«Το προφίλ» του νέου ηγέτη της Χαμάς: Πού θα εδρεύει, πώς θα ηγηθεί και ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Στις συζητήσεις για τη νέα ηγεσία της, η Χαμάς θα πρέπει να λάβει υπόψη μόνο τις προτιμήσεις του βασικού υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου διαμένουν σήμερα όλοι οι βασικοί υποψήφιοι για το πολιτικό γραφείο της.

Ο Σινουάρ, ο «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, σκοτώθηκε σε μάχη την Τετάρτη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες που η Χαμάς μένει χωρίς ηγέτη. Ο προκάτοχός του, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στο Ιράν τον Ιούλιο – πιθανολογείται από το Ισραήλ, το οποίο ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όταν τον αντικατέστησε ο Σινουάρ, συγχώνευσε στο πρόσωπό του τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στη Γάζα. Δεν φαίνεται όμως ότι αυτό θα συνεχιστεί και με τον επόμενο ηγέτη. Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο σφοδρών επιθέσεων από το Ισραήλ, με χιλιάδες μαχητές της Χαμάς να έχουν σκοτωθεί και κορυφαία στελέχη της, εντός και εκτός της Γάζας, να έχουν εξοντωθεί, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η οργάνωση μετά το τελευταίο πλήγμα.

Ο αναπληρωτής του Σινουάρ, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, που θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχός του, εμφανίστηκε προκλητικός σήμερα, όταν είπε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί από τη Γάζα και ο πόλεμος να τερματιστεί.

Στο παρελθόν η Χαμάς αντικαθιστούσε γρήγορα και αποτελεσματικά τους πεσόντες ηγέτες της. Αρμόδιο για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής είναι το Συμβούλιο Σούρα που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και την παλαιστινιακή διασπορά. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ηγέτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ακόμη και αν δεν βρίσκεται στη Γάζα, όπου οι μαχητές της οργάνωσης κρατούν ακόμη δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους.

Πέραν του Χάγια, που είναι ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς, πιθανοί διεκδικητές είναι επίσης ο Χαλέντ Μεσάαλ – ο προκάτοχος του Χανίγια – και ο Μοχάμαντ Νταρουίς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σούρα, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον έξω κόσμο, σύμφωνα με αναλυτές και με μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.

Η πηγή αυτή είπε ότι η οργάνωση θα πρέπει να ενημερώσει το Κατάρ –το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις άκαρπες μέχρι στιγμής ειρηνευτικές συνομιλίες – καθώς και άλλες πρωτεύουσες πριν λάβει την απόφασή της.

Ο Άσραφ Αμπουελχούλ, ειδικός στις παλαιστινιακές υποθέσεις, αναμένει ότι οι αρμοδιότητες του Σινουάρ θα μοιραστούν σε δύο πρόσωπα – το ένα θα αναλάβει τις στρατιωτικές υποθέσεις και το δεύτερο το πολιτικό γραφείο, τις διεθνείς επαφές και τη χάραξη πολιτικής.

«Το Ιράν είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Χαμάς, την στηρίζει με χρήματα και όπλα και η ευχή του είναι το κλειδί για το ποιος θα διαδεχθεί τον Σινουάρ», είπε ο Αμπουελχούλ, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Al Ahram της Αιγύπτου. Όπως είπε, αναμένει ότι η Χαμάς θα επιμείνει στα βασικά αιτήματά της στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός: να αποσύρει το Ισραήλ τις δυνάμεις του από τη Γάζα και να σταματήσει τον πόλεμο. Όμως θα μπορούσε να δείξει κάποια ευελιξία σε άλλα θέματα, όπως στις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Με τον θάνατο του Σινουάρ, η ηγεσία της Χαμάς έχει περάσει προσωρινά στον Χάγια, που βρίσκεται στο Κατάρ. Λόγω του πολέμου και των δυσκολιών στις επικοινωνίες δεν είναι σαφές αν ο Χάγια μπορεί να έχει καθημερινή επαφή με τους μαχητές εντός του θύλακα και έτσι να αφήσει την ένοπλη πτέρυγα, τις Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, να έχουν τον πρώτο λόγο.

