Ο Κύπριος προπονητής Ανδρέας Μουσκάλλης αρθρογραφεί για τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος έφυγε από την ζωή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε από την επίγεια ζωή και σκόρπισε λύπη και πόνο σ’ όλη την ανθρωπότητα. Αρχισε το ταξίδι του από την πολύπαθη Αργεντινή και διέσχισε τον κόσμο όλο, για να διδάξει το πνεύμα του Χριστού. Μετέφερε στην πλάτη του και στην ψυχή του, τα βιώματα  του , από την Λατινική Αμερική , την φτώχεια , την μιζέρια, την αδικία, τις  έξωθεν επεμβάσεις και την τραγικότητα των χωρών που αποτελούν την μεγάλη οικογένεια της ταλαίπωρης Λατινικής Αμερικής. Η τεράστια μόρφωση , τα βιώματα του και η βαθιά του  πίστη στον Χριστιανισμό, βάδισε σ’ ένα αφιλόξενο από Αρχές και Αξίες περιβάλλον, σε ένα κόσμο με τόσες πολλές αδικίες και αντιφάσεις. Πολέμησε με τον λόγο και τις πράξεις του, όπως ο Χριστός, την ανισότητα, την φτώχεια , την ορφάνεια, την αδικία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Υπερασπίστηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες, μίλησε έντονα για την αδικία σε βάρος των αδυνάτων και των φτωχών. Επισκέφθηκε φυλακισμένους και τους έδωσε θάρρος και τους προέτρεψε να ακολουθήσουν τον λόγο του  Θεού. Πήρε από την προστασία του παιδιά με μεταναστευτικό Βιογραφικό, για να τους δώσει μια ευκαιρία στην ζωή. Ανησυχούσε για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Μίλησε κατ’ επανάληψη κατά των πολέμων, λέγοντας ότι ο πόλεμος είναι ήττα για όλους. Οι άνθρωποι όλης της γης όχι μόνο οι Καθολικοί ένοιωθαν την θαλπωρή του. Ο Ρωμαιοκαθολικός ιερέας της Γάζας Gravid Romanetti αποκάλυψε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, τηλεφωνούσε καθημερινά κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γάζα. Ταυτόχρονα ζήτησε το Σάββατο πριν τον θάνατο του, να προσευχηθούν και έδωσε την ευλογία του για τον λαό, για την Χριστιανική κοινότητα και για όλους στην Γάζα. Για πάνω από ενάμιση χρόνο, τηλεφωνούσε κάθε μέρα και ζητούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους και να προστατέψει τα παιδιά της Γάζας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε βέβαια πλήρη επίγνωση της εξουσίας του και δεν δίστασε όμως να το αποδείξει όταν το έκρινε σκόπιμο. Εδωσε σκληρή μάχη κατά της παιδεραστίας  και δεν δίστασε να πει συγνώμη για τις  πράξεις παιδεραστίας που έγιναν από στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο παρελθόν. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι επικριτές του Πάπα Φραγκίσκου, συνηθισμένο φαινόμενο στους ανθρώπους, ότι δεν έδωσε το αναγκαίο βάρος στην ιεραρχία, ότι μιλούσε μια γλώσσα υπερβολικά απλή, η οποία θύμιζε πολλές φορές ένα απλό ιερέα και όχι τον θρησκευτικό ηγέτη άνω του 1 δισεκατομμυρίου πιστών.

Αυτή όμως ήταν η πραγματική δύναμη του Φραγκλίνου, η αναφορά στην ουσία του Χριστιανικού μηνύματος , η επίγνωση ότι ένας καλός πιστός και άνθρωπος κρίνεται πάνω απ’ όλα από την καθημερινή ζωή και τα έργα του. Η αυθόρμητη βαθιά ανθρωπιά του η οποία δύσκολα θα ξεχαστεί τα επόμενα χρόνια, από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Ποιος  άλλος στον πλανήτη, έπλυνε και φίλησε τα πόδια μεταναστών, τα σκούπισε και έδωσε έντονα το μήνυμα της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων, ιδιαίτερα  των αδυνάτων και των μεταναστών οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους και των παιδιών τους, οι οποίοι υποφέρουν  από την πείνα και τους πολέμους.

Στα 12 χρόνια της ηγεσίας  της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε έντονα το αποτύπωμα της ανθρωπιάς του. Μιας ανθρωπιάς και ευαισθησίας , στοιχεία που λάμπρυναν την πορεία του. Άνθρωπος, μεταρρυθμιστής, ηγέτης, πρωτοπόρος, που τίμησε επάξια τον Χριστό και την Χριστιανική πίστη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έλαμψε σ’ όλο τον πλανήτη σε φίλους και εχθρούς, για την απλότητα, φιλικότητα , ευαισθησία, τόλμη και ανθρωπιά. Ήταν άνθρωπος, ενωτικός και θαρραλέος και δεν δίσταζε να αναδείξει θέματα τα οποία ενοχλούσαν την συνείδηση του.

