Στο Μονακό, όπου η διεθνής ελίτ συρρέει για να κάνει επίδειξη πλούτου και πολυτέλειας, τα σκάνδαλα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Χωρίς φόρο εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα και με εμμονή στην ιδιωτικότητα, το Μονακό αποτελεί πόλο έλξης για δισεκατομμυριούχους που αναζητούν να κρύψουν τις περιουσίες τους σε κοινή θέα.

Στον χορό των σκανδάλων -ποικίλης φύσεως- πρωταγωνιστούν τα μέλη της οικογένειας Γκριμάλντι που κυβερνά για πάνω από 700 χρόνια το πριγκιπάτο.

Το τελευταίο σκάνδαλο που ξέσπασε το 2023 με τη διαρροή χακαρισμένων εγγράφων για διαφθορά στην ηγεσία του πριγκιπάτου συνεχίζει να αναστατώνει τη δυναστεία.

Οι χάκερς είχαν παραβιάσει τα εισερχόμενα του Τιερί Λακόστ -ενός από τους δικηγόρους του Αλβέρτου και παλιού οικογενειακού φίλου- φέρνοντας στο φως έγγραφα που αργότερα παρουσιάστηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία για διαφθορά στο εσωτερικό του παλατιού και ενέπλεκαν κορυφαίους του συμβούλους.

Ο πρίγκιπας το είχε αρχικά αποσιωπήσει, υποστηρίζοντας τον στενό του κύκλο.

Αλλά όταν το γαλλικό ερευνητικό πρόγραμμα Complément d’Enquête πρόβαλε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη διαρροή, άλλαξε τακτική.

Ο Αλβέρτος αποφάσισε να απολύσει τον επί 20ετίας διαχειριστή της περιουσίας του, Κλοντ Παλμέρο, υποσχόμενος κάθαρση αλλά και πολλούς ακόμα έμπιστους της δυναστείας.

Ο Παλμέρο επέβλεπε όχι μόνο την ιδιωτική περιουσία του Αλβέρτου, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε το στέμμα, από κορυφαία ακίνητα μέχρι ένα ευρύ φάσμα συλλογών -συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, γραμματοσήμων, νομισμάτων και έργων τέχνης, καθώς και χρηματοοικονομικών συμμετοχών.

Στη συνέχεια ο Αλβέρτος μαζί με τις αδερφές του έκανε μήνυση κατά του Παλμέρο, κατηγορώντας τον αρχικά για απιστία και κλοπή και στη συνέχεια για πλαστογραφία, χρήση πλαστών εγγράφων και ξέπλυμα χρήματος.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της δυναστείας των Γκριμάλντι που ένας ηγεμόνας κατέθεσε ποινική μήνυση εναντίον ενός κατοίκου του Μονακό.

Στη φόρα

Η κίνηση αυτή έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς οι διαρροές που αφορούν απευθείας τα πεπραγμένα του Αλβέρτου δίνουν και παίρνουν.

Για παράδειγμα οι γαλλικές εφημερίδες δημοσίευσαν τμήματα από τα σημειωματάρια που διατηρούσε σχολαστικά ο Παλμέρο – και τα είχε κατασχέσει η αστυνομία – για τις ιδιωτικές δραστηριότητες του Αλβέρτου.

Η οικονομική ενίσχυση στα παιδιά εκτός γάμου του Αλβέρτου ή στις μητέρες τους, οι δαπάνες της πριγκίπισσας Σαρλίν (πρώην Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση) και άλλων μελών της οικογένειας απασχόλησαν τον Τύπο και έφεραν σε δύσκολη θέση τον κυβερνήτη του Μονακό.

Ο Παλμέρο ανακρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τις αρχές του Μονακό επί δύο μέρες, στο πλαίσιο μίας συνεχιζόμενης έρευνας που διεξάγεται με διακριτικότητα.

Η ανάκριση αφορούσε εταιρείες του Παναμά, ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και τις μυστικές πληρωμές που έγιναν για να διατηρηθεί η πολυτάραχη ιδιωτική ζωή του πρίγκιπα Αλβέρτου, ιδιωτική.

Σύμφωνα με την WSJ, που δημοσιεύει εκτενές άρθρο σχετικά, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, δεν επιτράπηκε στον Παλμέρο να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα χωρίς συνοδεία φρουράς.

Ο Παλμέρο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες. Οι εισαγγελείς πάλι ενώ τον έχουν ανακρίνει πολλές φορές, δεν του έχουν απαγγείλει κατηγορίες.

Η υπεράσπιση του Παλμέρο μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: Όλες οι δραστηριότητές του σχεδιάστηκαν με γνώμονα το συμφέρον του πρίγκιπα, συμπεριλαμβανομένου του «καθαρισμού των ακαταστασιών» που προκάλεσαν ο Αλβέρτος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία έδιναν ελάχιστη προσοχή στα οικονομικά και τις δαπάνες τους.

Μεταφορές εκατομμυρίων

Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, ο Παλμέρο ρωτήθηκε για μια μεταφορά περίπου 15,9 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε σε μια εταιρεία που ονομάζεται Étoile de Mer.

Ο Παλμέρο παρέπεμψε τον αξιωματικό σε μια επιστολή που απευθυνόταν στη νομική ομάδα του πρίγκιπα, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια είχαν καταλήξει τελικά σε μια εταιρεία που χρησιμοποιείται για την κάλυψη δαπανών που συνδέονται με τη Nicole Coste, την πρώην αεροσυνοδό της Air France με την οποία ο Αλβέρτος διατηρούσε σχέση, καθώς και τον γιο τους, Alexandre.

Ο πρίγκιπας «επιθυμούσε την απόλυτη εχεμύθεια ώστε η κατάσταση αυτή να μην γίνει γνωστή στη σύζυγό του», ανέφερε η επιστολή, σύμφωνα με έγγραφα που είδε η WSJ.

Οι ερευνητές της αστυνομίας ανέκριναν επίσης τον Παλμέρο σχετικά με μια μεταφορά 795.000 δολαρίων που επισημάνθηκε από τους ελεγκτές ως «ύποπτη». Την περιέγραψε ως επιστροφή χρημάτων για χρόνια μη καταγεγραμμένων δαπανών για λογαριασμό του ίδιου του πρίγκιπα, που κρατήθηκαν ιδιωτικά «για λόγους εμπιστευτικότητας» και για τη δική του αίσθηση καθήκοντος και διακριτικότητας.

Τα έξοδα της Σαρλίν και οι αδήλωτοι φιλιππινέζοι εργάτες

Στο επίκεντρο μερικών από τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας βρίσκεται η σύζυγος του πρίγκιπα Αλβέρτου, πριγκίπισσα Σαρλίν. Τα αρχεία του Παλμέρο περιγράφουν ανεξέλεγκτες δαπάνες, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και αυτό που ο Παλμέρο περιέγραψε ως πλήρη έλλειψη εποπτείας.

Το γραφείο της ανακαινίστηκε με κόστος 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων. Μέσα σε οκτώ χρόνια, ο Παλμέρο έγραψε ότι ξόδεψε 17 εκατομμύρια δολάρια -παρά το γεγονός ότι έλαβε μόλις 8,5 εκατομμύρια δολάρια σε επίσημες αποζημιώσεις.

«Δεν έχω κανέναν έλεγχο επί των εξόδων της πριγκίπισσας», είχε πει ο Παλμέρο τον Δεκέμβριο του 2018.

Επίσης, απασχολούσε υπαλλήλους χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι, συμπεριλαμβανομένων Φιλιππινέζων εργατών, ένας από τους οποίους είχε υπερβεί την τουριστική βίζα κατά πέντε χρόνια.

Σημείωσε το 2021 ότι η Σαρλίν είχε περισσότερο προσωπικό από οποιοδήποτε άλλο βασιλικό πρόσωπο. Ο αδελφός της, ο Sean Wittstock, έλαβε λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε πληρωμές για ένα σπίτι, παρά το γεγονός ότι δεν είχε κανένα επίσημο ρόλο στο παλάτι.

Γελοίοι ισχυρισμοί

Ο Παλμέρο φαίνεται να εκνευρίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ανάκρισης λέγοντας για το πρώην αφεντικό του: «Προσποιείται τώρα ότι επί 22 χρόνια δεν γνώριζε τίποτα για την κατάσταση ή τις συνθήκες διαχείρισης των δικών του περιουσιακών στοιχείων;

Είναι ο κυρίαρχος ενός κράτους! Επομένως, είτε λέει ψέματα για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, είτε θα πρέπει να παραιτηθεί -γιατί σε κάποιον τέτοιο δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να διαχειρίζεται τίποτα! Είναι εντελώς γελοίο!».

Η σύνδεση του Παλμέρο και της δυναστείας ήταν πολύ στενή και η απεμπλοκή αρκετά χρονοβόρα. Έχοντας τον πλήρη έλεγχο της περιουσίας του Αλβέρτου, μετοχές σε πάνω από 45 εταιρείες της δυναστείας, και κοινές επενδύσεις ο Παλμέρο είχε δέσει τη μοίρα του με τη δυναστεία.

Με στρατιές από δικηγόρους και συμβούλους η οικογένεια Γκριμάλντι κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο σχεδόν του συνόλου της περιουσίας της από τον Παλμέρο αλλά η οικονομική αποδέσμευση δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται.

Ο Jean-Michel Darrois, δικηγόρος του Αλβέρτου, δήλωσε στο WSJ Magazine, ότι ο πρίγκιπας δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες του σκανδάλου και της διαμάχης με τον Παλμέρο. «Φυσικά, αυτό το επεισόδιο ήταν δύσκολο», δήλωσε ο Darrois. «Έχει λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, την ενίσχυση της διακυβέρνησης και τη διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας. Το θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια της δικαιοσύνης, στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Η εστίασή του είναι τώρα πλήρως επικεντρωμένη στο μέλλον του Μονακό».

Οι δικηγόροι του Παλμέρο επιμένουν ότι η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας από τον ίδιο ήταν πάντα μόνο κερδοφόρα. «Η ψεύτικη αγανάκτηση της πριγκιπικής οικογένειας -ιδίως του πρίγκιπα Αλβέρτου- που εφευρίσκει ότι ο επί 22 χρόνια διαχειριστής της περιουσίας τους μπορεί να προσπάθησε να οικειοποιηθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία, είναι εντελώς συγκλονιστική», δήλωσαν.

Από την πλευρά του, ο Παλμέρο επιμένει ότι θα αγωνιστεί για όσο καιρό χρειαστεί για να αποκαταστήσει την τιμή του, και τώρα έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα και δεν μπορεί να τύχει δίκαιης δίκης στο Μονακό. Επισημαίνει ότι ο πρίγκιπας Αλβέρτος είναι και επίσημα επικεφαλής του δικαστικού σώματος.