Ποια είναι η Μέκκα του σύγχρονου αθλητισμού; Εύκολη απάντηση, καθώς από την αρχή του αιώνα η Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα η Αραβική χερσόνησος έχει βαλθεί να μεταμορφώσει το παγκόσμιο αθλητικό τοπίο μέσω των τεράστιων επενδύσεων που έχει κάνει τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η Euroleague πάει... Αμπού Ντάμπι: 15.000 ευρώ για μία θέση στην κερκίδα της Etihad Arena
Το σχεδιάγραμμα με τις… θέσεις από χρυσάφι της Etihad Arena

Το Κατάρ διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η Σαουδική Αραβία έχει μετατρέψει το πρωτάθλημά της (Saudi Pro League) σε γαλαξία αστέρων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν αγώνες της Formula 1, ενώ κάθε χρόνο διεξάγονται μεγάλα τουρνουά σε διάφορα σπορ (τένις, γκολφ, esports) και φυσικά έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις σε ευρωπαϊκούς συλλόγους (Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν οι πιο σημαντικές).

Το ποδόσφαιρο (και λόγω δυναμικής του αθλήματος) θα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ωστόσο στο… κάδρο των επενδύσεων έχει μπει για τα καλά και το μπάσκετ με επίκεντρο το Αμπού Ντάμπι. Εκεί όπου έχουν ήδη φιλοξενηθεί αγώνες επίδειξης του NBA, φιλικοί αγώνες της Team USA, ενώ τώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Final-4 της Euroleague (23-25 Μαΐου), το πρώτο που θα διεξαχθεί εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή τα χρήματα των Αράβων είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν την κινητήριο δύναμη του παγκόσμιου αθλητισμού και δεν κλείνεις εύκολα τέτοιες πόρτες.

Από ένα tweet

Ο Μοχάμεντ Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ όταν ήταν μικρός είχε πάθος με τα κόμικς. Σούπερμαν, Μπάτμαν και όλοι οι υπερήρωες από την Αμερική. «Λατρεύω την ιδέα τού να δημιουργείς κάτι τόσο ευφάνταστο», είχε εξηγήσει το μακρινό 2016, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Αμπού Ντάμπι.

Μεγαλώνοντας, ναι μεν διατήρησε το πάθος του για το κόμικς, αλλά απέκτησε κι ένα καινούριο: το μπάσκετ και δη το NBA. Προφανώς έπαιξε ρόλο το ότι βρέθηκε για σπουδές στο περίφημο Tufts University της Μασαχουσέτης. Ωστόσο, ήταν οπαδός των Λ.Α. Λέικερς και όχι των Μπόστον Σέλτικς.

Κι όταν το 2019 οι σχέσεις του NBA με την Κίνα διερράγησαν με αφορμή το tweet του GM των Χιούστον Ρόκετς (είχε πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Χονγκ Κονγκ και κατά της Κίνας στις ταραχές που είχαν ξεσπάσει), ο Αλ Μουμπάρακ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Οι χορηγοί που είχε η λίγκα από τη χώρα έφυγαν ο ένας μετά τον άλλον και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων διακόπηκαν, με αποτέλεσμα το NBA να έχει τεράστιες απώλειες εσόδων.

Μπορεί το Αμπού Ντάμπι να μην έχει τον πληθυσμό της Κίνας, αλλά ο πλούτος του είναι τεράστιος (τρία από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία του πλανήτη έχουν την έδρα τους εκεί) και οι χορηγίες που έδωσε στους Αμερικανούς το μετέτρεψαν σε μπασκετικό προορισμό.

Etihad Arena

Η Experience Abu Dhabi, ουσιαστικά το Τμήμα Μάρκετινγκ του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, έχει ήδη υπογράψει πολυετή συμφωνία χορηγίας με τους Σέλτικς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να γίνει χορηγός της φανέλας των Νιου Γιορκ Νικς.

Το Aμπού Ντάμπι φυσικά και δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της Κίνας ως προς το κομμάτι μιας δεξαμενής παραγωγής ταλέντων που θα πλαισιώσουν τις ομάδες του NBA, αλλά μπορεί πιο εύκολα να βρει μια διέξοδο στη Euroleague. Κι αυτό ακριβώς έκανε, ξεκινώντας τις επαφές του με το δεύτερο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, έχει φτάσει στο σημείο να περιμένει την επισημοποίηση της συμμετοχής της Dubai BC στη Euroleague της επόμενης περιόδου (2025-2026), μετά το βάπτισμα του πυρός που πήρε φέτος στην Αδριατική Λίγκα (που λειτουργεί υπό τη σκέπη της Euroleague) και να μετρά αντίστροφα για τη φιλοξενία του Final-4.

