Πρόκειται για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ιστορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτή που έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου 1990 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο ΠΑΟΚ αποχώρησε από τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στο 77ο λεπτό, κι ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ με 3-0, ύστερα από απόφαση του προέδρου του, Θωμά Βουλινού. Αιτία, οι αποφάσεις του διαιτητή, Ηλία Καραμάνη, ο οποίος μόλις είχε αποβάλει τον Μαγκντί Τολμπά και τον Γιώργο Σκαρτάδο, για έντονες διαμαρτυρίες.

Ακόμα και σήμερα, που ο «Δικέφαλος» έχει επιστρέψει στην κορυφή και κατακτά τίτλους σχεδόν κάθε χρόνο, πολλοί οπαδοί του χαρακτηρίζουν επαναστατική κίνηση την αποχώρηση από εκείνον τον αγώνα. Άλλοι, πιο ψύχραιμοι, τη θυμούνται ως μια απόφαση που πάρθηκε εν βρασμώ ψυχής από έναν πρόεδρο που πάσχιζε για αποδοχή από τον κόσμο και εν τέλει κόστισε στον σύλλογο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποτελεί σημείο αναφοράς της πολυετούς προεδρίας του Βουλινού, ο οποίος απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου 2012 σε ηλικία 71 ετών.

Τι είχε συμβεί λοιπόν και ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ προχώρησε σε μια τόσο ακραία αντίδραση; Η κατάσταση ξέφυγε ύστερα από την κατακύρωση του τρίτου γκολ του Παναθηναϊκού από τον Βαγγέλη Βλάχο στο 56′. Ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος έβγαλε την ασίστ, είχε ξεκινήσει από θέση οφσάιντ, όμως ο διαιτητής κι ο επόπτης έδειξαν «παίζετε».

Οι Θεσσαλονικείς είχαν παράπονα και για μια φάση στο πρώτο ημίχρονο, όπου ζήτησαν πέναλτι σε πτώση του Τζόνι Αναστασιάδη. Στο βίντεο, όμως, φαίνεται ότι ο ομογενής απ’ την Αυστραλία επιθετικός πέφτει μόνος του, χωρίς να τον ακουμπήσει ο Γιόζεφ Βάντσικ.

Η αφορμή για τις διαμαρτυρίες που προκάλεσαν τις αποβολές του Μαγκντί και του Σκαρτάδου ήταν ένα φάουλ που έκανε στον Αιγύπτιο χαφ ο Ιάκωβος Χατζηαθανασίου και καταλόγισε ο Καραμάνης, χωρίς όμως να δείξει κάρτα στον δράστη. Στο σούσουρο που επακολούθησε, μπήκε μες στον αγωνιστικό χώρο ο Βουλινός και έπιασε έναν-έναν τους παίκτες της ομάδας του για να τους πει να κατευθυνθούν προς τα αποδυτήρια. Όπως κι έγινε.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και ο Θωμάς Βουλινός συζητούν στο περιθώριο γενικής συνέλευσης της ΕΠΑΕ, αρκετά χρόνια μετά τον επίμαχο αγώνα της 23ης Σεπτεμβρίου 1990.

Παρά τις παραινέσεις του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργου Βαρδινογιάννη, να συνεχιστεί κανονικά ο αγώνας, οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν βγήκαν ξανά τον αγωνιστικό χώρο. Μάταιες αποδείχθηκαν και οι προσπάθειες του τότε προέδρου της ΕΠΟ, Σωτήρη Αλημίση, ο οποίος είχε βρεθεί στο ΟΑΚΑ για να κάνει την απονομή του τροπαίου του πρωταθλητή της προηγούμενης περιόδου στους «πράσινους».

«Θα θυσιαστούμε για να γίνει ένα έντιμο πρωτάθλημα», έλεγε ο Βουλινός στα αποδυτήρια. Ήταν η εποχή που ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να έχει το πάνω χέρι στο παρασκήνιο. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ξεσπάσει και η περιβόητη υπόθεση Κιάππε, με τις καταγγελίες για τη δράση του «Θαλή απ’ το Ρέθυμνο», η οποία βέβαια δεν κατέληξε πουθενά.

Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε ακριβά την «επανάσταση» που έκανε ο Βουλινός. Ο αθλητικός δικαστής τον μηδένισε στο ήδη χαμένο παιχνίδι (διατηρώντας το  3-0 ως τελικό σκορ) και του αφαίρεσε τρεις επιπλέον βαθμούς. Ο Βουλινός τιμωρήθηκε με οκτάμηνη απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και πρόστιμο 1 εκατ. δρχ.

Κέρδισε κάτι μακροπρόθεσμα ο «Δικέφαλος» του Βορρά; Μάλλον έχασε, αφού τερμάτισε τέταρτος στο πρωτάθλημα με τέσσερις βαθμούς διαφορά από την τρίτη ΑΕΚ και δεν θα έβγαινε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ετήσιος αποκλεισμός του Ολυμπιακού, για τα επεισόδια των οπαδών του στον αγώνα με τη Σαμπντόρια.

Ούτε ο Βουλινός μετατράπηκε σε λαϊκό ήρωα – παρότι στις μέρες μας βλέπουμε πολλούς να επικροτούν εκείνη την απόφασή του. Δύο χρόνια αργότερα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας και διέκοψαν το ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν, διαμαρτυρόμενοι για τα έργα και τις ημέρες του προέδρου, στον οποίο καταλόγιζαν την αδυναμία του συλλόγου να διεκδικήσει τίτλους.