Μια πηγή της Χαμάς είπε ότι ο Χάγια δεν αναμένεται να συναντήσει προβλήματα στον ρόλο του ως «ντε φάκτο ηγέτης της Γάζας». Σημείωσε ότι ο Χάγια διατηρούσε καλές σχέσεις με τη στρατιωτική πτέρυγα και ήταν κοντά τόσο στον Σινουάρ όσο και στον Χανίγια.

Ο Άκραμ Αταλάχ, ένας Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής, είπε ότι αναμένει πως η ένοπλη πτέρυγα θα σεβαστεί την εξουσία του Χάγια, ακόμη και από το εξωτερικό. Αναμένει επίσης ότι ο Μοχάμαντ Σινουάρ θα αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο τόσο στην ένοπλη πτέρυγα όσο και στη Χαμάς γενικότερα. Βετεράνος διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, ο Μοχάμαντ Σινουάρ σπανίως εμφανίζεται δημοσίως. Είναι καταζητούμενος από το Ισραήλ και έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Balla στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η συζήτηση για τον Ζάζα… και τα 10 ΓΚΟΛ!

Θα ήθελε να παίζει περισσότερο στην Πάφος FC, δεν...

ΑΥΤΗ Η ΦΩΤΟ…

Δεν θα βγει ξανά η φωτογραφία του Νίκου Κίρζη...

Τέλος εποχής: Παρελθόν από την ΑΕΚ ο Αλμέιδα!

Τίτλοι τέλους στη συνεργασία του Ματίας Αλμέιδα με την...

Άλλοι έβαλαν τα γκολ, άλλος ήταν ο πρωταγωνιστής! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Άρης με μια αντεπίθεση στην επανάληψη κόντρα στην...

Οι εντυπωσιακές αποκρούσεις του Περέιρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ΑΠΟΕΛ ανέβασε βίντεο με τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του...

ΟΜΟΝΟΙΑ: Η παρακάμερα της ματσάρας με τον Άρη… (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ομόνοια ανέβασε βίντεο με την παρακάμερα της ισοπαλίας...

Παναθηναϊκός: Έτσι πάει στους ισχυρούς του 2ου προκριματικού του Champions League…

Ο Παναθηναϊκός περιμένει να δει εάν θα είναι στους...

ΡΕΚΟΡ ΣΤΗ ΦΙΕΣΤΑ!

Οι Παφίτες ετοιμάζονται να σπάσουν κάθε ρεκόρ προσέλευσης στην...

Ποιος θα πάρει το χρυσό παπούτσι; Στο φινάλε θα βγει ο νικητής…

Στο μεταξύ τους παιχνίδι στο ΓΣΠ δεν πέτυχε κανένας...

ΑΕΛΙΣΤΕΣ-ΜΗΝΥΜΑ

Με την μαζική παρουσία τους στην Συνέλευση τα μέλη...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τέλος το ποδόσφαιρο για Τρισκόφσκι, αναλαμβάνει Γενικός Αρχηγός της ΑΕΛ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας...

ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΕΛ;

Μάγιερ και Καττιρτζής. Ο Κύπριος άσος θα είναι στο...

Μπήκε χειρουργείο ο Κάναντι…

Η Ένωση Νέων Παραλιμνίου ενημέρωσε ότι ο προπονητής της...

Έτσι πάνε στο «αιώνιο» οι ΑΠΟΕΛΙΣΤΕΣ…

Αγώνας: Ομόνοια Λ. - ΑΠΟΕΛ (Β' Φάση-10η Αγ/κή), Κυριακή...

Οριστικό: Αυτά είναι τα εισιτήρια για τον τελικό του Κυπέλλου…

Η ΠΑΕ ΟΦΗ επέστρεψε κάποια από τα εισιτήρια που...

ΜΕΓΑΛΟ ΦΟΡΤΙΟ…

Έτσι είναι για τον Ιβάν, ο νέος του ρόλος...