Με το NBA να ετοιμάζεται να απλώσει τα δίχτυα του στην Ευρώπη, πολλοί μπορεί να σκεφτούν ότι το Αμπού Ντάμπι μπορεί να παίξει και τον ρόλο του Δούρειου Ιππου, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί και σίγουρα (όσο θα μεγαλώνει η εμπλοκή τους στα μπασκετικά δρώμενα της Γηραιάς Ηπείρου) θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Το σίγουρο είναι ότι οι Αραβες θέλουν να παρουσιάσουν ένα μοναδικό σόου για να δικαιολογήσουν την επιλογή ανάθεσης της διοργάνωσης και η αλήθεια είναι ότι στο κομμάτι των εγκαταστάσεων είναι πολύ μπροστά.

Η νήσος Γιας

Η Etihad Arena, το γήπεδο όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες, εγκαινιάστηκε το 2021 και βρίσκεται στη Νήσο Γιας, που απέχει περίπου 20 λεπτά από το κέντρο του Αμπού Ντάμπι. Με πολλά διεθνή βραβεία που αφορούν το κατασκευαστικό κομμάτι, είναι όντως ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα στον κόσμο, αλλά σίγουρα το Final-4 της Euroleague θα είναι ένα… κρας τεστ. Η συνύπαρξη των οπαδών Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού συν την παρουσία των φίλων της Φενέρμπαχτσε είναι στοίχημα για τους διοργανωτές, ωστόσο, όλοι τους δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ναι μεν στο Αμπού Ντάμπι πνέει ένας νέος (πιο φιλελεύθερος) άνεμος, ωστόσο δεν παύει να είναι μια αραβική χώρα και οι νόμοι παραμένουν αυστηροί.

etihad arena viewed places

Πέρυσι στο Βερολίνο υπήρξαν δυσάρεστα περιστατικά, όπως η υποδοχή των οπαδών της Φενέρ στην αποστολή του Παναθηναϊκού που προκάλεσε την οργή του Αταμάν, η επίθεση των Τούρκων που προσπάθησαν να μπουν χωρίς εισιτήριο στο γήπεδο, αλλά και τα σοβαρά επεισόδια των οπαδών των ελληνικών ομάδων στο μετρό του Βερολίνου. Τέτοια «λάθη» στο Αμπού Ντάμπι είναι ασυγχώρητα.

Προφανώς οι αγώνες του NBA ή της ABA League (Αδριατική Λίγκα) δεν μπορούν να συγκριθούν με την ατμόσφαιρα που θα υπάρχει το τριήμερο του Final-4, ωστόσο, όσοι τυχεροί βρεθούν στο γήπεδο ας έχουν κατά νου ότι θα πρέπει να είναι πιο κόσμιοι απ’ ό,τι συνήθως. Δεν θα είναι εκκλησία το γήπεδο, αλλά γενικώς στη χώρα δεν επιτρέπονται συνθήματα με υβριστικές λέξεις ή αυτά με πολιτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο.

Επίσης όταν έχουν συνηθίσει να βλέπουν από τη θέση τους τους αγώνες και χωρίς να τους παρενοχλεί ο μπροστινός τους ο οποίος σηκώθηκε όρθιος για να φωνάξει (είτε το σύνθημα είτε για να διαμαρτυρηθεί προς τον διαιτητή) σίγουρα θα χρειαστεί κι εδώ όλοι να δείξουν μια μεγαλύτερη… εγκράτεια.

Εννοείται ότι σε όλη την εγκατάσταση απαγορεύεται διά ροπάλου το κάπνισμα.

Οσον αφορά τα εκτός γηπέδου, δύσκολα θα δούμε εικόνες ανάλογες με τα προηγούμενα Final-4, με πορείες των οπαδών προς το γήπεδο ή δημόσιες πανηγυρικές εκδηλώσεις μετά τη νίκη της μιας ή της άλλης ομάδας (μπορεί να θεωρηθούν ενέργειες διατάραξης της κοινής ησυχίας). Τόσο οι άνδρες και πολύ περισσότερο οι γυναίκες πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι, ενώ τα ζευγάρια επιτρέπεται να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου, όχι όμως και οι αγκαλιές και τα φιλιά σε δημόσια θέα. Το αλκοόλ επιτρέπεται μόνο στους ειδικά αδειοδοτημένους χώρους (δεν είναι λίγοι), αλλά απαγορεύεται στους επισκέπτες να πίνουν στον δρόμο ή να πίνουν και να τρώνε στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πάρτι με τα εισιτήρια

Στις 25 Φεβρουαρίου 2025, η Euroleague άνοιξε την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων του Final-4 κι εκείνη η πρώτη ημέρα «παραγγελιών» αφορούσε μόνο τους κατόχους διαρκείας των ομάδων, συνδρομητές της EuroLeague TV και προηγούμενους αγοραστές εισιτηρίων σε Final Four.

Την επομένη (26/2) ξεκίνησε και η ελεύθερη διάθεση, με το σύστημα να καταρρέει μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς η ζήτηση ήταν απίστευτη, όπως και τα… παράπονα των φίλων του μπάσκετ που περίμεναν μάταια επί ώρες να μπορέσουν να κλείσουν τα εισιτήριά τους. Τελικά επτά ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία, η διοργανώτρια αρχή ενημέρωσε για το… sold out, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε βγάλει προς πώληση κάτι περισσότερα από 4.000 εισιτήρια. Δηλαδή το 1/3 της χωρητικότητας του γηπέδου. Αλλα 2.400 εισιτήρια δόθηκαν στις τέσσερις φιναλίστ (από 600 η κάθε ομάδα), ενώ αρχικά η πρόθεση ήταν να δοθούν 1.800 (από 450), αλλά οι αντιδράσεις των ομάδων οδήγησαν τη Euroleague σε μερική αναδίπλωση.

Oχι ότι λύθηκε το πρόβλημα με τον Παναθηναικό να ανακοινώνει ότι τα ελάχιστα που πήρε από την διοργανώτρια θα διαυεθούν στους κατόχους δφιαρκείας και δεδομένου όρι η ζητηση θα υπερκαλύψει τον αριθμό τους οι τυχεροι θα προκύψουν μετα από κλήρωση. Προτεραιότητα στους κατόχους διαρκείας αντιστοίχως έδωσε και η ΚΑΕ Ολυμπιακός με σχετική ανακοίνωση.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα 5.600 εισιτήρια, επισήμως αυτό που λέγεται είναι ότι θα διατεθούν για τις ανάγκες των χορηγών και των τοπικών διοργανωτών, ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν ένα μεγάλο μέρος να καταλήγει σε οπαδούς της Φενέρ!

Το αν αληθεύουν αυτές οι φήμες ή όχι θα το δούμε στην πράξη την Παρασκευή 23/5, όταν και διεξαχθούν οι δύο ημιτελικοί, αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το καθιερωμένο «εμπόριο» των εισιτηρίων.

Την ημέρα που η Euroleague ανακοίνωσε την κυκλοφορία των εισιτηρίων, ανέφερε επίσης ότι οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 74,75 ευρώ το ματς (299 ευρώ για τους τέσσερις αγώνες της διοργάνωσης) και φτάνουν στα 187,25 ευρώ το ματς (749 ευρώ για το συνολικό πακέτο).

Η Euroleague πάει... Αμπού Ντάμπι: 15.000 ευρώ για μία θέση στην κερκίδα της Etihad Arena

Πόσα εισιτήρια δόθηκαν σε αυτές τις τιμές είναι ένα καλό ερώτημα (χωρίς να ξέρουμε ποιος μπορεί να το απαντήσει), αλλά στους γενικότερους όρους και προϋποθέσεις (που υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης) αναφέρεται επί λέξει: «Απαγορεύεται η μεταπώληση των εισιτηρίων του Final-4».

Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Γιατί μια βόλτα στις πλατφόρμες πώλησης εισιτηρίων (με τη Euroleague να μην έχει πλέον κάποιον επίσημο συνεργάτη του ticketing) αποκαλύπτει ότι υπάρχουν εισιτήρια.

Λίγα μεν και πανάκριβα δε! Ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από το τζάμπολ της διοργάνωσης σε πλατφόρμες όπως οι viagogo.gr, ticombo.com, gigsberg.com υπάρχουν εισιτήρια προς πώληση, αλλά πλέον το πιο φθηνό (στα… ορεινά του γηπέδου) κοστολογείται κάτι περισσότερο από 1.700 ευρώ!

Σχεδόν 600% πιο πάνω από την τιμή… εκκίνησης που είχε δώσει η Euroleague στα τέλη Φεβρουαρίου. Κι εδώ η σύγκριση είναι δόκιμη, καθώς 300 ευρώ είχε κι η Euroleague τα εισιτήρια στα πάνω διαζώματα των κερκίδων. Από κει και πέρα οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα (1.700, 2.280, 3.330, 4.720, 6.670, 9.200 ευρώ) για να φτάσουμε στο ποσό των 15.216 ευρώ που είναι το πιο ακριβό εισιτήριο που υπάρχει (τη δεδομένη χρονική στιγμή). Για να φτάσει βέβαια κάποιος φίλαθλος να αποφασίσει την τελευταία στιγμή να δαπανήσει ένα τόσο σημαντικό ποσό (για την αγορά του εισιτηρίου) θα πρέπει πρώτα να λύσει το πρόβλημα της μετακίνησης.