Η Κύπρος μας ήταν πάντοτε στις σκέψεις  του, για το πρόβλημα της και την κατοχή και με την επίσκεψη του, απέδειξε την αγάπη του, τον σεβασμό και την εκτίμηση του στην πατρίδα μας και η δική μας παρουσία στην κηδεία του αποτελεί τον σεβασμό και την αγάπη του Κυπριακού λαού προς το πρόσωπο  του. Η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο είναι η μεγαλύτερη τιμή για τους Κυπρίους και τον τόπο μας.

Η συναντίληψη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και η φιλία τους , ήταν ενδεικτική του συναισθήματος ενότητας που πλημμύριζε τις σκέψεις και προθέσεις του. Δεν ενεργούσε ως ηγέτης της δύναμης και της εξουσίας αλλά ως ένας ηγέτης της ενότητας και της αγάπης , ένας θρησκευτικός ηγέτης που ακολουθούσε τον λόγο του Χριστού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενδιαφερόταν και για τον Αθλητισμό, το Ποδόσφαιρο. Διατηρούσε την ταυτότητα μέλους της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μπουένος Αϊρες στο Σαν Λορέτζο ντε Αλμάγκρο, μέχρι τον θάνατο του . Ταυτίστηκε μαζί της, βίωσε  την πορεία της , στα δύσκολα χρόνια στην Αργεντινή και διατήρησε την επαφή μαζί της. Ηταν ένας θρησκευτικός ηγέτης με πλούσιο εσωτερικό κόσμο.

Ηταν ο Ιεράρχης , ο ηγέτης, ο οποίος πλημμύριζε από ανθρωπιά και συναίσθημα. Αλλαξε τον ρουν των πολιτικών της Καθολικής εκκλησίας. Ανέβασε το κύρος και την αξιοπρέπεια της , στα ουράνια. Γνωρίζαμε ότι η τελευταία περιπέτεια της υγείας του, ήταν πολύ δύσκολη και χωρίς επιστροφή.

Τώρα όμως που έφυγε, νοιώθουμε ειλικρινά την απουσία του. Πόσοι φτωχοί, δυστυχισμένοι περιθωριοποιημένοι, άστεγοι, παιδιά δυστυχισμένα , πόσοι αδικημένοι, πρόσφυγες, μετανάστες, έχασαν μια φωτεινή ελπίδα και στήριγμα τους; Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πάπας των φτωχών δεν είναι πια μαζί μας. Πήγε στα Ουράνια και εκεί θα συναντηθεί με πλείστους τόσους ιεράρχες και τον πρόσφατα αποθανών Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο της Αλβανίας, ο οποίος και εκείνος έφυγε και  άφησε κομμάτι ορφάνιας του Χριστιανικού Ορθόδοξου κόσμου. Ο Καρδινάλιος του Μονάχου Ράινχαρντ Μάρξ , ανέφερε για την ψηφοφορία και την ανάδειξη του νέου Πάπα τα ακόλουθα: « Δεν χρειαζόμαστε κανένα αξιωματούχο, δεν χρειαζόμαστε κανένα μάνατζερ. Κυρίαρχο στοιχείο είναι η προσωπικότητα του Πάπα. Ένα πρόσωπο που πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε κάποιο που θα μιλά την γλώσσα των ανθρώπων και θα βρίσκεται στον πυρήνα της Χριστιανικής Πίστης. Δεν παίζει κανένα ρόλο η καταγωγή ή η Ήπειρος από την οποία προέρχεται, δεν παίζει κανένα ρόλο η γλώσσα που μιλά». Αυτές οι αναφορές  καταδεικνύουν περίτρανα την μεγάλη επιρροή και ριζοσπαστικότητα, την ανθρωπιά και το μεγαλείο του Πάπα των φτωχών και αδυνάτων του Φραγκίσκου.

Το πέρασμα του από αυτό τον κόσμο αφήνει ανεξίτηλη την σφραγίδα του αλλά και την γλυκύτατη μορφή του. Η ανθρωπιά και η ευαισθησία του , η φιλικότητα , η ταπεινότητα του, η  τόλμη του, η βαθιά του πίστη στον Θεό και στον λόγο του, θα μας συνοδεύουν για πάντα. Τα μηνύματα  του και οι πράξεις και ενέργειες του, ας μας κατευθύνουν σ’ όλη μας την ζωή.

Στο καλό πατέρα των φτωχών και αδικημένων. Στο καλό πατέρα των απανταχού προσφύγων και μεταναστών. Στο καλό Πάπα της δικαιοσύνης και της Ειρήνης.

Πάλεψες γενναία σ’ ένα κόσμο ζούγκλας , άδικο, μοχθηρό, απάνθρωπο , εγωιστικό, διχασμένο, έδωσες όλες σου τις δυνάμεις , για ένα κόσμο καλύτερο , πιο όμορφο και πιο  δίκαιο. Αναπαύσου στην αιώνια ειρήνη Πάπα Φραγκίσκο. Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ξεκουράσου στην  Χριστιανική αιωνιότητα.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου