Η Σουηδία ήταν από τους πιο συνηθισμένους προορισμούς προσφύγω από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία στα τέλη του περασμένου αιώνα. Πολλές οικογένειες έψαξαν για μια στέγη και ασφαλής διαβίωση για να προχωρήσουν τη ζωή τους. Το ίδιο ισχύει και για ένα από τους μεταγραφικούς στόχους της Πάφος FC.
Ο 27χρονος επιθετικός (22/2/1995) Μουαμέρ Τάνκοβιτς με καταγωγή από τη Βοσνία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη σουηδική πόλη Χάγκεμπι και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Νόρκεπινγκ, πέρασε από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες των ακαδημιών, όμως ποτέ δεν έπαιξε στην πρώτη ομάδα.


Τον Σεπτέμβριο του 2011 πήρε μεταγραφή για τη Φούλαμ σε ηλικία 16 ετών υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο. Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 19 του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ σε ένα ματς κόντρα στην Σουόνσι. Πέρασε ως αλλαγή αντικαθιστώντας τον τεράστιο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Για πρώτη φορά ως βασικός αγωνίστηκε στο Όλντ Τράφορντ με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το 2014 και αφού δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του με τη Φούλαμ, υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο με την ολλανδική Αλκμαάρ, έχοντας ως προπονητή τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Αγωνίστηκε σε 58 αγώνες, πετυχαίνοντας δέκα γκολ. Ακολούθησε η 3ετία στην Χάμαρμπι (84 συμμετοχές και 29 γκολ), ενώ την τελευταία διετία ήταν στην Ελλάδα για λογαριασμό της AΕΚ. Αγωνίστηκε σε 45 ματς και πέτυχε 4 γκολ.


Ο Τάνκοβιτς έχει καταγράψει και πέντε συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών της Σουηδίας. Αγωνίστηκε, με την Εθνική Νέων της χώρας σκόραρε κόντρα στην ομάδα των γονέων του και δεν το πανηγύρισε ως ένδειξη σεβασμού.


Το… είδωλο του είναι ένας ποδοσφαιριστής επίσης με καταγωγή από τη Βοσνία που μεγάλωσε στη Σουηδία και δεν είναι άλλος από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Ανδρέας Ανδρέου