Ένα άθλημα όπως η κολύμβηση, που δεν έχει την ανάλογη προβολή όσο άλλα αθλήματα στην Κύπρο, έχει αρχίσει να ανεβαίνει επίπεδο. Οι Ναυτικοί Όμιλοι του νησιού προσπαθούν επί καθημερινής βάσεως να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες παιδιά. Τα έξοδα που μπορεί να έχει ένας ναυτικός όμιλος είναι πάρα πολλά, όμως καταφέρνουν μέσα από αντίξοες συνθήκες να επιβιώνουν και αυτό είδαμε και στον Ναυτικό Όμιλο Λακατάμιας. Με άτομα που έχουν ερωτευθεί αυτό το σπορ, ένα ολυμπιακό άθλημα όπως η κολύμβηση, να υπηρετούν και να βρίσκονται στο πηδάλιο, πολεμούν καθημερινά, όχι απλά για να επιβιώνει ο όμιλος αλλά και για να φέρνει επιτυχίες με στόχο τον πρωταθλητισμό. Επιλέξαμε τον συγκεκριμένο ναυτικό όμιλο λοιπόν που βρίσκεται σε ανοδική πορεία επιτυχιών και συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο Άλκη Αλκιβιάδη, την Άντρη Μιχαλιά που αποτελεί μέλος του δ.σ. του ομίλου και δημοτική σύμβουλο του Δήμου Λακατάμειας, αλλά και τον επικεφαλή προπονητή, Γιώργο Χατζηλοΐζου. Όλα όσα μας ανέφεραν, έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΟ ΕΓΓΛΕΖΟ

*Όπου Α.Μ.=Άντρη Μιχαλιά
*Όπου Α.Α.= Άλκης Αλκιβιάδης
*Όπου Γ.Χ.=Γιώργος Χατζηλοΐζου

-Να πάρουμε τα πράγματα από το σήμερα. Βλέπουμε στο κολυμβητήριο να υπάρχουν αρκετά παιδιά, παρόλο που είναι Νοέμβριος και έχει αρχίσει να κάνει κρύο. Τι παίζει ρόλο και έχει ο όμιλος τόσα παιδιά;

Γ Χ. «Παίζει ρόλο και πως είμαστε με τα παιδιά. Και οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο. Προσφέρουμε το αγωνιστικό κομμάτι και προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά ότι έχει και συνέχεια. Πιστεύω ότι κάποια παιδιά μένουν και για αυτό τον λόγο. Τους πείθουμε ότι μπορούν να συνεχίσουν. Δεν είναι καταναγκαστικός ο πρωταθλητισμός. Είναι όμως καλό πράγμα».

-Γιατί όμως υπάρχει τόσο ενδιαφέρον θεωρείται;

Γ.Χ. «Το ενδιαφέρον είναι ο εθισμός. Όταν μάθεις καλά κάτι, το προσπαθείς. Προσφέρουμε καλή δουλειά και εθίζονται τα παιδιά σε αυτό που κάνουν. Όταν μάθουν να κολυμπούν, να γλιστρούν στο νερό έχουν ενδιαφέρον και αποφασίζουν ότι αυτή είναι η άθλησή μου. Ο πρωταθλητισμός είναι ένα άλλο στάδιο. Προσπαθούμε να τους πάρουμε αγώνες. Στο βατήρα είναι αλλιώς τα πράγματα βέβαια. Είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση. Βλέπεις και το ότι αναπτύσσεται ο χαρακτήρας των παιδιών μέσα από αυτή. Στην αρχή φοβούνται, μετά έχουν αυτή τη δυναμική στον χαρακτήρα».

Α.Μ. «Με την τριβή αποκτούν εμπειρία. Εδώ έχουν τη σωστή τριβή και την εξάσκηση, οπότε έχεις και αποτέλεσμα».

Γ.Χ. «Όταν καλλιεργήσεις τον αθλητισμό, αρχίζει ο μικρός και νιώθει πιο καλά. Αυτή είναι η σημασία της δουλειάς μας εδώ».

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

Α.Μ. «Από 3,5 ετών αρχίζουν την εκμάθηση με τα γκρουπ που έχουμε. Μετά ανάλογα με το στάδιο που βρίσκονται, συνήθως στην ηλικία των 5 ετών, μπαίνει σε μία άλλη ομάδα που προχωρούν στο θέμα της προ αγωνιστικής, συνήθως στα 7».

