Αναντολού Εφές, λοιπόν… Μετά από μία κανονική περίοδο με αρκετά «σκαμπανεβάσματα», ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τελικά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, και θα αντιμετωπίσει την έκτη τουρκική ομάδα για μία θέση στο Final Four του Άμπου Ντάμπι.

Πρόκειται, φυσικά, για ένα πολύ δύσκολο έργο. Η πρώην ομάδα του Εργκίν Αταμάν όχι μόνο διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ στη διοργάνωση, αλλά είναι και το ίσως πιο φορμαρισμένο σύνολο αυτή τη στιγμή, αφήνοντας το… καλύτερο για το τέλος.

Η διασταύρωση με έναν τόσο ποιοτικό αντίπαλο είναι μάλλον «ατυχία» για τον Παναθηναϊκό, που κατάφερε να τερματίσει τρίτος όμως θα βρει μπροστά του μάλλον την καλύτερη ομάδα από αυτές που δεν εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας.

Το αστέρι και τα κλειδιά

Παναθηναϊκός: Το προφίλ της Εφές

Παρόλο που η απόδοσή του έχει πέσει αισθητά λόγω των αρκετών τραυματισμών, ο Σέιν Λάρκιν παραμένει ο «go-to guy» της Εφές. Ο 32χρονος γκαρντ δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ευρωλίγκας, και ο Αταμάν το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, αφού γύρω από αυτόν και τον Βασίλιε Μίτσιτς έχτισε την «αυτοκρατορία» του στην τουρκική ομάδα πριν λίγα χρόνια.

Ο Αμερικανός με τουρκικό διαβατήριο αναμένεται να αναλάβει τις περισσότερες πρωτοβουλίες, καθώς είναι γνωστός για τις ηγετικές του ικανότητες όταν η μπάλα «καίει». Ο Λάρκιν σκοράρει ή δημιουργεί 21,3 πόντους ανά παιχνίδι για την ομάδα του (1ος), και η δική του απόδοση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την αντίστοιχη της Εφές, αφού πρόκειται για τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη των Τούρκων.

Αν ο Λάρκιν είναι ο «αρχηγός», τότε ο… υπαρχηγός είναι ο Ελάιτζα Μπράιαντ. Ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει εξελιχθεί αργά και σταθερά σε έναν από τους «πυλώνες» της Εφές, και είναι βάσει απόδοσης ο πολυτιμότερος παίκτης της για τη φετινή σεζόν μέχρι τώρα. Ο 30χρονος μετράει 14 πόντους, 4,2 ριμπάουντ, 3,2 ασίστ και 1,2 κλεψίματα κατά μέσο όρο και είναι πρώτος σε αξιολόγηση στην τουρκική ομάδα (15 ranking), προσφέροντας επίσης 21,3 πόντους μέσω σκοραρίσματος ή τελικής πάσας.

Το «οπλοστάσιο» στην περιφέρεια των Τούρκων δεν σταματάει εκεί, αφού υπάρχουν ακόμη ο εξαιρετικός δημιουργός Ντάριους Τόμπσον, ο οποίος «φτιάχνει» πάνω από το 1/4 των πόντων της Εφές όταν βρίσκεται στο παρκέ, αλλά και ο πολύ αθλητικός και αποτελεσματικός σουτέρ, Πι Τζέι Ντοζίερ, που είχε μεγάλο ρόλο πέρυσι στην Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οπότε μόνο τυχαίος παίκτης δεν είναι.

Tα φόργουορντ αποτελούν την ξεκάθαρη αδυναμία στο ρόστερ του Λούκα Μπάνκι. Στη θέση «3» μοναδική αξιόπιστη λύση είναι ο Τζόρνταν Νουόρα, που ήρθε με μεγάλες «περγαμηνές» από το NBA όμως δεν έχει προσφέρει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα. Στη θέση «4» κυριαρχεί ο Ρόλαντς Σμιτς, ο οποίος είναι μεν ταλαντούχος, αλλά και αρκετά «βαρύς» ώστε να αντιμετωπίσει τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ή τον Ντίνο Μήτογλου.

