Οδηγούνται σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, τρεις εισηγήσεις που κλείδωσαν στην τελευταία σύσκεψη μεταξύ υπουργού υγείας και επιδημιολόγων.

ΜΙΚΡΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ

Τις εισηγήσεις αναμένεται να παρουσιάσει στις 09:30 το πρωί της Τετάρτης ενώπιον του Υπουργικού, ο Πρόδρομος Προδρόμου αφού ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί σε συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι χαλαρώσεις που θα τεθούν αφορούν:

-άρση απαγόρευσης των σχολικών εκδρομών

-άρση απαγόρευση διανυκτέρευσης ενοίκων εκτός των οίκων ευγηρίας

-Επεκτείνεται ο θεσμός του Test to Stay σε νηπιαγωγεία, προδημοτική και ειδικά σχολεία

Σε αντίθεση με τους μαθητές Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης, τα μικρά παιδιά που θα δηλώνονται ως στενές επαφές εντός των σχολείων, θα υποβάλλονται σε rapid test την 3η, 5η και την 7η ημέρα από την επαφή με το κρούσμα.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Στο μεταξύ, σε συστάσεις για χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου, προχώρησε η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στα άτομα άνω των 70 ετών, σε ένοικους και εργαζόμενους οίκων ευγηρίας και κλειστών δομών, σε επαγγελματίες υγείας, και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα. Νοουμένου πως έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Η δεύτερη σύσταση αφορά την χορήγηση τρίτης δόσης σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών, νοούμενου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των έξι μηνών από τη λήψη της 2ης δόσης του εμβολίου.

Οι συστάσεις της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα οδηγηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού και όχι στη σημερινή.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ;

Κοντά στην κατάργηση της καραντίνας για τα θετικά άτομα στον κορωνοϊό φαίνεται να βρίσκεται η Κύπρος σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει χθες στον Alpha, ο Καθηγητης Μικροβιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Πέτρος Καραγιάννης.

«Για αυτό και εμείς περιορίσαμε τον χρόνο περιορισμού στις επτά μέρες, σιγά-σιγά θα φύγει και αυτό. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, αν τα αφαιρούσαμε όλα, αυτή τη στιγμή δεν θα μετρούσαμε μόνο κοντά στις 4000 κρούσματα αλλά θα ξεπερνούσαμε και την κορύφωση που είχαμε στο παρόν κύμα που ήταν περίπου 5500 χιλιάδες. Επομένως αυτά πρέπει να τα κάνουμε σιγά-σιγά..»

Σε σχέση με την υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» που ευθύνεται για την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ο Καθηγητής εξήγησε ποια είναι η διαφορά της με την μετάλλαξη «Όμικρον».

«Μια δυο διαφορετικές μεταλλάξεις στην περιοχή της πρωτεΐνης Ακίδα, δηλαδή αυτής της βασικής πρωτεΐνης που προσδένει τον ιό στα κύτταρά μας και τα αντισώματα που παράγουμε αποτρέπουν αυτή την πρόσδεση. Επομένως και οι δυο αυτές παραλλαγές, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που έχουν στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, επιτρέπουν στον ιό να διαφύγει και προηγούμενης ανοσίας από φυσική νόσηση αλλά και της ανοσίας από τους εμβολιασμούς και με την πάροδο του χρόνου η ανοσία πέφτει και έτσι δίδεται η ευκαιρία στον ιό αυτό όχι να μολύνει μια φορά αλλά και δυο φορές…»

www.alphanews.live