Γ.Χ. «Η ηλικία παίζει ρόλο με βάση και τη βιολογική ηλικία. Μπορεί να έρθει ένα μωρό 4 χρονών και να είναι η ανάπτυξή του για 2 ετών, ή μπορεί να είναι και 7 ετών. Εμείς σαν προπονητές βλέπουμε αυτά τα πράγματα και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν. Αρχίζουμε τα αρχάρια τμήματα όπου πρέπει να είναι κάποιος δάσκαλος μαζί τους στην πισίνα».

Α.Α. «Νιώθουν και ασφάλεια μαζί τους όταν υπάρχει δάσκαλος εντός της πισίνας. Μαζί με την καθοδήγηση του Γιώργου νιώθουν καλύτερα».

-Τι δουλειά γίνεται στα αρχάρια τμήματα;

Γ.Χ. «Στα αρχάρια τμήματα μαθαίνουμε 5 βασικά πράγματα για να προχωρήσουν στο επόμενο γκρουπ. Κατ’ αρχήν, πρέπει να μάθουν ότι μπορούν να διασχίσουν τη πισίνα. Μετά μπαίνουν στο προ αγωνιστικό που μαθαίνουν σχεδόν και τα τέσσερα στιλ κολύμβησης και μετά γίνεται η επιλογή για τον αθλητισμό. Είναι τέσσερα γκρουπ συνολικά. Έχει μωρά που μπορεί να τελειώσουν και τα γκρουπ σε ένα χρόνο. Οι ηλικίες 7-9 ετών, έχουν φοβερή εξέλιξή».

Α.Μ. «Είναι ιδιαίτερη χαρά μας ότι μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε ως σωματείο. Είμαστε και ενεργό μέλος της ομοσπονδίας κολύμβησης, λαμβάνουμε μέρος σε επίσημους αγώνες που έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και αυτό οφείλεται στους έμπειρους και καταρτισμένους προπονητές στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται. Επειδή για τα παιδιά μεγαλώνοντας, ακόμα και να σταματήσουν τον πρωταθλητισμό, πρέπει να συνεχίσει η ανάπτυξη του αθλήματος. Για εμάς είναι χαρά μας στο γεγονός ότι συμβάλλουμε και να συνεχίζει να αναπτύσσεται το άθλημα. Υπάρχουν πολλοί ομίλοι στην Κύπρο. Γίνεται προσπάθεια από όλους να προβληθεί περισσότερο».

-Γιατί θεωρείτε ότι δεν έχει την ανάλογη προβολή;

Γ.Χ. «Αν πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όταν έπαιξε μπάσκετ και έπιασε το πανευρωπαϊκό η Ελλάδα, όλοι έγιναν μπασκετμπολίστες. Όταν ο Παγδατής είχε τις επιτυχίες στο τένις, όλοι έπιασαν την ρακέτα. Η κολύμβηση έχει φοβερά, ραγδαία ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια. Και θα ακουστεί, όταν κάποιοι αθλητές θα φτάσουν σε μεγάλους αγώνες. Πιστεύω ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα έχει επιτυχίες και θα έχει την προβολή που πρέπει. Η κολύμβηση έχει σε ποσότητα, ίσως και τον περισσότερο κόσμο. Όταν ο όμιλός μας, σήμερα, κοντά στον χειμώνα έχει 200 παιδιά, καταλαβαίνετε για το εκτόπισμα του αθλήματος. Μπορεί ακαδημίες ποδοσφαίρου να μην έχουν τόσα παιδιά. Τα καλοκαίρια μπορεί να έχουμε 400 παιδιά. Υπάρχουν ακαδημίες στο ποδόσφαιρο που να έχουν τόσα παιδιά;»

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ… ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Α.Α «Τα έσοδα του ομίλου είναι από τα παιδιά που έρχονται στις εκμάθησης και οι αθλητές που έχουν επιτυχίες που φέρνουν κάποια ποσά στον όμιλο. Οι συνδρομές και οι συνδρομές των γονιών είναι τα κύρια έσοδά μας. Δεν έχουμε σημαντικούς πόρους. Τα περισσότερα είναι από χορηγίες, που πάμε σε φίλους, γνωστούς, για να πιάσουμε αυτά τα χρήματα για να επιβιώσει ο όμιλος. Ο όμιλος ήταν πολύ κάτω για πολλά χρόνια όμως με τους έμπειρους προπονητές που έχουμε πάμε αρκετά καλά. Έχουμε δημιουργήσει ένα οικογενειακό κλίμα το οποίο μας βοήθησε να προοδεύσουμε».