Τέλος, η Εφές φαίνεται να πλεονεκτεί του Παναθηναϊκού στη φροντ λάιν, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα της απουσίας του Ματίας Λεσόρ. Ο γνωστός σε όλους Βενσάν Πουαριέ αποτελεί μία επιβλητική παρουσία στη ρακέτα, με την οποία δύσκολα θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα ο αρκετά «σοφτ» Ομέρ Γιουρτσεβέν και ο όχι τόσο σωματώδης Γουένιεν Γκέιμπριελ.

Πίσω από τον Γάλλο, μάλιστα, υπάρχει ο Ντάνιελ Οτούρου, ένας αθλητικός και αποτελεσματικός κοντά στο καλάθι σέντερ, που αποτελεί και τον καλύτερο επιθετικό ριμπάουντερ στην Ευρωλίγκα, ανανεώνοντας το 16,7% των επιθέσεων όταν βρίσκεται στο παρκέ! Μένει να φανεί τι θα «σκαρφιστεί» ο Αταμάν, για να αντιμετωπίσει το δεδομένο έλλειμμα του Παναθηναϊκού στους ψηλούς.

Τι έκανε η Εφές στην κανονική περίοδο

Παναθηναϊκός: Το προφίλ της Εφές

Η Αναντολού Εφές ολοκλήρωσε τη regular season με ρεκόρ 20-14 και τερμάτισε στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Το ρεκόρ της θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο, ωστόσο «πλήρωσε» το μέτριο ξεκίνημα που έκανε με τον Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς στην τεχνική της ηγεσία. Όταν ο Κροάτης τεχνικός «υποβιβάστηκε» σε βοηθός και ο Λούκα Μπάνκι ανέλαβε τα «ηνία», αμέσως ο τουρκικός σύλλογος άλλαξε εντελώς αγωνιστικό πρόσωπο και άρχισε να προοδεύει.

Eίναι χαρακτηριστικό πως μέχρι την 26η αγωνιστική, η Εφές είχε ρεκόρ 12-14 και δημιουργούσε αμφιβολίες μέχρι και για την παρουσία της στη 10άδα. Ακολούθησε, ωστόσο, ένα «ντεμαράζ», αφού νίκησε τα οκτώ τελευταία παιχνίδια της κόντρα σε Άλμπα, Βίρτους, Μπάγερν, Παρτίζαν, Μπασκόνια, Μακάμπι, Ερυθρό Αστέρα και Ζάλγκιρις, και όχι μόνο μπήκε στην postseason, αλλά γλίτωσε και τα play-ins, εξασφαλίζοντας μία θέση στην εξάδα.

Προφανώς, το φορμάρισμα στο οποίο βρίσκεται η τουρκική ομάδα «ανησυχεί» πολλούς φίλους του Παναθηναϊκού, και είναι λογικό. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι στην Ευρωλίγκα κερδίζει αυτός που παίζει το καλύτερό του μπάσκετ την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, υπάρχει και μία διαφορετική ανάγνωση.

Σε αυτό το «τρελό» σερί το οποίο έκανε, οι έξι από τις οκτώ νίκες ήρθαν κόντρα σε ομάδες που δεν μπήκαν καν στη δεκάδα. Οι υπόλοιπες δύο ήρθαν κόντρα στην ένατη και τη δέκατη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα (Μπάγερν, Ερυθρός Αστέρας). Με άλλα λόγια, κανένα από αυτά τα ροζ φύλλα δεν ήρθε κόντρα σε ομάδα από την «ελίτ» της Ευρωλίγκας!

Φυσικά, αυτό δεν υποτιμάει το κατόρθωμα της Εφές, καθώς κάθε παιχνίδι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι δύσκολο, πόσω μάλλον να κερδίσει κανείς οκτώ συνεχόμενες φορές. Παρόλα αυτά, είναι δεδομένο πως το ευνοϊκό πρόγραμμα βοήθησε την ομάδα του Λούκα Μπάνκι να κάνει αυτό το πολύ δυνατό φίνις και να πάρει τεράστια ψυχολογία για τη συνέχεια.

