Σαν σήμερα το 2012, η ομάδα σκυταλοδρομίας της Τζαμάικα, με τους Carter, Frater, Blake και Bolt, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 4Χ100 με χρόνο 36.84 καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερη ήταν η ομάδα των ΗΠΑ με 38.12 και τρίτη η ομάδα του Τρινιντάτ & Τομπάγκο με 38.12. 

Όταν ο Γιουσέιν Μπολτ πήρε τη σκυτάλη για να διανύσει τα τελευταία μέτρα, στο τελευταίο αγώνισμα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου συνειδητοποίησε ότι αισθάνεται σα να βρίσκεται για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το Πεκίνο σε μια αληθινή κούρσα.

Ετρεχε σχεδόν ώμο με ώμο με τον Αμερικανό Ράιαν Μπέιλι που βρισκόταν στη διπλανή, εξωτερική γραμμή. Ο Μπέιλι οδήγησε τις ΗΠΑ στον τερματισμό σε χρόνο 37.04, κάτι που σημαίνει ότι ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ.

Το πρόβλημα ήταν πως, όταν το έκανε αυτό, ο Μπολτ είχε ήδη αρχίσει να πανηγυρίζει το καινούργιο παγκόσμιο ρεκόρ.

rek1a copy

Ο Μπολτ, ο Γιόχαν Μπλέικ, ο Μάικλ Φρέιτερ και ο Νέστα Κάρτερ έτρεξαν τη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. σε 36.84 δευτερόλεπτα και είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία που κάνει χρόνο κάτω από τα 37 δευτερόλεπτα.

Ο Μπολτ δήλωσε μετά την κούρσα ότι αυτοί θα είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες του, καθώς «θα είναι δύσκολο να επαναλάβω ό,τι έχω κάνει εδώ, το 2016, επειδή ο Μπλέικ θα είναι τότε 26 χρόνων».

Ο Μπολτ έχει ξεπεράσει τον Καρλ Λούις, τον πιο χαρισματικό σπρίντερ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εχει ήδη έξι χρυσά μετάλλια, που σημαίνει ένα περισσότερο από τον Λιούις στα σπριντ (ο Αμερικανός στη Σεούλ δεν κατάφερε να πάρει χρυσό στα 200μ. καθώς τερμάτισε στη δεύτερη θέση).

Μετά το τέλος της σκυταλοδρομίας η μόνη αγωνία, δική του και των συναθλητών του, αλλά και του κοινού ήταν η επισημοποίηση του αποτελέσματος.

sky

Η κάμερα έδειξε τον Μπολτ να συζητά με κάποιον κύριο με κοστούμι και προς στιγμήν πολλοί υπέθεσαν ότι μπορεί να υπάρξουν άσχημα νέα. Όμως, αποδείχτηκε πως ο Μπολτ διαφωνούσε μαζί του για το αν μπορεί ή όχι να κρατήσει ως ενθύμιο τη σκυτάλη με την οποία αγωνίστηκε.

Ασχημα νέα πράγματι υπήρξαν, αλλά δεν αφορούσαν τη Τζαμάικα. Αφορούσαν τον Καναδά, ο οποίος σε κάποια αλλαγή σκυτάλης ξεπέρασε το επιτρεπόμενο όριο με αποτέλεσμα να αποκλειστεί και να χάσει το χάλκινο μετάλλιο.

Ο Ολισέι Σμιθ και ο Τζάστιν Γουόρνερ ξέσπασαν σε κλάματα, φέρνοντας στο πρόσωπό τους τις καναδέζικες σημαίες που είχαν πάρει από τον κόσμο για να πανηγυρίσουν την τρίτη θέση στην οποία είχαν τερματίσει. Τελικά το χάλκινο μετάλλιο δόθηκε στο τέταρτο Τρίνινταντ.