Η Κυβέρνηση Τραμπ καλωσόρισε τη Δευτέρα 59 λευκούς Νοτιοαφρικανούς στους οποίους χορήγησε καθεστώς πρόσφυγα στις ΗΠΑ, έχοντας τους χαρακτηρίσει θύματα φυλετικών διακρίσεων, ενώ παράλληλα προκάλεσε κριτική από τους Δημοκρατικούς.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει μπλοκάρει την εισδοχή κυρίως μη λευκών προσφύγων από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά τον Φεβρουάριο προσφέρθηκε να επανεγκαταστήσει τους Αφρικάνερ, απογόνους κυρίως Ολλανδών εποίκων, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν διακρίσεις.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα γιατί οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί έχουν προτεραιότητα έναντι των θυμάτων του λιμού και του πολέμου αλλού στην Αφρική, ο Τραμπ απάντησε, χωρίς να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι οι Αφρικάνερ δολοφονούνται.

«Είναι μια γενοκτονία που λαμβάνει χώρα», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προχωρώντας περισσότερο από ό,τι είχε κάνει προηγουμένως, επαναλαμβάνοντας ακροδεξιά τροπάρια σχετικά με την υποτιθέμενη δίωξή τους.

Είπε ότι δεν ευνοούσε τους Αφρικάνερ επειδή είναι λευκοί, προσθέτοντας ότι η φυλή τους «δεν έχει καμία διαφορά για μένα».

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για διώξεις και ότι οι ισχυρισμοί για «γενοκτονία των λευκών» στη χώρα, τους οποίους επανέλαβε ο σύμμαχος του Τραμπ, Έλον Μασκ, γεννημένος στη Νότια Αφρική, δεν έχουν υποστηριχθεί από στοιχεία.

Η Επισκοπική Εκκλησία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα συνεργάζεται πλέον με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τους πρόσφυγες, αφού της ζητήθηκε να βοηθήσει στην εγκατάσταση των Αφρικάνερ.

«Ήταν οδυνηρό να βλέπεις μια ομάδα προσφύγων, που επιλέχθηκε με έναν εξαιρετικά ασυνήθιστο τρόπο, να λαμβάνει προνομιακή μεταχείριση έναντι πολλών άλλων που περιμένουν σε καταυλισμούς προσφύγων ή σε επικίνδυνες συνθήκες εδώ και χρόνια», έγραψε ο Προεδρεύων Επίσκοπος Σον Ρόου σε επιστολή προς τους οπαδούς της εκκλησίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Λαντάου, υποδέχτηκε τους πρώτους 59 Αφρικάνερ που έφτασαν στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον. Συνέκρινε το ταξίδι τους με αυτό του πατέρα του, ενός Εβραίου από την Αυστρία που έφυγε από την Ευρώπη τη δεκαετία του 1930, πρώτα στη Νότια Αμερική και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λαντάου είπε ότι πολλοί από τους Νοτιοαφρικανούς ήταν αγροτικές οικογένειες που καλλιεργούσαν γη για γενιές, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν την απειλή απαλλοτρίωσης αυτής της γης, καθώς και απειλές βίας.

Το διάταγμα του Τραμπ του Φεβρουαρίου για την επανεγκατάσταση Αφρικάνερ επικαλέστηκε έναν νόμο περί γης που εισήγαγε η Νότια Αφρική φέτος, ο οποίος στοχεύει να διευκολύνει το κράτος να απαλλοτριώσει γη προς το δημόσιο συμφέρον, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους λευκούς Νοτιοαφρικανούς, αν και δεν έχει κατασχεθεί γη.

Μερικοί από τους Αφρικάνερ κατευθύνονταν προς τη Μινεσότα, η οποία έχει δημοκρατικές τάσεις και έχει τη φήμη ότι καλωσορίζει πρόσφυγες, ενώ άλλοι σχεδίαζαν να πάνε σε πολιτείες με επικεφαλής τους Ρεπουμπλικάνους, όπως το Άινταχο και η Αλαμπάμα, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν περισσότερους Αφρικάνερ πρόσφυγες τους επόμενους μήνες, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους.

Από τότε που ο Νέλσον Μαντέλα κέρδισε τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της Νότιας Αφρικής το 1994, η κάποτε κυβερνώσα λευκή μειονότητα έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της που έχει συσσωρεύσει από την αποικιακή εποχή.

Οι λευκοί εξακολουθούν να κατέχουν τα τρία τέταρτα ιδιωτικής γης και έχουν περίπου 20 φορές τον πλούτο της μαύρης πλειοψηφίας, σύμφωνα με το διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό Review of Political Economy.

Λιγότερο από το 10% των λευκών Νοτιοαφρικανών είναι άνεργοι, σε σύγκριση με περισσότερο από το ένα τρίτο των μαύρων ομολόγων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