Στην ισοψηφία, 25-25, και με την νικώσα ψήφο της Προέδρου της Βουλής, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών.

Μετά από μια συζήτηση που διήρκησε πέραν των τριών ωρών, ενίοτε σε υψηλούς τόνους και αντιπαραθετικό κλίμα, η Ολομέλεια καταψήφισε την πρόταση έστω και στην ισοψηφία, προκαλώντας ανακούφιση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην οικονομία.

Σε σύνολο 54 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης νόμου ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ(15), οι βουλευτές της ΕΔΕΚ(3) οι βουλευτές του ΕΛΑΜ(3), οι βουλευτές των Οικολόγων(2), ο Ζαχαρίας Κουλίας και ο Κωστής Ευσταθίου.

Εναντίον ψήφισαν οι 15 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ(σ.σ. απουσιάζαν Αβέρωφ Νεοφύτου και Κυριάκος Χατζηγιάννης), έξι βουλευτές του ΔΗΚΟ, τρεις εκ των τεσσάρων βουλευτών της ΔΗΠΑ και η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και Χρίστος Ορφανίδης, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

ψηφοφορια3

Στην ψηφοφορία που προηγήθηκε επί της τροπολογίας που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, και αφορούσε την μεταφορά του ελέγχου για τα στοιχεία που θα κατέθεταν οι τράπεζες επί των κερδών από το Τμήμα Φορολογίας στην Κεντρική Τράπεζα, η διαφοροποίηση στην ψηφοφορία αφορούσε μόνο στον αριθμό των αποχών, αφού δύο βουλευτές δεν τοποθετήθηκαν.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας επιχειρήθηκε από πλευράς ΑΚΕΛ να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Λουκαϊδη να ζητά όπως επαναληφθεί η διαδικασία διά της ανάτασης χειρός. Αίτημα, ωστόσο, το οποίο απορρίφθηκε από την Πρόεδρο του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου.

Μέχρι να φθάσουμε στην ψηφοφορία, υπήρξε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας έντονο παρασκήνιο, το οποίο εν τέλει-όπως αποδείχθηκε-αποτυπώθηκε και στον τρόπο διαμόρφωσης του τελικού αποτελέσματος.

Αρχίζοντας από την πρωινή σύσκεψη των αρχηγών, στο τραπέζι εισήγηση αναβολής της συζήτησης. Οι πληροφορίες έφεραν τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, τον Ζαχαρία Κουλία, τον Παύλο Μυλώνα και τον Χρίστο Ορφανίδη να διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση του κόμματος για όχι στην πρόταση νόμου, οι οποίες προστιθέμενες στην απουσία δύο βουλευτών του ΔΗΣΥ, φαίνονται να δημιουργούν πλειοψηφία για έγκριση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ.

Με την έναρξη της συζήτησης, υποβλήθηκε αίτημα αναβολής από το ΕΛΑΜ, το οποίο όμως απορρίφθηκε, καθώς εναντίον τάχθηκαν, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ.

Ενόψει τούτου, η συζήτηση προχώρησε για πέραν των τριών ωρών, με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων να αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους, είτε υπέρ είτε εναντίον της πρότασης.

Η απόρριψη τελικά της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, με ισοψηφία, αποτελέσε αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εν τέλει οι τρεις διαφωνούντες με την επίσημη θέση του κόμματός τους βουλευτές του ΔΗΚΟ δεν ψήφισαν όλοι υπέρ, αλλά δύο εξ αυτών τήρησαν αποχή. Υπέρ, όπως έχει προαναφεθεί ψήφισε ο Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ απήχαν ο Παύλος Μυλώνας και ο Χρίστος Ορφανίδης.

Απώλεια υπήρξε και στην ΔΗΠΑ, καθώς ο βουλευτής της παράταξης Μιχάλης Γιακουμή δεν ακολούθησε την απόφαση για καταψήφιση και επέλεξε να τηρήσει αποχή.

Την απώλεια αυτή ωστόσο, φαίνεται ισορρόπησε η στάση που τήρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους, με την πρώτη να καταψηφίζει την πρόταση και τον δεύτερο να τηρεί αποχή.

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που απορρίφθηκε προέβλεπε την θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για επιβολή έκτακτου τέλους αλληλεγγύης πιστωτικών ιδρυμάτων ύψους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στόχος της πρότασης, σύμφωνα με τον εισηγητή της Στέφανο Στεφάνου, ήταν «εξάλειψη των ανισοτήτων και τη δικαιότερη κατανομή των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων, οι οποίες έχουν προκύψει από την άνοδο του πληθωρισμού και τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ

ΠΗΓΗ: REPORTER