Α.Μ. «Είχαμε και τη στήριξη και τη βοήθεια από τον ΚΟΑ».

Α.Α «Αν είχαμε όμως περισσότερη στήριξη γενικότερα στο άθλημα θα ήταν καλύτερα τα δεδομένα. Εμείς εδώ στο κολυμβητήριο στη Λακατάμια πληρώνουμε τα πάντα. Και το πετρέλαιο, και το ρεύμα και το νερό και το ενοίκιο στον Δήμο. Οι άλλοι ομίλοι δεν έχουν τα έξοδα που έχουμε εμείς. Τα έξοδα τα δικά μας είναι τεράστια. Είναι τα έξοδα του πετρελαίου, για να ζεσταίνεται η πισίνα. Έξοδα που χρειάζεται η πισίνα για να διατηρείται, για την καθαριότητα των πισίνων, ρεύμα, νερό, οι αμοιβές των προπονητών μας. Ζητήσαμε και οικονομική βοήθεια όμως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή»..

-Ποια τα έσοδα από την Ομοσπονδία κολύμβησης;

Α.Α. «Αναλόγως των αποτελεσμάτων που φέρνει ο κάθε όμιλος παίρνει μία χορηγία από την ομοσπονδία που την λαμβάνει από τον ΚΟΑ. Είμαστε όμως ακόμα στα αρχικά στάδια. Τώρα αρχίσαμε να έχουμε μία ανοδική πορεία και παίρνουμε κάποια ποσά που μας ενισχύουν. Δεν έχουμε να κάνουμε όμως με κάποια τεράστια ποσά όμως πρέπει να καλύψουμε τα έξοδα».

Α.Μ. «Η αλήθεια είναι μετά δυσκολίας τα φέρνουμε εις πέρας. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τα έξοδα που έχουμε για να είμαστε βιώσιμοι. Διότι αυτό που κάνουμε, είναι το αύριο των παιδιών μας. Ο χώρος μας έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Λακατάμιας με δικαίωμα χρήσης. Καλύπτει ο ίδιος τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας. Αν δεν κάνουμε σωστή διαχείριση και να κρατήσουμε τα ελάχιστα κόστη που πρέπει, δεν θα μπορούμε να δούμε την αυριανή ημέρα».

-Στο κολυμβητήριο Λακατάμιας, δεν υπάρχει κάποια βοήθεια από τον Δήμο;

Α.Μ. «Πριν υπάρξει αλλαγή στη νομοθεσία, εκάστοτε από το 2007 που ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Λακατάμιας, συνείσφερε κάθε χρόνο ετήσια χορηγία και κάλυπτε τα ετήσια έξοδα της διαχείρισης λειτουργίας. Μετά όταν προέκυψε η αλλαγή στη νομοθεσία, δεν επιτρεπόταν στο Δήμο να παραχωρεί οποιαδήποτε χορηγία σε οποιοδήποτε Σωματείο. Πάρθηκε η απόφαση εκ μέρους του Δήμου, βασιζόμενη στη νέα νομοθεσία και στα νέα οικονομικά δεδομένα, ότι δεν είχε τη δυνατότητα και δεν έγκρινε να καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του χώρου. Με αποτέλεσμα ο όμιλος να έρθει να πληρώνει ένα ενοίκιο, προσφέροντας στον αθλητισμό και τοπικά αλλά και ευρέος. Ήταν η βέλτιστη λύση που μπορούσε να βρεθεί να αναλάβουμε το ρίσκο να τολμήσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Είμαστε αισιόδοξοι, και με τους γονείς που έχουμε κοντά μας, υπάρχει μία σχέση σαν σωματείο. Αν συμβεί κάτι πολύ έντονο θα υπάρχει η στήριξη».

Α.Α. «Περάσαμε και πιο δύσκολες καταστάσεις, επιβιώσαμε».

