Τέσσερα σενάρια για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πρότεινε στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, χωρίς, ωστόσο, να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

«Εμείς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δηλώσεις που ενδεχομένως να αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε. «Πρόσφατα με την κ. Ολγκίν αγγίξαμε και θέματα ουσίας, θέματα που αναφέρονται στο πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ. Πρότεινα στην κ. Ολγκίν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, για τα οποία είμαστε πανέτοιμοι, και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται», πρόσθεσε.

«Σήμερα είδε τον διαπραγματευτή η κ. Ολγκίν. Συνεχίζει τις επαφές της, θα ξανασυναντηθούμε», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως, παρά τις δυσκολίες και όσα ακούμε δημόσια, δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο μας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη πως η δική μας στρατηγική ήταν εκείνη που οδήγησε και στον διορισμό της κ. Ολγκίν και στον επαναδιορισμό της και στη διευρυμένη διάσκεψη στη Γενεύη και στον διορισμό του κ. Χαν και στην επόμενη συνάντηση. Γνωστοποίησε, δε, πως, όπως του είπε η κ. Ολγκίν, τελικά θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ ότι δεν θα δεχθεί να συναντηθεί μαζί του αν δεν σταματήσουν οι διώξεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα δεν θα σταματήσουν ό, τι και αν αναφέρει ο κ. Τατάρ. Από εκεί και πέρα, εκείνο που κρατώ είναι το γεγονός ότι αρνείται να συναντηθούμε. Αυτός που αρνείται να συναντηθεί είναι αυτός που βρίσκεται σε αδύναμη θέση».

Ερωτηθείς αν προβληματίζεται ότι θα θέσει το θέμα των σφετεριστών η κ. Ολγκίν, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «το θέμα έχει τεθεί από τον κ. Τατάρ στον ΓΓ στις 15 Οκτωβρίου. Δεν είναι κάτι καινούριο. Τέθηκε από τον κ. Τατάρ στη Γενεύη. Από τη μία η παρανομία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Κατά δεύτερο, επαναλαμβάνω. Το είπα στον κ. Τατάρ, το είπα στον ΓΓ που και ο ίδιος γνωρίζει γιατί ήταν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, το είπα στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Δεν παρεμβαίνουμε στη δικαστική εξουσία. Όσοι κάνουν παράνομες ενέργειες διώκονται».

Τόνισε ότι δεν έχει σημασία τι και πόσες δηλώσεις θα κάνει ο Τατάρ. «Εξάλλου, και αναφέρομαι και σε θέματα ουσίας, όσον αφορά το περιουσιακό υπάρχει και σχετική σύγκλιση στον σεβασμό του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία», πρόσθεσε.

Ξεκίνησε και ο Χαν την προεργασία του

Σε ερωτήσεις αναφορικά με το Κυπριακό κλήθηκε να απαντήσει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος σχολιάζοντας το γεγονός πως τα μηνύματα στο Κυπριακό δεν είναι αισιόδοξα με βάση τη στάση του Τατάρ, ανέφερε πως «καθόλη αυτή τη διάρκεια, αναφέρομαι από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων από τον Πρόεδρο αλλά και προηγουμένως, οι δημόσιες δηλώσεις είτε του κ. Τατάρ είτε από πλευράς Τουρκίας ουδέποτε ήταν δηλώσεις οι οποίες να επέτρεπαν αισιοδοξία. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος την οποία εμείς επιδιώκουμε και παρόλα αυτά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα δύο αυτά χρόνια, μέσα από τη συνέπεια και τη συνέχεια των επιδιώξεων και της ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς μας, έχουμε διανύσει μια απόσταση, έχει επιτευχθεί κινητικότητα και κινητικότητα, την οποία εμείς οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο».

Εμείς εστιάζουμε στην πολυμερή του ερχόμενου Ιουλίου, τόνισε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, πολυμερή την οποία είναι επιφορτισμένη προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να συγκαλέσει αλλά και να προετοιμάσει πολύ περισσότερο. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο εποικοδομητικοί. Θα συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς στα όσα έχουμε και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα συμφωνήσει, αλλά και στα όσα επιδιώκουμε. Και αυτό το οποίο θα συνεχίσουμε να πράττουμε είναι αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, να συνδράμουμε με τον μέγιστο δυνατό τρόπο στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η προσωπική του απεσταλμένη και βεβαίως εδώ είναι και η σημαντική εξέλιξη που έχουμε αναφερθεί και προηγουμένως, στον διορισμό του κ. Χαν ως ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θεωρούμε ότι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό μπορεί να έχει ένα καταλυτικό ρόλο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ουσιαστικός και πρέπει να είναι πολύ πιο ενεργός», είπε.

