Προσωποκράτηση εφτά ημερών διέταξε την Παρασκευή το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για τους πέντε δεσμοφύλακες, τέσσερις γυναίκες και έναν άντρα, σε σχέση με την υπόθεση που αφορά έγγραφα των Κεντρικών Φυλακών, τα οποία εντοπίστηκαν σε σπίτι άλλου δεσμοφύλακα.

Το Δικαστήριο διέταξε κράτηση εφτά ημερών όπως ήταν και το αίτημα της Αστυνομίας, στο οποίο οι δικηγόροι υπεράσπισης είχαν φέρει ένσταση επιχειρηματολογώντας ότι δεν υφίσταται ο επηρεασμός μαρτυρίας και ότι δεν υπάρχει η αναγκαιότητα της κράτησής τους.

Η Δικαστής Γεωργία Καραμανλή, μετά από διακοπή τριών περίπου ωρών, ανακοινώνοντας την απόφασή της, είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ικανοποιηθεί ότι η μαρτυρία της Αστυνομίας έχει αποκαλύψει την ύπαρξη εύλογης υποψίας διάπραξης των αδικημάτων αλλά και εύλογη υποψία σύνδεσης των υπόπτων με τα υπό διερεύνηση αδικήματα ενώ ανέφερε ότι έλαβε υπόψη τις αναφορές σχετικά με το περιεχόμενο των εγγράφων και ότι κάποια φέρουν την επιγραφή ‘εμπιστευτικό’.

Αναφερόμενη στα γεγονότα που καταγράφονται στην μαρτυρία της Αστυνομίας που διαβάστηκε στο δικαστήριο για σκοπούς της προσωποκράτησης η Δικαστής είπε ακόμη ότι η Αστυνομία έχει καταφέρει να ικανοποιήσει την απαίτηση κράτησης των υπόπτων, αλλά και ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που να συνηγορεί ότι η κράτηση είναι για αλλότριους σκοπούς.

Σημειώνοντας ότι το ανακριτικό έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από άτομα από το περιβάλλον των υπόπτων, είπε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επηρεασμού του ανακριτικού έργου.

Η κ. Καραμανλή σημείωσε ακόμη ότι κρίνεται αναγκαία η κράτηση των υπόπτων, και διέταξε την κράτησή τους για εφτά ημέρες και σε περίπτωση που οι έρευνες ολοκληρωθούν νωρίτερα, να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι πέντε δεσμοφύλακες οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αφού συνελήφθησαν την Πέμπτη για την υπόθεση, που σχετίζεται με τα έγγραφα που βρέθηκαν σε οικία άλλου δεσμοφύλακα. Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο εν λόγω δεσμοφύλακας αφέθηκε ελεύθερος από το Εφετείο, το οποίο ακύρωσε την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου να τον αφήσει προφυλακιστέο.

Μαρτυρία για σκοπούς κράτησης των υπόπτων έδωσε ενώπιον του Δικαστηρίου, Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει μαρτυρία που εμπλέκει τους πέντε στην υπόθεση, εναντίον των οποίων διερευνώνται αδικήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αδικήματα κατά παράβαση του Άρθρου 26 (1) (ε), (2)  και (4) του Περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμος του 2001 (138(I)/2001), κλοπή από Δημόσιους Λειτουργούς, και παράνομη κατοχή περιουσίας.

Σύμφωνα με τον Υπαστυνόμο, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, εξασφαλίστηκαν μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες η μετακίνηση του μεγαλύτερου όγκου των εγγράφων και της υπόλοιπης περιουσίας έγινε από τα γραφεία της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών μέσω σκάλας που βρίσκεται μπροστά από τα γραφεία.

Όπως σημείωσε, η μετακίνηση του μεγαλύτερου όγκου των εγγράφων κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2022, διάστημα το οποίοι οι τέσσερις ύποπτες εργάζονταν στα γραφεία της Διεύθυνσης των Φυλακών, ενώ σημείωσε πως τα εν λόγω έγγραφα και η υπόλοιπη περιουσία τοποθετούνταν και μεταφέρονταν με τρόλεϊ από τον χώρο που υπάρχει κάτω από τα γραφεία της Διεύθυνσης μέχρι το χώρο μπροστά από την αψίδα ελέγχου, που είναι η κεντρική είσοδος των Κεντρικών Φυλακών.

Ο Υπαστυνόμος υποστήριξε ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία σε μια τουλάχιστον περίπτωση η 2η και 4η ύποπτη φέρονται να έδιναν οδηγίες σχετικά με τη φόρτωση των εγγράφων.

Επίσης, σύμφωνα με τη μαρτυρία που επικαλέστηκε σε μια τουλάχιστον περίπτωση η μεταφορά έγινε κατά τις εργάσιμες ώρες των γραφείων με τον 5ο ύποπτο να συμμετέχει στη μετακίνηση.

Επιπλέον, είπε ότι οι 4 ύποπτες μετέφεραν ρούχινες τσάντες του Τμήματος  Φυλακών, εκτός του χώρου των φυλακών και αφού μετέβαιναν στο χώρο στάθμευση των οχημάτων επέστρεφαν πίσω στα γραφεία χωρίς τις τσάντες.

Εξάλλου, ο ανακριτής ανέφερε τα έγγραφα που βρέθηκαν στη οικεία του δεσμοφύλακα, που αφέθηκε ελεύθερος χθες, ανέρχονται σε 300 χιλιάδες, διευκρινίζοντας ότι κάποια από αυτά  είναι εμπιστευτικά και κάποια απόρρητα.