Α.Μ. «Έχουμε 200 παιδιά ενεργά. Είχαμε φτάσει να έχουμε κάποια στιγμή μόνο 20 παιδιά. Σιγά σιγά όμως, πεισμώσαμε και θέλαμε να συνεχίσει η δραστηριότητα του ομίλου, να συνεχίσει η αφοσίωση στο όραμα. Θέλουμε όλα τα παιδιά μας, από 3,5 ετών εώς 17».

Γ.Χ. «Έχει άλλους ομίλους που είναι κοντά σε πανεπιστήμια που τους βοηθά να έχουν κι άλλους, μεγαλύτερους αθλητές».

Α.Α. «Εμείς είμαστε μακριά από πανεπιστήμια όμως. Τα περισσότερα παιδιά που έχουμε είναι της Λακατάμιας, από το Τσέρι, τη Δευτερά, στις περιοχές εδώ. Οι περισσότεροι πηγαίνουν προς την Λευκωσία. Όταν δεν υπάρχει η μετάβαση στο κολυμβητήριο, ή τα μέσα γενικότερα, είναι δύσκολο να επιλέξουν να έρχονται εδώ».

Γ.Χ. «Σήμερα είχαμε επικοινωνήσει με ένα σχολείο, αθλητικό, που θέλουν να δουν την περίπτωση να έρθουν στο κολυμβητήριο αυτό».

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Α.Μ. «Έχουμε και τμήμα ενηλίκων που δεν το αναφέραμε. Και οι ενήλικές μας είναι πιστοί οπαδοί του Ναυτικού Ομίλου. Έρχονται νωρίς, στις 6 το πρωί εώς τις 7 και το βράδυ 8-9».

Α.Α. «Έρχονται και μέσα στο ενδιάμεσο της ημέρας. Στέλνουμε και βετεράνους σε δραστηριότητες, έχουμε στείλει και στην ανοιχτή θάλασσα».

Γ.Χ. «Είχαμε εκπροσώπηση και σε δίαθλο και τρίαθλο, ενώ είχαμε στείλει και στο Ocean, το οποίο είχε 2 χλμ. Έχουμε ένα αθλητή, τον Σπύρο Γιωργαλλίδη που πήγε, ήρθε 4ος και θα συμμετάσχει μαζί μας. Είναι ενεργός, 55-56 ετών, που θα λαμβάνει μέρος».

-Υπάρχει και αποστολή του ομίλου στο εξωτερικό έτσι;

Γ.Χ. «Αποστολή μετέβη στα Σκόπια για να συμμετέχει σε διεθνές τουρνουά της ομοσπονδία της Ευρώπης. Πάμε ίσως για κάποια Παγκύπρια ρεκόρ από 2-3 άτομα».

Α.Α. «Η Άννα Χατζηλοΐζου είναι από τις 16 καλύτερες αθλητές στην Ευρώπη».

Γ.Χ. «Στους Πανευρωπαϊκους ήταν 14ος ο χρόνος της στην Ευρώπη. Έχουμε πολύ ικανούς αθλητές, 4-5 που μπορούμε να κάνουμε κάτι σε αυτό το χρονικό διάστημα που ακολουθεί. Ο κόσμος θεωρεί ότι πρέπει να πάμε στο κεντρικό κολυμβητήριο. Η Άννα είναι το καλύτερο παράδειγμα, ότι κολυμπούσε μία ζωή σε 25άρα πισίνα και είναι η 2η καλύτερη αθλήτρια στην Κύπρο. Τα πανεπιστήμιά κολυμπούν σε 25 yrds. Δεν στερεί σε τίποτα μία 25άρα έναντι της 50άρας. Αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι είναι καλύτερη για τα παιδιά».

Α.Μ. «Ο Γιώργος μιλά από την πλευρά του προπονητή που βλέπει την πρόοδο στην εκμάθηση».

Γ.Χ. «Όταν ένα παιδί βλέπει ένα μικρό γήπεδο, μία μικρή πισίνα νιώθει καλύτερα. Είναι και πιο βολικές για την τεχνική».

-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να μάθει ο κόσμος για τον Ναυτικό Όμιλο Λακατάμιας;

Α.Α. «Οι γονείς είναι κοντά, είναι οι αιμοδότες. Αν βρούμε χορηγούς, που δεν είναι αρκετοί, λόγω του μικρού Ομίλου που είμαστε, πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα έρθουν και κοντά μας».