Ερωτηθείς πότε αναλαμβάνει καθήκοντα ο κ. Χαν και αν θα μπορέσει μέχρι τον Ιούλιο να φέρει κάποια αποτελέσματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ήδη ενεργοποιηθεί. Για να είμαι πιο ακριβής, είχε ήδη ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο μετά τη σημαντική εξέλιξη των Συμπερασμάτων του Απριλίου του 2024, με τη σαφή διασύνδεση της προόδου των ευρωτουρκικών, μαζί με την πρόοδο στο Κυπριακό. Και βεβαίως και μετά την πολύ σημαντική κοινή επιστολή της κας φον ντερ Λάιεν και του κ. Κόστα τον περασμένο Μάρτιο, όταν βρισκόμασταν στη Γενεύη».

Ήδη ο κ. Χαν έχει ξεκινήσει προετοιμασίες, την προεργασία του για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις πρώτες του επαφές και τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Χαν αναφέρεται απευθείας στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπό τη νέα δομή, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό επιτρέπει μεγάλο περιθώριο ευελιξίας αλλά και κινητικότητας από πλευράς του ιδίου».

Σε ερώτηση αν διευθετήθηκε νέα συνάντηση του Προέδρου με την κα Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου με την κα Ολγκίν αυτή την εβδομάδα. Ήδη βρίσκονται σε συντονισμό για την ακριβή ημέρα και ώρα που θα γίνει αυτή η συνάντηση και βεβαίως η συνάντηση θα ανακοινωθεί μόλις κλειδώσει η μέρα.

«Στις 11 η ώρα σήμερα ολοκληρώθηκε και η συνάντηση της κας Ολγκίν με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, κ. Μενελάου, όπου την ενημέρωσε βεβαίως για την πορεία και την πρόοδο των συναντήσεων των δύο διαπραγματευτών, για την πρόοδο και την εξέλιξη στη συζήτηση περί των έξι θεματικών ενοτήτων που συμφωνήθηκαν στη Γενεύη και ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και αναμένεται συνάντησή της με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή και ενημέρωση κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών με την κα Ολγκίν», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, που έχει αναφερθεί και δημόσια, είναι ότι μετά το πέρας των επαφών της στην Κύπρο η κα Ολγκίν, η οποία αναχωρεί το ερχόμενο Σάββατο, θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων τόσο στην Άγκυρα στην Άγκυρα, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες ακριβώς για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, συναντήσεις, ανταλλαγή απόψεων. Αναμένουμε την οριστικοποίηση του τελικού προγράμματος επαφών της που θα ανακοινώσει βεβαίως η ίδια».

Θα γίνει πολυμερής τον Ιούλιο

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η διευρυμένη διάσκεψη, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «παραμένει ο χρονικός ορίζοντας το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Τατάρ λέει πως δεν θα γίνει διευρυμένη διάσκεψη τον Ιούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το ότι θα γίνει πολυμερής διάσκεψη τον Ιούλιο δεν το λέμε μόνο εμείς. Το έχει πει ο ίδιος ως ΓΓ των ΗΕ, και η κα Ολγκίν τόσο μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και μετά τη συνάντησή της χθες με τον κ. Τατάρ».

«Ήδη, γίνονται οι διευθετήσεις, βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό μαζί με την Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους απαραίτητους προγραμματισμούς για τις ακριβείς ημερομηνίες της συνάντησης. Και η πολυμερής θα πραγματοποιηθεί γιατί ακριβώς είναι αυτό το οποίο προκύπτει ως εξέλιξη από την τελευταία πολυμερή. Έχουμε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όλα τα μέρη δεσμευτεί και αυτό θεωρούμε ότι έχει αντίκρισμα και στην αξιοπιστία και στη συνέπεια μας», τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Εμείς αυτό το οποίο θα μεταφέρουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι επιδιώκουμε τον διάλογο. Εμείς θέλουμε αυτόν τον διάλογο, γιατί ακριβώς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ορθότητα των θέσεων μας και των επιχειρημάτων μας και θεωρούμε ότι το πρώτο αυτονόητο βήμα για να μπορέσει να επέλθει εκείνη η κινητικότητα στο Κυπριακό, που αναφερόμαστε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, είναι ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων και ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα υπό τη σύνθεση μιας πολυμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των μερών που είχε η προηγούμενη διάσκεψη», επανέλαβε.

Πρόσθεσε ότι «επιτρέπει τη συζήτηση επί θεμάτων ουσίας και αυτό είναι το ζήτημα, να συζητήσουμε τα θέματα ουσίας και θεωρούμε ότι το συμφωνημένο πλαίσιο, το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας και στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας».

ΠΗΓΗ: REPORTER