Κατά την τελική της αγόρευση, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Γεωργία Σοφοκλή, είπε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για την κράτηση των υπόπτων, αφού όπως υποστήριξε υπάρχει εύλογη υποψία, ενώ σημείωσε ότι τυχόν απόλυσή τους ελλοχεύει κίνδυνο επηρεασμού μαρτυρίας ή ακόμα και καταστροφής τεκμηρίων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της 1ης και 2ης ύποπτης, Δημήτρης Απαισιώτης, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν υφίσταται ο επηρεασμός μαρτυρίας, αφού η διερεύνηση άρχισε από τις 11 Απριλίου και ως εκ τούτου οι ύποπτες είχαν άπλετο χρόνο να το κάνουν και το έκαναν.

Σημείωσε ότι οι δύο πρώτες ύποπτες εκτελούσαν το εν λόγω διάστημα τα καθήκοντα τους στις Φυλακές, για να τονίσει ότι όλα τα τεκμήρια είναι στην κατοχή της Αστυνομίας και ότι οι ίδιες δεν είναι εφικτό να έχουν πρόσβαση για να τα καταστρέψουν.

«Το αιτούμενο διάταγμα δεν είναι απαραίτητο», είπε ο κ. Απαισιώτης.

Ο δικηγόρος της τρίτης ύποπτης, Γιάννης Πολυχρόνης, υποστήριξε ότι «δεν στοιχειοθετείται ούτε η εύλογη υπόνοια για διάπραξη αδικήματος, ειδικά σε σχέση με την τρίτη ύποπτη», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει μαρτυρία τι περιείχαν οι τσάντες, αν τα έδωσαν στον ύποπτο, ούτε αν αυτά ήταν που βρέθηκαν σπίτι του».

«Οι τσάντες αυτές ήταν διαφημιστικές, είναι άφθονες, τις κρατούν όλοι, ακόμα και εμείς», είπε ο κ. Πολυχρόνης, ενώ τόνισε πως χρειάζεται μαρτυρία για να στερήσουν ελευθερία από κάποιο άτομο.

Διερωτήθηκε στη συνέχεια αν υπάρχει οποιοσδήποτε που μπορεί να δώσει κατάθεση και να πει τι περιείχαν μέσα οι τσάντες, πως δόθηκαν στον δεσμοφύλακα και πώς μεταφέρθηκαν στον δεσμοφύλακα.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί τέτοια μαρτυρία», καλώντας  το Δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα της Αστυνομίας, η οποία, όπως είπε, το καλεί να ενεργήσει αντίθετα από τις αρχές που τέθηκαν από το Ανώτατο για την στέρηση της ελευθερίας.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της 4ης ύποπτης, Αλέξανδρος Κληρίδης, είπε πως η Αστυνομία δεν μπορεί να απαντήσει τι άλλαξε μετά από τόσο καιρό, ούτε μπορεί να υποδείξει τι είναι αυτό που θα επηρεάσει η πελάτισσα του, αλλά συμπλήρωσε πως η αστυνομία δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια, προληπτική, για να εξασφαλίσει μαρτυρία και έτρεξε αμέσως να εκδώσει ένταλμα σύλληψης.

«Δεν της ζήτησε να δώσει κατάθεση, δεν εξέδωσε κλήση και δεν ασχολήθηκε καν μαζί της. Και ξαφνικά ξυπνούμε μια μέρα και ζητά κράτηση γιατί θα επηρεάσει ανακριτικό έργο. Και γιατί δεν μπορούσε να το κάνει μέχρι σήμερα;», είπε.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει η «αναγκαιότητα» της κράτησης της, ζητώντας από το Δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα της Αστυνομίας.

Ο δικηγόρος του 5ου υπόπτου, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανέφερε πως απουσιάζει η μαρτυρία που να δημιουργεί εύλογη υπόνοια, καθώς επίσης απουσιάζει η αναγκαιότητα της κράτησης.

Τόνισε ακόμα ότι η μαρτυρία που προσκομίστηκε για τον 5ο ύποπτο «πάσχει και είναι αόριστη», ενώ υπέδειξε πως δεν υπάρχει μαρτυρία που να εμπλέκει τον πελάτη του στην μεταφορά εγγράφων.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως έρχονται και ζητούν την κράτηση. Του αποδίδουν (στον 5ο ύποπτο) συμμετοχή στην μετακίνηση σε εργάσιμες ώρες, δεν υπάρχει μαρτυρία για το σημείο στο οποίο ήταν τα έγγραφα, όταν κατ΄ ισχυρισμό συμμετείχε στην μετακίνηση, δεν υπάρχει μαρτυρία ποιος του έδωσε τα έγγραφα για να συμμετέχει στην μετακίνηση, δεν υπάρχει μαρτυρία σε ποιον παραδόθηκαν τα έγγραφα, δεν υπάρχει μαρτυρία σε ποιο σημείο αφέθηκαν τα έγγραφα, σε ποια μορφή του δόθηκαν τα περιβόητα έγγραφα. Αλίμονο αν στερείται η μαρτυρία οποιουδήποτε με τρεις λέξεις ‘συμμετείχε στην μετακίνηση’ και να τον κρατούμε για αυτό».

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως υπάρχει «πλήρης αδράνεια και παράληψη», απορρίπτοντας τα περί επηρεασμού μαρτύρων, την ώρα που ο δεσμοφύλακας αφέθηκε χθες ελεύθερος.

Πηγή: ΚΥΠΕ