Πέρασαν 21 χρόνια και μοιάζει σαν χθες. Σαν σήμερα λοιπόν, στις 12 Ιουνίου του 2004 στο «Ντραγκάο» της Πορτογαλίας, η Εθνική μας ομάδα έβαζε πλώρη προς τη μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Την κατάκτηση του Euro 2004!
Στην πρεμιέρα του τουρνουά η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε στο Πόρτο την οικοδέσποινα της διοργάνωσης Πορτογαλία, με τους διεθνείς μας να χαλάνε τη γιορτή στο σύνολο του Λουίς Φελίπε Σκολάρι.
Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ σόκαραν τους Πορτογάλους επικρατώντας με 2-1 στο «Ντραγκάο» και έστειλαν εξ αρχής το μήνυμα ότι δεν είχαν έρθει απλά για να συμμετέχουν στη διοργάνωση. Κανείς βέβαια δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στο τέλος με δάκρυα στα μάτια όλοι οι Έλληνες θα πανηγύριζαν την κατάκτηση του τροπαίου.
Μόλις στο 7′ το σουτ του Καραγκούνη κατέληξε στα δίχτυα του Ρικάρντο με την Εθνική να παίρνει το προβάδισμα. Η γαλανόλευκη λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους (51′) έφτασε και σε δεύτερο τέρμα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπασινά.
Το 0-2 διαμόρφωνε μια τεράστια έκπληξη στην πρεμιέρα του Euro 2004, με τους Πορτογάλους να καταφέρνουν απλά να μειώσουν στο τελικό 1-2 στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με σκόρερ τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Όλη η Ευρώπη είχε μείνει… άφωνη με το αποτέλεσμα στο εναρκτήριο ματς. Ήταν η αρχή μιας απίθανης πορείας. Το πρώτο κεφάλαιο του έπους που έγραψε η Εθνική μας ομάδα στα πορτογαλικά γήπεδα…
Οι συνθέσεις:
Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο – Αντράντε , Κόουτο, Φερέιρα, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (65΄ Νούνο Γκόμεζ), Μανίς, Ρούι Κόστα (46΄ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46΄Ντέκο), Παουλέτα
Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας (74΄ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46΄ Κατσουράνης)