Α.Μ. «Ακόμα και από θέμα τοποθεσίας, δίπλα είναι το Δημοτικό Στάδιο Λακατάμιας. Ακόμα και αυτό μέσα από απόφαση του Δήμου πρόκειται να αναβαθμιστεί. Αυτό προσδοκούμε ότι θα βοηθήσει περισσότερο στην προσέλευση και Δημοτών και μη Δημοτών, στον χώρο εδώ. Κάποιος που θα έρθει να κάνει το τρέξιμό του, θα μπορεί να έρθει να κάνει και το κολύμπι του. Έστω απλά για άθληση. Βλέπουμε καθημερινά το πόσο αναγκαίο είναι για τον οργανισμό του ανθρώπου να αθλείται. Εκτός από τους αγώνες και τους πρωταθλητισμούς, προσπαθούμε να βάζουμε το λιθαράκι μας και στην ανάπτυξη του αθλητισμού».

Γ.Χ. «Δεν έγινε η απαραίτητη προβολή, με βάση και τα τελευταία μας αποτελέσματα. Φαίνεται ότι θα έχουμε καλή ομάδα. Αν γινόταν μία καλή προβολή του συγκεκριμένου κολυμβητηρίου, με βάση και τα αποτελέσματα πιστεύουμε πως θα έρθει κι άλλος κόσμος».

Α.Μ. «Ο όμιλος σαν όμιλος, δραστηριοποιείται 11 μήνες τον χρόνο. Ο μόνος μήνας που δεν γίνονται μαθήματα είναι ο Αύγουστος. Φέτος που επέστρεψε ο όμιλος στο κολυμβητήριο μετά το Grammar School πιστεύουμε να έχει περισσότερη απήχηση».

Α.Α. «Επιστρέφοντας εδώ, στο χώρο μας αποκλειστικά για το Ναυτικό Όμιλο θα έχουμε περισσότερη προβολή».

Α.Μ. «Τα αποτελέσματα σε κάνουν προχωράς πιο περήφανος και πιο δυναμικός».

Α.Α. «Πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθούμε περισσότερο. Φτάνει να το μάθει ο κόσμος. Όταν δεν προβάλλονται οι αγώνες, δεν μπορεί να το μάθει ο κόσμος. Ήδη μία τηλεοπτική πλατφόρμα έχει πλέον τα τηλεοπτικά δικαιώματα και θα τα προβάλλει. Προβολή όμως για εμάς είναι οι αθλητές μας, οι προπονητές μας, οι γονείς που είναι ο κόσμος που μιλά έξω. Τώρα που γνωρίζουμε ότι είμαστε εδώ μετά το Grammar School θα κάνουμε ότι μπορούμε να προβάλουμε τον όμιλο. Πολλοί ομίλοι δεν υπολογίζανε τη Λακατάμια όμως τώρα μας υπολογίζουν».

-Υπήρχαν κάποιες επιτυχίες πρόσφατα για τον όμιλο που βοήθησε;

Γ.Χ. «Σε αγώνες μικρών κατηγοριών που είχαμε το καλοκαίρι, ήρθαμε 2οι σε χρυσά μετάλλια μετά τον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού. Με πιο λίγα παιδιά. Αυτά τα παιδιά που ήρθαν πρώτα στις κατηγορίες μέχρι και 12 θα αναπτυχθούν, θα μεγαλώσουν και θα συνεχίσουν. Είναι λες και έχω την ακαδημία της Μπαρτσελόνα, οπότε τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μία καλή ομάδα».

Α.Μ. «Υπάρχει συνεργασία και με άλλους ομίλους σε θέμα διοργάνωσης ημεριδών. Είχαμε, στα πλαίσια του Be-active, μία εξαίσια ημερίδα».

-Πόσοι αγώνες γίνονται κάθε χρόνο σε αυτές τις ηλικίες;

Γ.Χ. «Τρεις αγώνες διεξάγονται στις μικρές ηλικίες. 5-6 αγώνες συν τα Παγκύπρια πρωταθλήματα για τους μεγαλύτερους. Έχουμε 4 υποψήφιους να κολυμπήσουν σε διεθνείς διοργανώσεις».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Η… ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Α.Α. «Είναι η πρώτη φορά που ανέλαβε την πρωτοβουλία ο Γιώργος να πάρει την ομάδα εκτός Κύπρου. Είναι 8μελης αποστολή. Είναι αγώνες μέσα στα πλαίσια που θα μας βοηθήσουν. Είναι τα μίτινγκ που θα μας αναπτύξουν. Και τα έξοδα μεταβίβασης όμως είναι δύσκολα να βρεθούν. Σε αυτή την περίπτωση, είναι οι γονείς που θα τα πληρώσουν».

Γ.Χ. «Με βάση 1-2 διακρίσεις παγκόσμιες θα γίνει το μπαμ όπως το τένις το μπάσκετ. Στο κολύμπι, που είναι ευγενές αγώνισμα, δεν έχει πολλούς οπαδούς στην Κύπρο».

-Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Α.Μ. «Θα μπορούσε να υπάρχει μία διαφορετική προβολή του αθλήματος από τα σχολεία. Δεν μπορούν όμως να έχουν ένα κολυμβητήριο τα περισσότερα. Αν βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος της προβολής ή της ενημέρωσης για την κολύμβηση θα βοηθήσει γενικότερα το άθλημα».

Α.Α. «Δεν είναι εύκολο να μπεις στα δημοτικά και να σπρώξουν τα παιδιά να έρθουν εδώ. Αν τους έδιναν τουλάχιστον μία ώρα, στο κομμάτι τις γυμναστικής τουλάχιστον, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα».

Γ. Χ «Σημαντικό είναι το κίνητρο που υπάρχει όμως. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι το κολύμπι δεν είναι μία απλή εκγύμναση. Όταν μάθεις κολύμπι, νιώθεις πολύ πιο υπέροχα από ότι το τρέξιμο για παράδειγμα. Όπως ένας μικρός που μαθαίνει ποδόσφαιρο και έχει αυτή την αίσθηση του ότι ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο, το ίδιο είναι όταν ένα παιδί μαθαίνει κολύμπι. Το κολύμπι, όπως και το ποδόσφαιρο είναι τέχνη. Δεν είναι απλά υγεία το κολύμπι. Είναι πολλά περισσότερα».

-Γιατί δεν υπάρχει όμως η ανάπτυξη στο άθλημα γενικότερα;

Α.Α. «Κατά την άποψή μου, είμαστε αδικαιολόγητοι. Είμαστε νησί και δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κάποια πράγματα. Δεν έχουμε κολυμβητήρια, ούτε κλειστά, αλλά και τα ανοιχτά είναι περιορισμένα. Και εννοώ για αγωνιστικά κολυμβητήρια. Υπάρχει ένα στη Λευκωσία, ένα στη Λάρνακα και ένα στην Λεμεσό, τα υπόλοιπα είναι σε 25άρα πισίνα. Αν συμβεί ένα πρόβλημα στην Λευκωσία, στο κολυμβητήριο που είναι πιθανό, οι ομίλοι που είναι εκεί είναι χαμένοι. Πρέπει να αποφασίσουν να κάνουν κολυμβητήρια. Αυτό που ζητούμε είναι να μας δουν διαφορετικά. Και από τον ΚΟΑ, που μας βοήθησε όπως προαναφέρθηκε για να έρθουμε στο κολυμβητήριο. Μας βοήθησε γενικότερα το δ.σ όπως και η ομοσπονδία, κάποιοι ομίλοι που έχουν τεράστια έξοδα να μας καλύπτουν ένα ποσό. Δεν ζητούμε υπέρογκα πράγματα. Αποταθήκαμε κοντά τους αλλά δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Οι προϋπολογισμοί που παίρνει η κολύμβηση δεν είναι μεγάλοι».

Α.Μ. «Ίσως αυτό που θα βοηθήσει, να είναι η κρατική αρχή της χώρας που μπορεί να βάλει το λιθαράκι, να είναι μία αύξηση στο κονδύλιο που ξοδεύει ετήσια για τους Ομίλους Παγκύπρια. Θα δώσει το έναυσμα πιστεύω στον κάθε όμιλο να ανοίξει τα φτερά του».

Γ.Χ. «Το κολύμπι είναι ολυμπιακό άθλημα. Είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένα. Έπρεπε η Κύπρος να αποφασίσει κάποια αθλήματα να προωθήσει παραπάνω».

-Είναι απαγορευτικά τα λειτουργικά έξοδα για ένα όμιλο;

Α.Α. «Με την τιμή του πετρελαίου που έχουμε, δεν θα μας φτάσουν 60.000 ευρώ φέτος. Απλά για να λειτουργήσω εδώ. Δεν τα βγάζουμε πέρα. Προσπαθούμε, με τους γνωστούς φίλους, με τους κύριους αιμοδότες. Κάναμε συναντήσεις με τον ΚΟΑ, πήγαμε και στην Βουλή. Είναι τεράστιο το κονδύλι. Το πετρέλαιο έφτασε 93 σεντ. Πριν δύο χρόνια βάζαμε 60 σεντ το λίτρο. Τώρα που είναι σε αυτές τις τιμές, παρακαλούμε τον άνθρωπο που μας εφοδιάζει να μας κάνει καλύτερες τιμές για να μπορέσουμε να τον πληρώσουμε. Πίστωση χρόνου στην εξόφληση μας δίνουν μέχρι ένα μήνα. Έχουμε ντεπόζιτο που χωράει 6.000 ευρώ πετρέλαιο, δεν μπορούμε να βάλουμε πάνω από 1.000 ή μάξιμουμ 2.000 ευρώ πετρέλαιο, γιατί δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Άλλαξε τα μηχανήματα ο Δήμος, γιατί είναι αυτός που τα συντηρεί, ελπίζουμε με τις αλλαγές που έγιναν να έχουμε κάποιες εξοικονομήσεις. Σχετικά με το ρεύμα, το πετρέλαιο, με τις τιμές να αυξάνονται, εμείς έχουμε πρόβλημα. Θα το ξεπεράσουμε όμως και αυτό. Υπάρχουν κι άλλοι ομίλοι σαν κι εμάς που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».

Α.Μ. «Είμαστε αισιόδοξοι. Κάνουμε σταθερά και μικρά βήματα και για την ανάπτυξη του ομίλου ως όμιλος, αλλά περισσότερο και για την λειτουργία. Κάνουμε όσα μπορούμε, μέχρι εκεί που φτάνουμε. Θα είμαστε εδώ γιατί το παλεύουμε».

Α.Α. «Το καλό είναι ότι διατηρούμε μία ομάδα ενήλικες 30-40 άτομα. Οι γονιοί που διατηρούν τα παιδιά τους εδώ, έχουν εμπιστοσύνη στο δ.σ. του Ναυτικού Ομίλου στους προπονητές».

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ

Α.Α. «Αυτό το θεωρούμε μία διαφήμιση για τον Ναυτικό Όμιλο της Λακατάμιας, αλλά και για την ίδια την Λακατάμια. Να φύγουν οι νέες γενεές από τη ρουτίνα, να έρθουν κοντά στον αθλητισμό και στο κολύμπι».

Γ.Χ. «Όταν σας είπε το συμβούλιο για τις οικονομίες και για κάποια πράγματα παίζουν σημαντικό ρόλο. Όπως το πετρέλαιο, διατηρούμε σε μία θερμοκρασία την πισίνα, που κάποιοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Α.Μ. «Ως Ναυτικός Όμιλος, μαζί και με υπόλοιπα σωματεία τα οποία δραστηριοποιούνται σε άλλα αθλήματα, όπως είναι το ποδόσφαιρ, το πινγκ πονγκ, η ρυθμική – ενόργανη γυμναστική, το μπάσκετ, προσπαθούμε να συμβάλουμε με την δική μας δράση, στην καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του αθλητισμού στον Δήμο μας. Το οφείλουμε αυτό σε όλα τα παιδιά μας. Τόσο ως Δημότης, αλλά και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λακατάμιας και μέλος Δ.Σ Ναυτικού Ομίλου δηλώνω περήφανη για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και την λειτουργία δραστηριοτήτων του Ομίλου μας πίσω στον χώρο όπου πρωταρχίσαμε το 2007. Με την ευκαιρία επιθυμώ να σας δηλώσω ότι ως Όμιλος ευχαριστούμε θερμά ιδιαίτερα όσους πίστεψαν στον Όμιλο μας, στάθηκαν δίπλα μας στα δύσκολα και με τις αποφάσεις βοήθησαν να συνεχίσουμε και να είμαστε ξανά εδώ. Θερμές ευχαριστίες στον ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣΗ, στην Δήμαρχο Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ, στα ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ. Τέλος ευχαριστούμε θερμά και σας ως balla για την ευκαιρία που μας δίδεται να προβάλουμε το άθλημα κολύμβησης στο ευρύ κοινό της Κύπρου μας!».