- Ο θεσμός έχει μετατραπεί σε μέσο εξυπηρέτησης συμφερόντων και επηρεασμό των αποτελεσμάτων στις εκλογικές συνελεύσεις
- Απο το 2009 μέχρι το 2016 εγκρίθηκαν μόνο τέσσερα επίτιμα μέλη, τη περίοδο 2016 -2020 κανένα και τα τελευταία τρία χρόνια ένα κάθε χρόνο!!!
Του Πάμπου Στυλιανού*
Η χειραγώγηση του αθλητισμού παρουσιάζεται σε όλα του τα επίπεδα και πολλές φορές μπορεί να διακριθεί με γυμνό μάτι, που λέμε. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ένας χρειάζεται να ψάξει και να συνδέσει αλυσίδα αποφάσεων για να εντοπίσει την προσπάθεια τέτοιας χειραγώγησης. Ο θεσμός των επίτιμων μελών στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), αποτελεί μια τέτοια περίπτωση.
Ο θεσμός προνοείται στο άρθρο 8, του Καταστατικού, το οποίο θέτει το πλαίσιο και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται. Συνοπτικά το άρθρο προνοεί ότι μπορούν να εκλέγονται επίτιμα μέλη στην ΚΟΕ πρόσωπα που «πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην επίτευξη των στόχων της ή έχουν ουσιαστικά βοηθήσει στη λειτουργία της ΚΟΕ… και διακρίνονται για την υψηλή ηθική και κοινωνική αποδοχή τους και έχουν καλή γνώση και πείρα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.»
Το άρθρο 8 περαιτέρω προνοεί ότι μόνο ένα μέλος μπορεί να εκλεγεί ως Επίτιμο μέλος μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος ενώ ο μάξιμουμ αριθμός όλων των Επίτιμων μελών στην ΚΟΕ, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να είναι μόνο πέντε.
Τι έχει γίνει λοιπόν στην ΚΟΕ στο θέμα αυτό;
Πρώτο επίτιμο μέλος της ΚΟΕ, ανακηρύχθηκε ο Κίκης Λαζαρίδης όταν εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στις 8.2.2002. Αργότερα, επι προεδρίας Ουράνιου Ιωαννίδη, ο Λαζαρίδης πήρε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου. Τον Δεκέμβρη του 2009, ύστερα απο εισήγηση μέλους του Ε.Σ, ο Ουράνιος ψηφίστηκε επίτιμος πρόεδρος. Επι της ίδιας προεδρίας έγιναν δυο προσθήκες. Ως επίτιμο μέλος ο Ντίνος Μιχαηλίδης (7.12.2010) και επίτιμος Γραμματέας ο Ανδρέας Σταύρου (8.12.2015). Αυτό σήμαινε ότι τον Ιούνη του 2016, όταν εκλεγόταν πρόεδρος της ΚΟΕ ο Ντίνος Μιχαηλίδης, οι επίτιμοι προέδροι/μέλη ήταν συνολικά τέσσερις.
Και οι τέσσερις βρίσκονταν στις επάλξεις για δεκαετίες. Η προσφορά τους υπήρξε αδιαμφισβήτητη και ανεκτίμητη. Τεράστια, πολυσχιδής, πολυεπίπεδη . Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι με το πέρασμα τους, ο καθένας με τη δική του συμβολή, μαζί με συνεργάτες, γιγάντωσαν τον κυπριακό αθλητισμό και έθεσαν τη σφραγίδα τους στην ΚΟΕ. Στη τετραετία της προεδρίας του (2016 – 2020), ο Ντίνος Μιχαηλίδης δεν υπεισήλθε σε διαδικασία ανακήρυξης πρόσθετων επίτιμων μελών, παρά τις πιέσεις που δεχόταν. Έτσι τον Οκτώβρη του 2020, όταν ο Γιώργος Χρυσοστόμου κέρδισε την προεδρία, τα επίτιμα μέλη της ΚΟΕ παρέμεναν τέσσερα.
Τι έχει μεσολαβήσει απο τότε;;
Τον Γεννάρη του 2020 και τον Ιούνη του 2022, έφυγαν απο την ζωή οι Ουράνιος Ιωαννίδης και Ντίνος Μιχαηλίδης., αντίστοιχα. Το Ε.Σ της ΚΟΕ έσπευσε να εισηγηθεί την αναπλήρωση των δυο θέσεων και η Γ.Σ ψήφισε ως νέα επίτιμα μέλη τους Τάκη Κληρίδη(17.12.21) και Φοίβο Χρίστου (10.1.2023). Με το ίδιο σκεπτικό, το Ε.Σ της ΚΟΕ έχει ενημερώσει ότι σε συνεδρία του στις 11.12.2023 έχει αποφασίσει, όπως προτείνει στην Γ.Σ του Γεννάρη 2024, τον Πάρη Σπανό, νομικό σύμβουλο της ΚΟΕ ως πέμπτο επίτιμο μέλος. Τα πέντε μέλη είναι και η οροφή που προνοείται απο το καταστατικό. Η παρουσία του κ. Σπανού στον πραγματικό αθλητισμό δεν ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντική…
Ο Τάκης Κληρίδης διετέλεσε μέλος στο Ε.Σ της ΚΟΕ την τριετία1996-99, και πρόεδρος στην Ομοσπονδία καλαθόσφαιρας τη δεκαετία 1988-1998. Ο Φοίβος Χρίστου, βρίσκεται στο χώρο του αθλητισμού για περίπου μισό αιώνα ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΚΟΕ. Σήμερα προεδρεύει της Ομοσπονδίας του Τάεκβοντο ενώ Γραμματέας της είναι υψηλόβαθμος λειτουργός της ΚΟΕ. Και διοικών και διοικούμενος… Αυτό και αν είναι πρωτάκουστο!. Στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες, που θα γίνουν μετά τους Ολυμπιακούς του 2024, ο κ. Χρίστου θα έχει δυο ψήφους. Μια ως πρόεδρος ομοσπονδίας και μια άλλη ως επίτιμο μέλος της ΚΟΕ.
Δεν αμφισβητούμε ούτε υποτιμούμε τη προσφορά κανενός στον κυπριακό αθλητισμό. Όμως μπορούμε να κάνουμε σύγκριση της προσφοράς αξιωματούχων του αθλητισμού μας που πέρασαν απο διάφορες θέσεις.
Γεννάται το ερώτημα. Γιατί ο θεσμός αυτός έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο απο την σημερινή ηγεσία της ΚΟΕ;;
Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι τα επίτιμα μέλη μπορούν να συμμετάσχουν στις Γενικές Συνελεύσεις της ΚΟΕ με ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ. Επομένως σε μια εκλογική συνέλευση (κάθε τέσσερα χρόνια ή στην περίπτωση παραίτησης ή θανάτου) οι ψήφοι των Επίτιμων μελών μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα μια ψηφοφορίας.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα
*Πρώην πρόεδρος ΚΟΑ