Πίσω στο μακρινό 1929, η δολοφονία επτά μελών συμμορίας στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών συγκλόνισε την κοινή γνώμη και βαπτίστηκε από τον τύπο ως το «Μακελειό του Αγίου Βαλεντίνου».

Κάμποσα έτη αργότερα, τα «τρία λιοντάρια» του Σερ Αλφ Ράμσεϊ (μετέπειτα τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού) αναβίωσαν την δική τους ποδοσφαιρική εκδοχή σκορπώντας τους Σκωτσέζους με το ευρύ 5-0 μέσα στην χιονισμένη Γλασκώβη.

Ανήμερα Αγίου Βαλεντίνου και η φυσική έδρα της Κουίνς Παρκ σφύζει από την παρουσία 48.470 θεατών, οι οποίοι αψήφησαν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και έστησαν το δικό τους πάρτι. Αναμένοντας την Αγγλία σε μία όχι και τόσο φιλική αναμέτρηση, καθώς οι αγώνες μεταξύ των δύο αρχαιότερων εθνικών ομάδων αποτελούν πάντα το αποκούμπι για τους θερμόαιμους κατοίκους του Νησιού. 

Το κλίμα εορταστικό, με τους γηπεδούχους να αναμένουν να αντιμετωπίσουν μία ομάδα με προβλήματα η οποία προερχόταν από ισοπαλία με την αδύναμη Ουαλία.

Με μόλις 13 τέρματα σε 11 αναμετρήσεις, οι Άγγλοι δεν φάνταζαν φόβητρο για τους οικοδεσπότες, ωστόσο τα στατιστικά δεν έχουν καμία σημασία στο χορτάρι.

Η κακή ημέρα από την αρχή φαίνεται και οι Σκωτσέζοι βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 μόλις στο 16ο λεπτό, με τον Πίτερ Λόμινερ να σημειώνει αυτογκόλ και τον συμπαίκτη του στην Λιντς Γιουνάιτεντ, Άλαν Κλαρκ, να διπλασιάζει τα τέρματα, έπειτα από διαγώνιο σουτ από το ύψος του πέναλτι. 

Η ταφόπλακα μπήκε από το ημίχρονο με τον πίνακα του Χάμπντεν Παρκ να γράφει 0-3, καθώς ο Μικ Τσάνον πρόλαβε να βάλει και αυτός το όνομα του στην λίστα των σκόρερ.

Το δεύτερο μέρος καρμπόν αυτού που προηγήθηκε, με τα παιδαριώδη λάθη των γηπεδούχων να κάνουν μονίμως εύκολη την δουλειά της Αγγλίας.

Ένα ελεύθερο βολέ του εμβληματικού τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον διέσχισε ολόκληρη την αντίπαλη άμυνα η οποία κοιτούσε αποσβολωμένη τον Μάρτιν Τσίβερς να γράφει το 4-0. Έτσι ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα με τον Άλαν Κλαρκ να διπλασιάζει τα προσωπικά του τέρματα, σημειώνοντας το πέμπτο γκολ και οριστικοποιώντας την έκβαση της αναμέτρησης.

Τα «Λιοντάρια» σκόρπισαν τους παραδοσιακούς τους αντιπάλους ισοφαρίζοντας την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων.

“Μαύρη” γιορτή για τους φίλους της γκάιντας οι οποίοι είχαν στην σύνθεση της ομάδας τους σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Κένι Νταλγκλίς και ο Μπίλι Μπρέμερ. Αντιθέτως οι γείτονές τους θα έχουν να θυμούνται τον συγκεκριμένο θρίαμβο.

Πόσω μάλλον ο θρυλικός Μπόμπι Μουρ ο οποίος μπορεί να μην κατάφερε να βρει δίχτυα, ωστόσο σημείωσε την 100η του συμμετοχή με το εθνόσημο, γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο για τα δεδομένα της εποχής. 

Για την ιστορία, το οξύμωρο της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι εκείνη την εποχή οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να προκριθούν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε αντίθεση με τους Σκωτσέζους, οι οποίοι παρ’ ότι ηττήθηκαν και πάλι λίγους μήνες αργότερα στο Γουέμπλεϊ, κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πολύτιμο εισιτήριο.

Σε κάθε περίπτωση η 14η του Φλεβάρη του 1973 δεν αποτέλεσε ημέρα αγάπης για εκείνους, καθώς ο κόσμος βίωσε με πικρό τρόπο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις εξέδρες.