Η πρώτη συμμετοχή της Αλβανίας σε τελική φάση Euro ήταν το 2016 όταν και έκανε απλά μια νίκη στην φάση των ομίλων, μένοντας εκεί. Στα γήπεδα της Γερμανίας, ήρθε η ώρα για την δεύτερη παρουσία της σε μεγάλη διοργάνωση, όπου μάλιστα πάει σαν πρώτη προκριματικού ομίλου. Στόχος -τι άλλο- μια ιστορική, μια απίθανη και μια μυθική υπέρβαση, αφού ο Β’ όμιλος είναι ο ορισμός του… λάκκου με τα θηρία: Ιταλία, Ισπανία, Κροατία. Βεβαίως, οι Αλβανοί δεν… χαμπαριάζουν -το έδειξαν και στα προκριματικά απέναντι σε ομάδες όπως η Τσεχία και η Πολωνία. Άγχος δεν θα υπάρχει ούτε για αστείο, αφού οι απαιτήσεις απέναντι σε αυτούς τους αντιπάλους είναι κυριολεκτικά μηδενικές. Ό,τι καταφέρει και κερδίσει θα είναι σίγουρα άνω του αναμενόμενου.
Πίσω από τον Σιλβίνιο και την ομάδα του φυσικά, βρίσκεται ένα ολόκληρο έθνος, αφού αυτές τις ημέρες όλη η Αλβανία ζει και αναπνέει μπάλα και Εθνική ομάδα. Ακόμη και το αλβανικό κοινοβούλιο βάζει λουκέτο για τις μέρες του Euro, αφού πολλοί από τους 140 βουλευτές της χώρας θα βρεθούν δίπλα στην Εθνική τους ομάδα στη Γερμανία, ενώ μόνο στην πρεμιέρα της απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία, στο Ντόρτμουντ, αναμένονται πάνω από 50.000 Αλβανοί στις εξέδρες συν… όσοι βρεθούν απ’ έξω! Ο όμιλος-φωτιά πάντως καλό θα είναι να σεβαστεί λίγο παραπάνω τη συγκεκριμένη ομάδα, αφού έχει αποδείξει ότι είναι ένα καλοδουλεμένο και σφριγηλό σύνολο -με αρκετό ταλέντο- που στηρίζεται στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία του. Ένα τέτοιο δεν είχε κατακτήσει ένα ολόκληρο Euro από το… απόλυτο πουθενά πριν ακριβώς 20 χρόνια;
Πώς έφτασε στα τελικά
Για να περάσει η Αλβανία στα τελικά, συνέθεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα προκριματικά του EURO, τερματίζοντας στην πρώτη θέση σε όμιλο απέναντι σε Πολωνία, Τσεχία, Μολδαβία και Νησιά Φερόε. Έκανε μόνο μία ήττα (0-1) στην Πολωνία στην πρεμιέρα και έκτοτε πήγε… τρένο ως τη Γερμανία! Νίκησε τον 5ο όμιλο με 15 βαθμούς και 4 νίκες, 3 ισοπαλία και 1 ήττα, με γκολ 12-4, αφήνοντας 2η στην ισοβαθμία την Τσεχία, με ισοπαλία 1-1 εκτός και νίκη 3-0 εντός έδρας. Ιδιαίτερη σημασία ας δοθεί σε αυτό το «4» παθητικό, το οποίο σημαίνει ότι η Αλβανία είχε την τρίτη καλύτερη άμυνα σε όλη την Ευρώπη, αφού μόνο η Πορτογαλία με 2 και η Γαλλία με 3 δέχθηκαν λιγότερα γκολ, ενώ 4 είχαν και οι Αγγλία, Κροατία και Βέλγιο.

Ο προπονητής
Ο 50χρονος Βραζιλιάνος, Σιλβίνιο, είναι εδώ και 11 μήνες ο αναμορφωτής της Εθνικής Αλβανίας, οδηγώντας τη εκ του ασφαλούς στα τελικά του Euro. Παρότι ο ίδιος αγωνίστηκε σε μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών, τη «Μπάρτσα» του Γκουαρδιόλα, οι ομάδες του έχουν διαφορετική φιλοσοφία: ομάδες συνόλου, με έμφαση στην καλή άμυνα, απ’ όπου ξεκινούν τα πάντα. Το 4-3-2-1 είναι η πιο συχνή διάταξη στην Εθνική Αλβανίας, η οποία «δαγκώνει» σε άμυνα και μεσαία γραμμή, ενώ διαθέτει μια… καιροσκοπική επίθεση που κάνει τη δουλειά στηριζόμενη κυρίως σε ατομικές ενέργειες, σουτ εκτός περιοχής και στατικές φάσεις -κοινώς ότι της παραχωρεί ο εκάστοτε αντίπαλος.
Τα αστέρια

Ο Μπεράτ Τζιμσίτι, κάτοχος του φετινού Europa League με την Αταλάντα είναι ο ηγέτης της αλβανικής άμυνας, στο κέντρο δεσπόζει η φιγούρα του Κριστιάν Ασλάνι της Ίντερ, ενώ στην επίθεση αυτή του Αρμάντο Μπρόγια που παίζει στην Premier League και τη Φούλαμ, ως δανεικός από την Τσέλσι.
Βασικός στόχος / εκτίμηση πορείας
Μετά την πρωτιά των προκριματικών και τα όνειρα για διάκριση, η κληρωτίδα… έφτυσε την Αλβανία, ρίχνοντας τη πάνω σε τρία μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η πρεμιέρα θα κρίνει πολλά, κόντρα στην πιο γνώριμή της αντίπαλο, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του αλβανικού ρόστερ αγωνίζεται στα ιταλικά γήπεδα. Δίψα για διάκριση υπάρχει, ταλέντο και καθαρό αγωνιστικό πλάνο υπάρχει, με κύριο στόχο αρχικά να κοιτάξει και τους τρεις αντιπάλους στα μάτια. Οτιδήποτε περισσότερο καταφέρει θα είναι ήδη ιστορική επιτυχία για το ποδόσφαιρο ης χώρας. Η ασφαλέστερη εκτίμηση είναι ότι φυσικά δεν θα καταφέρει να «επιβιώσει» από το γκρουπ, όμως όπως προαναφέρθηκε, ας κρατούν όλοι μικρό καλάθι για το πόσο… αδύναμο είναι το συγκεκριμένο σύνολο!
Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Ετρίτρ Μπερίσα (Έμπολι), Ελχάν Καστράτι (Τσιτυαντέλα), Τόμας Στρακόσα (Μπρέντφορντ)
Αμυντικοί: Νασέρ Αλίτζι (Βολουντάρι), Αρλίντ Ατζέτι (Κλουζ), Ιβάν Μπάλιου (Ράγιο Βαγεκάνο), Μπεράτ Τζιμσίτι (Αταλάντα), Ελτσέιντ Χισέι (Λάτσιο), Αρντιαν Ισμαίλι (Εμπολι), Μάρας Κουμπούλα (Σασουόλο), Ενεα Μιχάι (Φαμαλικάο), Μάριο Μιτάι (Λοκομοτίβ Μόσχας)
Μέσοι: Αμίρ Αμπράσι (Γκρασχόπερς), Κρίστιαν Ασλάνι (Ίντερ), Νεντίν Μπαϊράμι (Σασουόλο), Μέντον Μπερίσα (Λέτσε), Κλάους Τσάσουλα (Ντάρμστατ), Κιαζίμ Λάτσι (Σπάρτα Πράγας), Ερνεστ Μούτσι (Μπεσίκτας), Ιλμπέρ Ραμαντάνι (Λέτσε)
Επιθετικοί: Γιασίρ Ασάνι (Γκβάντζιου), Αρμάντο Μπρόγια (Τσέλσι), Μίρλιντ Ντάκου (Ρούμπιν Καζάν), Αρμπερ Χότσα (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ρέι Μανάι (Σίβασπορ), Ταουλάντ Σεφέρι (Μπανίγιας)