Δυνατό κάλεσμα από Πάφος FC: «Πάμε να σπάσουμε κάθε ρεκόρ προσέλευσης…»

Η Πάφος FC εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τον αγώνα...

ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥ…

Ο Νεόφυτος Μιχαήλ πήρε ήδη ένα τρόπαιο και θέλει...

«Μου αρέσει να παίρνει ρίσκα, στεναχωριέμαι που συνέβησαν τόσα λάθη σε μια σεζόν…»

Με ανάρτηση του στα σόσιαλ μίντια ο Μαρκίνιος αναφέρεται...

«Ένα γκολ στη συμπερίληψη» και η αποκάλυψη του τροπαίου του Κυπέλλου! (ΦΩΤΟΣ)

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με επίκεντρο τη συμπερίληψη και την...

Ο ΝΕΟΣ ΑΡΗΣ;

Να ετοιμαστούν οι φίλοι της Λεμεσιανής ομάδας. Έρχονται πολλές...

Η Ανόρθωση καταδικάζει την επίθεση σε Πριέτο: «Ελπίζουμε σε γρήγορη διαλεύκανση…»

Καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Αντόνιο Πριέτο η...

Η αναμονή κρατά πίσω τον προγραμματισμό στον Άρη..

Η μοναδική εκκρεμότητα που απομένει στον Άρη είναι να...

Δ/ντης ΤΟΜ: Δέχθηκαν 1.300 κλήσεις πολιτών που αναμένουν ραντεβού για αερόσακο

Σε 1.300 κλήσεις πολιτών, οι οποίοι αναμένουν ακόμη να...

Η νέα εποχή στις Ακαδημίες της ΠΑΕΕΚ…

Η ΠΑΕΕΚ ενημέρωσε για την αναβάθμιση στις Ακαδημίες της...

ΙΒΟΥΣΙΤΣ;

Πολύ πιθανό, να είναι έτοιμος για τον τελικό κυπέλλου...

«Βόμβα στη Γαλλία: Ένοχος για επίθεση κατά δύο γυναικών ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ…

Δικαστήριο στο Παρίσι έκρινε ένοχο τον Γάλλο ηθοποιό, Ζεράρ...

ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ;

Πολύ σύντομα θα απαντηθεί η ερώτηση. Αν θα τα...

Έτσι πάνε οι ΠΑΦΙΤΕΣ στην φιέστα!

H ΠΑΦΟΣ FC ανακοινώνει την έναρξη προπώλησης εισιτηρίων για...

Στο Πλευρό των Ειδικών Ολυμπιακών  η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή…

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή βρέθηκε για άλλη μια φορά...

Η επίσημη τοποθέτηση του Άρη για τον Artem Radkov…

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Άρη Κώστας Παπαδόπουλος μίλησε στον...

«Ιδιαίτερη στιγμή για Αβρααμίδη και Λυσάνδρου…»

Ανάρτηση από το ΑΠΟΕΛ για τους δύο ποδοσφαιριστές που...

ΕΠΙΣΗMΟ: Ξανά στην προεδρία ο Πάρης Ανδρέου! (ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ.)

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, η πρώτη συνεδρία του νεοσύστατου Διοικητικού...

Δημόσια Έργα: Ανοησίες όσα γράφονται για τα 20 cm της γέφυρας-Πάντα ήταν 3,7 m

Απάντησε στις επικρίσεις για το ύψος της γέφυρας στην...

ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ;

Τον Φεβρουάριο, ανανέωσε μέχρι το 2027 ο Χρήστος Γιούσης...

Στόχος εμπρηστών ο Αντόνιο Πριέτο…

Ο τεχνικός διευθυντής της Ανόρθωσης, Αντόνιο Πριέτο, ήταν ο...

Sold out και το Ελλάδα-Ιταλία για το FIBA EuroBasket 2025, σχεδόν 4 μήνες πριν το τζάμπολ!

Μετά τον αγώνα Ελλάδα-Ισπανία επί κυπριακού εδάφους για το...

ΤΕΛΟΣ καριέρας για τον Βίτορ Γκόμες!

Ανάρτηση από την Ομόνοια για το τέλος της καριέρας...