Το Αμπού Ντάμπι είναι μεν ένας διεθνής προορισμός (από το αεροδρόμιό του περνούν 120 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο), ωστόσο το φθηνότερο εισιτήριο που υπάρχει διαθέσιμο (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) για απευθείας πτήση (που διαρκεί περίπου 5 ώρες) που βολεύει για να δεις και τον πρώτο αγώνα της Παρασκευής κοστίζει… μόλις 2.310 ευρώ (κι έχουν μείνει ελάχιστα).

Αν θέλεις βέβαια να κάνεις μια… προσομοίωση του γύρου του κόσμου (το δοκίμασαν αρκετοί) με μία και δύο ενδιάμεσες στάσεις μπορείς να βρεις πολύ χαμηλότερες τιμές (περίπου στα 500 ευρώ).

Αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες μετάβασης των φίλων της, η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την Παρασκευή 9 Μαΐου ότι ναυλώνει τρία τσάρτερ για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κόσμου. Δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο να γίνει και από τη μεριά του Παναθηναικού. Οσον αφορά τη διαμονή, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλο εύρος επιλογών και τιμών, αλλά σίγουρα σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο κομμάτι των εισιτηρίων.

Ένα ονειρεμένο (αγωνιστικά) Final-4

Μέσα σε όλα αυτά τα… οργανωτικά ζητήματα, η αλήθεια είναι ότι έχει προκύψει πραγματικά ένα τρομερά ανταγωνιστικό Final-4, ίδιο κατά τα 3/4 με το περσινό (η Μονακό πήρε τη θέση της Ρεάλ Μαδρίτης) και με πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο, πέραν της παρουσίας του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Μάλιστα οι «αιώνιοι» μπορούν να συναντηθούν μόνο στον τελικό της διοργάνωσης, κάτι που, αν συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού (έχουν παίξει σε ημιτελικό τρεις φορές).

Ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός μετά τον περσινό θρίαμβο στο Βερολίνο θέλει να διατηρήσει το στέμμα του και στο Αμπού Ντάμπι έχοντας επιβιώσει από μια αγχωτική σειρά playoff κόντρα στην Αναντολού Εφές.

Το θετικό για τον Εργκίν Αταμάν είναι ότι ο ίδιος και οι παίκτες του έχουν το know how για να τα καταφέρουν, ενώ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχουν μαζί τους και τον Ματίας Λεσόρ, ο οποίος ξεπέρασε τον σοβαρό τραυματισμό του.

Αντίπαλός του, όπως και πέρυσι στον ημιτελικό, θα είναι η Φενέρμπαχτσε του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Οι Τούρκοι είναι πολύ καλύτεροι φέτος, θέλουν τη ρεβάνς, ενώ ο άλλοτε πράσινος Σάρας (έχει πάρει τίτλο με το Τριφύλλι) θέλει να σπάσει την προπονητική κατάρα των Final-4 (έχει συμμετάσχει με Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα, Φενέρ αλλά δεν έχει πάρει κούπα).

Ο Ολυμπιακός στο 4ο συνεχόμενο Final-4 του κι αφού πήρε μια ρεβάνς από τη Ρεάλ Μαδρίτης για τον χαμένο τελικό του 2023 και τον ημιτελικό του 2024, αποκλείοντάς την στη σειρά των playoff, ονειρεύεται την επιστροφή του στην κορυφή της Ευρώπης. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν τρομερή στη reguler season, όπου πήρε την πρώτη θέση, και θέλει να επιβεβαιώσει ότι όντως είναι η καλύτερη ομάδα.

Το τελευταίο εμπόδιο πριν από τον τελικό είναι η Μονακό, όπως και το 2023 (Κάουνας), με τη διαφορά ότι τώρα στον πάγκο των Μονεγάσκων βρίσκεται ο Βασίλης Σπανούλης και στο ρόστερ της οι Νικ Καλάθης (είναι τραυματίας) και Γιώργος Παπαγιάννης (καθοριστικός στο Game 5 της σειράς με την Μπαρτσελόνα). Η παρουσία του Σπανούλη από μόνη της κάνει κάτι παραπάνω από ξεχωριστή τη συγκεκριμένη αναμέτρηση τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Ολυμπιακό.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image , Shutterstock , AFP / Visual Hellas