χουσάνοφ, Βίτορ Ρέις και Νίκο Γκονθάλεθ ήταν δουλεμένα καιρό. Ή τουλάχιστον ο Πεπ είχε κατασταλάξει σε αυτούς και απέμενε η ολοκλήρωσε κάθε μίας από τις συμφωνίες.

Μάντσεστερ Σίτι: Τέσσερις μεταγραφές του Γκουαρδιόλα «φτιάχνουν» τη Σίτι του μέλλοντος

Οικονομικά αυτές έφτασαν τα 212 εκατομμύρια! Ποσά που τον έχουμε συνηθίσει να δαπανά σε παίκτες με παραστάσεις, εμπειρία, ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν το step up υπό τις οδηγίες του. Περιπτώσεις όπως ο Χάαλαντ, ο Σαβίνιο, ο Γκβάρντιολ, αλλά και αυτές που δεν έχουν πιάσει ακόμα όπως ο Ντοκού, ο Γκρίλις (με εξαίρεση τη χρονιά του Champions League) είχαν το αγωνιστικό υπόβαθρο για να σταθούν στις απαιτήσεις του ποδοσφαίρου και το «Έτιχαντ».

Οι τέσσερις που απέκτησε τώρα είναι περισσότερο «τους πήρα για να τους «δουλέψω» προσωπικά και να τους έχω έτοιμους στο μέλλον» παρά να τον βοηθήσουν άμεσα. Το γεγονός ότι ο Αιγύπτιος επιθετικός και ο Ουζμπέκος αμυντικός πήραν ήδη χρόνο συμμετοχής είναι απόρροια των πολλών τραυματισμών και της μέτριας απόδοσης κομβικών ποδοσφαιριστών. «Έχουμε πολλές απουσίες και από αυτές θα κριθούν οι μεταγραφές», είχε προσθέσει στην απάντηση περί μεταγραφών. Τώρα παίρνουν μία ιδέα για το τι εστί Premier League, ώστε να είναι έτοιμοι ενόψει καλοκαιρινής προετοιμασίας και νέας σεζόν.

Από την άμυνα προς την επίθεση, Χουσάνοφ και Ρέις ήρθαν για να μάθουν ακόμη καλύτερα τη θέση, να βάλουν στοιχεία στο παιχνίδι τους, να μάθουν νέα τακτικά «tricks». Στη Σίτι του Γκουαρδιόλα δεν αρκεί να αμύνεσαι, πρέπει να κάνεις πολλά περισσότερα. Ενδεικτικά η συμμετοχή στην ανάπτυξη, η αντίληψη της ιδέας ότι θα παίρνουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους στο παιχνίδι της ομάδας, κάτι σας «χαμαιλέοντες». Όπως πολλάκις έχει κάνει ο Στόουνς, μην αμελούμε το γεγονός ότι με τον Άγγλο στα χαφ η ομάδα έγινε τρεμπλούχος στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γκβάρντιολ από κεντρικός αμυντικός έχει γίνει μπακ – χαφ με τουλάχιστον μία τελική σε κάθε παιχνίδι, το ίδιο και ο Ακέ, ο βραχύσωμος Ρίκο Λιούις «θρεμμένος» ως μπακ πλέον κινείται στο χώρο του κέντρου.

Μάντσεστερ Σίτι: Τέσσερις μεταγραφές του Γκουαρδιόλα «φτιάχνουν» τη Σίτι του μέλλοντος

Ο μεν πρώην αμυντικός της Λανς με τιμή μεταγραφής τα 40 εκατομμύρια «βούτηξε» αμέσως στα βαθιά και έκανε δύο σημαντικά λάθη σε τέσσερα λεπτά αγώνα με την Τσέλσι. Δείγμα απειρίας, πνευματικής ανετοιμότητας, μα περισσότερο δικαιολογημένα αδιάβαστος στο «βιβλίο» του Πεπ. Έχει δεδομένα τα στοιχεία να αντικαταστήσει σε βάθος διετίας τον ασταθή Ακέ, τον εβδομάδα παρά εβδομάδα τραυματία Στόουνς και τον non – stop Ρούμπεν Ντίας. Δυνατός, αρέσκεται στο physical game, ειδικός στα τάκλιν, με περιθώρια βελτίωσης στις τοποθετήσεις και πολύ δρόμο φυσικά ακόμα για να γίνει «παίκτης Σίτι».

Ο δε 19χρονος Βίτορ Ρέις πρόλαβε να παίξει ένα… εξάμηνο στην Παλμέιρας και αυτό αρκούσε για να πάρει κάρτα εισόδου στο «Έτιχαντ Κάμπους». Σε μόλις 22 αγώνες με την δεύτερη του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος ψηφίστηκε στην καλύτερη ενδεκάδα. Παρατηρώντας τον διαπιστώνει κανείς την ταχύτητά του, την ευχέρεια στην ανάκτηση της μπάλας και συνδυαστικά αυτό είναι ότι καλύτερο για μία ομάδα που παίζει τα 85 από τα 90 λεπτά πάνω από σέντρα και «πληγώνεται» συνεχώς από τις αντεπιθέσεις των αντιπάλων. Εκείνο που ξεχώρισε όμως ο Ισπανός κόουτς ήταν η εξαιρετικές μεταβιβάσεις του. Το γεγονός ότι κάνει συνεχώς 40άρες και 50άρες μπαλιές με χαρακτηριστική ευστοχία υπό πίεση έπεισε τον νυν προπονητή του.