«Εκείνο που θα ήθελα είναι να επικρατεί ο κοινοβουλευτικός πολιτισμός που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες δημοκρατικές χώρες» Αναφορά του πρύτανη του |Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσου Χριστοφίδη, με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων για διάφορα έργα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο μας. Εχει παρατηρηθεί από όλη την κοινωνία ότι ορισμένοι Βουλευτές, ξεφεύγουν παντελώς μιας σεβάσμιας αντιμετώπισης και ευπρεπούς συμπεριφοράς. Παρακολουθούμε συχνά  απαξιωτικές και υπερβολικές συμπεριφορές , οι οποίες δεν τιμούν , κατά την άποψη μου , αυτούς που τις εκφράζουν.

Ιδιαίτερα με τους Φορείς του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενός αξιόλογου εκπαιδευτικού και πνευματικού Ιδρύματος, οι συμπεριφορές και εκφράσεις μας πρέπει να διέπονται από σεβασμό και ευγένεια. Κανένας  δεν εισηγείται ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε τα πεπραγμένα , τους προϋπολογισμούς και τα έργα που γίνονται  στο Πανεπιστήμιο μας. Κανένας δεν θέλει  διαφορετική μεταχείριση, ισότιμα πρέπει ασφαλώς να αντιμετωπίζονται.
Ο Φορολογούμενος πολίτης, πρέπει να γνωρίζει τις πράξεις και την οικονομική διαχείριση κάθε τομέα ο οποίος χρησιμοποιεί χρήματα του λαού. Ο  έλεγχος πρέπει να είναι αυστηρός και ενδελεχής, αλλά μέσα  σ’ ένα πνεύμα  σεβασμού, ευγένειας και καλής συμπεριφοράς. Οι ακραίες τοποθετήσεις και οι προσβολές των φιλοξενούμενων  θεωρώ ότι δεν είναι η σωστή πρακτική και μια όμορφη διεξαγωγή των συζητήσεων. Επαναλαμβάνω ιδιαίτερα σε φορείς εκπαιδευτικούς , πνευματικούς και απέναντι στους φορείς του Πανεπιστημίου μας, το οποίο μας γεμίζει με υπερηφάνεια και ικανοποίηση για το τεράστιο έργο που επιτελεί. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει ένα πολύ καλό όνομα στην Κυπριακή Κοινωνία και στην Παγκόσμια Εκπαιδευτική κοινότητα. Με τις συμπεριφορές μας δεν πρέπει να τραυματίζουμε και να τσαλακώνουμε , να υποβιβάζουμε και να εξευτελίζουμε το Πανεπιστήμιο μας. Ο κάθε έλεγχος πρέπει να  γίνεται με Δημοκρατικότητα, σεβασμό, ευγένεια, συζήτηση,  κατάθεση επαγγελματικών στοιχείων απ’ όλες τις πλευρές. Τα υπονοούμενα πολλές φορές τραυματίζουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ανθρώπων.
Οι συμπεριφορές, ενέργειες, ομιλίες και δηλώσεις, πολλές φορές ακραίες και εμπρηστικές μεταφέρονται στην κοινωνία, στα παιδιά και στους νέους μας. Οι δημόσιοι λειτουργοί είναι πρότυπα καλής συμπεριφοράς, σεβασμού, ευγένειας , δημοκρατικότητας. Οι έξαλλες τοποθετήσεις και συμπεριφορές και οι αναφορές που τείνουν να προσβάλλουν ανθρώπους επαγγελματίες και οι οποίες τραυματίζουν την προσωπικότητα τους, αφήνοντας αιχμές και οι οποίες υποβιβάζουν το  επίπεδο μιας οποιασδήποτε συζήτησης πρέπει να αποφεύγονται. Η Διαφάνεια, δεν σημαίνει και δεν ισοδυναμεί με ακραίες συμπεριφορές και λαϊκισμούς.
Για να υπάρξουν λύσεις των προβλημάτων, πάντοτε πρέπει να  δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για την εύκολη επίλυση τους. Οι ακραίες πολλές φορές φραστικές αντιπαραθέσεις και το αρνητικό κλίμα, δεν βοηθά στην επίλυση αλλά και στην πιο καθαρή εικόνα μιας συζήτησης που δίνεται στην κοινωνία.
Νοιώθω λύπη όταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, σε συζήτηση στην Βουλή πρόσφατα αναφέρει « Μας συμπεριφέρονται σαν  να είμαστε εγκληματίες». Ειλικρινά αυτή η αναφορά όχι μας προκαλεί λύπη αλλά έντονο προβληματισμό και ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης εξέφρασε  την  άποψη, ότι νοιώθουν κατηγορούμενοι και αντιμετωπίζονται με προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο.
Επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά οι έλεγχοι να είναι συνεχείς και εξονυχιστικοί. Ιδιαίτερα στους φορείς που χρηματοδοτούνται από τον λαό. Είναι γνωστή η εκτίμηση και η πίστη μου στους αδιάφθορους ανθρώπους και η απέχθεια μου στους διεφθαρμένους και τους άτιμους. Άλλη διάσταση όμως έχει ο έλεγχος και άλλη διάσταση οι συμπεριφορές μας. Η ευγένεια , ο σεβασμός, η κατανόηση, η ηρεμία , η τεκμηρίωση, το λεξιλόγιο είναι στοιχεία απαραίτητα για μια πολιτισμένη κοινωνία. Είναι δε και στοιχεία τα οποία ενισχύουν και δυναμώνουν ένα έλεγχο.
Τελειώνοντας την παρέμβαση μου αυτή, δηλώνω ότι η ασέβεια, η αγένεια, η υποτίμηση, οι υπερβολές, δεν τιμούν κανένα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Όπως όλοι μας επιθυμούμε να μας σέβονται και να εκτιμούν την προσωπικότητα μας, έτσι και εμείς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Ο προβληματισμός και η ανάγκη να παρέμβω με το άρθρο μου  αυτό, προήλθε και από το γεγονός ότι και στην κοινωνία παρουσιάζονται καθημερινά κακές συμπεριφορές, κανιβαλισμοί, αστήρικτες πολλές φορές κατηγορίες και παραφουσκωμένα κουτσομπολιά και αθλιότητες. Πρέπει επιτέλους όλοι μας, να αναλογισθούμε τις πράξεις μας και τα λεγόμενα  μας, ομορφαίνοντας την κοινωνία μας και την πατρίδα μας.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου»