Το φετινό καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός δεν είναι αναγκασμένος να κάνει μόνο αρκετές μεταγραφές για να ενισχύσει και να συμπληρώσει το ρόστερ του, αλλά και πωλήσεις. Η πίεση της UEFA να μειώσει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες χρήσεις, ουσιαστικά οδηγεί τους πράσινους να μην μπορούν πλέον να αρνηθούν – όπως πέρυσι- ικανοποιητικές προτάσεις, οι οποίες θα έρθουν για παραχώρηση ποδοσφαιριστών.

Οι βασικοί υποψήφιοι προς αποχώρηση, όπως έχει γίνει αντιληπτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι οι Φώτης Ιωαννίδης και Γιώργος Βαγιαννίδης. Αν και προφανώς οι ιθύνοντες θα ήθελαν να τους διατηρήσουν στο ρόστερ τους για να μειωθεί το ελληνικό στοιχείο, ενδεχομένως να μην μπορούν να το κάνουν. Αφενός ο πρώτος είναι ο αρχηγός του συλλόγου και αφετέρου ο δεύτερος είναι ο μοναδικός πλέον ενεργός στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, ο οποίος προέρχεται από τα τμήματα υποδομής της.

Τα δεδομένα για τον Βαγιαννίδη

Βάσει απόδοσης της εφετινής σεζόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως θεωρητικά περισσότερες πιθανότητες για να αποχωρήσει αυτό το καλοκαίρι έχει ο Γιώργος Βαγιαννίδης. O 23άχρονος ακραίος αμυντικός που επέστρεψε πριν τρία χρόνια από την Ίντερ, πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν του με τον Παναθηναϊκό, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά σε 39 αγώνες, φθάνοντας σχεδόν τα 3.000 συμμετοχής ( με ένα γκολ και τρεις ασίστ).

Αυτό, πάντως, που φάνηκε περισσότερο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, είναι πως ο Βαγιαννίδης έγινε πιο ώριμος στο παιχνίδι του (αμυντικά και επιθετικά), συνέθεσε μια εξαιρετική πλευρά κυρίως με τον Τετέ και δευτερευόντως με τον Πελίστρι και παράλληλα έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο στοιχεία τα οποία ψάχνουν από έναν full back οι ευρωπαϊκές ομάδες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τον τελευταίο μήνα… παρελαύνει συνεχώς από το ρεπορτάζ των Πορτογάλων για λογαριασμό της πρωταθλήτριας πλέον Σπόρτινγκ, ενώ με την περίπτωση του ασχολούνται τόσο αγγλικές, όσο και ολλανδικές ομάδες.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως το επόμενο διάστημα θα φθάσουν στα γραφεία του Παναθηναϊκού ακόμη μεγαλύτερες προτάσεις για την παραχώρηση του, με τους πράσινους να βγάζουν προς τα έξω, πως θα ήταν ικανοποιημένοι με μια πρόταση 10 εκατομμυρίων ευρώ για το σχεδόν 63% του ποσοστού που κατέχουν από τα δικαιώματα του παίκτη (το 37% ανήκει στην Ίντερ).

Το ζήτημα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι τι θέλει και ο ποδοσφαιριστής και ο Βαγιαννίδης δεν έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του. Ο ίδιος βέβαια δεν βιάζεται, καθώς έχει νωπή την προηγούμενη άσχημη εμπειρία του στο εξωτερικό, ενώ στο τέλος του 2024 υπέγραψε κ νέο βελτιωμένο συμβόλαιο με την ομάδα που αποκατέστησε την «αδικία» που υπήρχε σχετικά με τις απολαβές του.

Οι ομάδες που ενδιαφέρονται για τον Ιωαννίδη

Η άλλη περίπτωση είναι αυτή του Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος δεν πραγματοποίησε χρονιά αντίστοιχη με την περυσινή. Είναι αλήθεια πως λόγω του τραυματισμού του στον ώμο δεν έκανε πέρυσι προετοιμασία και όταν πλέον επανήλθε και πήρε χρόνο συμμετοχής με την ομάδα, υπέστη μυϊκό τραυματισμό.

Αν εξαιρέσουμε συγκεκριμένους αγώνες, δεν μπόρεσε να βγάλει στον αγωνιστικό χώρο την εικόνα που μας είχε συνηθίσει την προηγούμενη διετία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν παραμένει ένας ποιοτικός επιθετικός σε πολύ καλή ηλικία, με χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι ευρωπαϊκές ομάδες.

Και γι’ αυτόν υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από την Ιταλία (Λάτσιο και Μπολόνια) και αναμένεται το επόμενο διάστημα να μετουσιωθεί σε προτάσεις για την παραχώρηση του. Η διαφορά που εντοπίζεται συγκριτικά με πέρυσι, όπου οι προτάσεις ήταν πάρα πολύ υψηλές αλλά ο Παναθηναϊκός τις απέρριψε χωρίς να τις διαπραγματευτεί, είναι πως και ο ίδιος μοιάζει πλέον πιο έτοιμος να πάρει την απόφαση για να ξενιτευτεί, δοκιμάζοντας την τύχη του σε ένα άλλο πρωτάθλημα.

Άλλωστε πέρυσι ενώ θα μπορούσε να το κάνει, δεν πίεσε ιδιαίτερα τον σύλλογο και αυτό έχει εκτιμηθεί, αρκεί οι προτάσεις που θα έρθουν να είναι ικανοποιητικές με ένα ποσό κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν γνωρίζουμε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μπορέσει να συγκεντρώσει το τριφύλλι πολλά χρήματα από την αποχώρηση ή τις αποχωρήσεις των παραπάνω ποδοσφαιριστών, προκειμένου να ισοσκελίσει κάπως το ισοζύγιο και να πάψει να βρίσκεται στο… μάτι της UEFA. Το πιθανότερο είναι με ένα ποσό κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ να μην έχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό μπορεί να μπει στα ταμεία από μια και μόνο παραχώρηση ποδοσφαιριστή.

Γι’ αυτό και οι πράσινοι εφέτος είναι αναγκασμένοι να ακούσουν όλες τις προτάσεις που θα έρθουν, είτε για τους δύο Έλληνες διεθνείς, είτε για παράδειγμα για έναν ποδοσφαιριστή όπως είναι ο Τετέ (από ομάδες της Σαουδικής Αραβίας), αν και γενικά είναι ικανοποιημένοι από την φετινή του παρουσία.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την προειδοποίηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, αλλά και με το γεγονός πως στον Παναθηναϊκό θέλουν να μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για ποδοσφαιριστές όπως για παράδειγμα είναι ο Ουναχί, αλλά και για αυτούς που χρειάζονται για να στελεχωθεί ένα ποιοτικό ρόστερ. Ένα ρόστερ που δεν θα παρουσιάσει τα φετινά κενά και θα μπορεί να πάρει μέρος χωρίς προβλήματα σε τρεις διοργανώσεις.