Γιατί να ανησυχεί ο Παναθηναϊκός

Παναθηναϊκός: Το προφίλ της Εφές

Αυτά που σίγουρα θα προβληματίσουν τον Παναθηναϊκό και τον Εργκίν Αταμάν πολύ παραπάνω από τις 8 σερί νίκες, είναι τα εντυπωσιακά νούμερα της Εφές, που δεν συνάδουν με ομάδα που τερμάτισε έκτη, αλλά με σύνολο που πάει για κούπα! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι έκλεισαν την κανονική περίοδο με net rating +6,9, την καλύτερη επίδοση δηλαδή σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα μετά από 34 αγωνιστικές!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι από όλες τις ομάδες της διοργάνωσης, η Εφές ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των πόντων που πετύχαινε και δεχόταν ανά 100 κατοχές. Πάνω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, πάνω από τη δεύτερη Φενέρ, πάνω και από τον πρωταθλητή Ευρώπης και επικείμενο αντίπαλό της, Παναθηναϊκό.

Τα εντυπωσιακά νούμερα δεν σταματούν εκεί, αφού η ομάδα του Μπάνκι είναι πρώτη με 62,2% στο true shooting percentage, ένα ποσοστό που μετράει την αποτελεσματικότητα των εκτελέσεων ενός συνόλου, λαμβάνοντας υπόψιν δίποντα, τρίποντα και βολές. Με άλλα λόγια, παρόλο που τερμάτισε έκτη, τα νούμερα δείχνουν ότι η Εφές ήταν στην κανονική περίοδο, η (έστω και ελαφρώς) πιο αποδοτική και αποτελεσματική ομάδα στην Ευρωλίγκα!

Ο Εργκίν Αταμάν, επομένως, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε όταν δήλωσε πως «Αν παίζουμε έτσι, θα πάει η Εφές στο Final Four κι εμείς θα το δούμε από την τηλεόραση». Αν ο Παναθηναϊκός εμφανιστεί εξίσου «σοφτ» στην άμυνα, όπως κόντρα στην Παρί (101 πόντοι παθητικό) και τον Ερυθρό Αστέρα (96 πόντοι παθητικό), η τουρκική ομάδα δεδομένα θα τον τιμωρήσει με την απαράμιλλη επιθετική ποιότητα που διαθέτει.

Πέρα από τα παραπάνω, όπως είναι λογικό, όταν έγινε γνωστή η διασταύρωση με την Εφές, όλοι οι φίλοι του Παναθηναϊκού θυμήθηκαν την ήττα στην Πόλη με σκορ 93-67 για τη 15η αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Το αποτέλεσμα αυτό παραμένει το πιο «βαρύ» για το «τριφύλλι» από τη στιγμή που ανέλαβε ο Αταμάν, και σίγουρα η θύμηση της αναμέτρησης αυτής δημιουργεί αρνητικούς «οιωνούς» ενόψει των playoffs, σε συνδυασμό με τις έξι σερί ήττες που έχει υποστεί ο Παναθηναϊκός στην έδρα του τουρκικού συλλόγου. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό το κάκιστο αποτέλεσμα ήρθε σε βραδιά που δεν αγωνίστηκε ο Κέντρικ Ναν, λόγω τιμωρίας.

Οι λόγοι αισιοδοξίας

Παναθηναϊκός: Το προφίλ της Εφές

Παρά τα πολλά «ατού» της Εφές που αναλύθηκαν παραπάνω, ο Παναθηναϊκός παραμένει το (έστω και οριακό) φαβορί της σειράς, για αρκετούς λόγους. Ο πρώτος εξ αυτών έχει μόλις τέσσερα γράμματα: ΟΑΚΑ! Όσο εντυπωσιακές και αν ήταν οι επιδόσεις της τουρκικής ομάδας, σίγουρα δεν «αγγίζουν» καν αυτές του «επτάστερου» στο ανακαινισμένο του γήπεδο, όπου ήταν φέτος πραγματικά ασταμάτητος.

Για του λόγου το αληθές, το «τριφύλλι» μέτρησε στα εντός έδρας παιχνίδια του 14 νίκες και 3 οριακές ήττες από Ολυμπιακό, Μονακό και Παρί. Στα ματς του ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» μετρούν 130 πόντους ανά 100 κατοχές (1οι στην Ευρωλίγκα), 95 πόντους κατά μέσο όρο (1οι στην Ευρωλίγκα), 41% στα τρίποντα (1οι στην Ευρωλίγκα), 61% στα δίποντα (2οι στην Ευρωλίγκα) και 20,6 ασίστ ανά ματς (2οι στην Ευρωλίγκα).

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και η ίδια η Εφές δέχθηκε 104 πόντους όταν κατέβηκε να παίξει στο glass floor, και ηττήθηκε με 15 πόντους διαφορά (104-89). Αυτό ήταν και το τελευταίο της αρνητικό αποτέλεσμα στην Ευρωλίγκα, πριν ξεκινήσει το σερί 8 νικηφόρων αγώνων με το οποίο ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο. Ο Παναθηναϊκός έχει τα προβλήματά του, αλλά παραμένει ο καλύτερος «γηπεδούχος» της Ευρωλίγκας και είναι στο χέρι του να το αποδείξει.

Το παραπάνω επιχείρημα ενισχύεται από την αδυναμία που έχει δείξει η Εφές σε δύσκολες έδρες. Η τουρκική ομάδα έχασε σε ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Βαρκελώνη, Μονακό, Πόλη (Φενέρ), Παρίσι και Κάουνας. Ουσιαστικά, τα μόνα «ηχηρά» διπλά που έκανε ήταν στη Μαδρίτη με την ασταθή Ρεάλ, στο Βελιγράδι με τον 10ό Ερυθρό Αστέρα και την απογοητευτική Παρτίζαν, και στο Μόναχο με την 9η Μπάγερν. Με άλλα λόγια, δεν νίκησε σε καμία έδρα ομάδας που τερμάτισε ψηλότερα από την ίδια.

Παράλληλα, ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του «επτάστερου» σε σχέση με την επικείμενη αντίπαλό του, είναι η διαφορά στην εμπειρία. Οι περισσότεροι παίκτες της Εφές, πέραν των Σέιν Λάρκιν, Ελάιτζα Μπράιαντ και Βενσάν Πουαριέ (ο Ροντρίγκ Μπομπουά θα χάσει τη σειρά λόγω τραυματισμού) δεν έχουν know-how από πρωταθλητισμό. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός βασίζεται στον ίδιο κορμό με τον οποίο κατέκτησε πέρυσι την έβδομη Ευρωλίγκα του κόντρα σε πολλές αντιξοότητες, και είναι ομάδα που έχει δείξει πως βρίσκει τον τρόπο να επιβιώνει σε «ειδικές καταστάσεις».

Το τελευταίο μεγάλο πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού έχει ονοματεπώνυμο: Κέντρικ Ναν. Σε σειρές αγώνων που τα παιχνίδια είναι συνήθως «κλειστά» και κρίνονται στις λεπτομέρειες, βοηθάει πάντα να διαθέτει κανείς τον καλύτερο παίκτη στο παρκέ. Ο πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας αποτελεί τον κορυφαίο αθλητή αυτή τη στιγμή σε διοργάνωση, και η παρουσία του αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο «αβαντάζ» για την ομάδα του στην προσπάθειά της να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

H προϊστορία

Παναθηναϊκός: Το προφίλ της Εφές

Παναθηναϊκός και Εφές μετρούν πολλά χρόνια στην Ευρωλίγκα, έχοντας δώσει πολύ μεγάλο αριθμό αγώνων μεταξύ τους σε κάθε πιθανή φάση της διοργάνωσης, εκτός από τον τελικό!

Οι σημαντικότερες αναμετρήσεις τους έλαβαν χώρα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000. Πράγματι, τόσο το 2000 όσο και το 2001, ήρθαν αντιμέτωποι σε ημιτελικό Final Four, με τους «πράσινους» να παίρνουν την πρόκριση αμφότερες τις φορές (η δεύτερη στη Σουπρολίγκα) και να κατακτούν το τρόπαιο την πρώτη εξ αυτών.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2005, Παναθηναϊκός και Εφές ήρθαν για πρώτη και τελευταία μέχρι τώρα φορά αντιμέτωποι στα playoffs, με τους «πράσινους» να χαμογελούν και πάλι. Το «τριφύλλι» επικράτησε 2-1 στη σειρά και «έφραξε» τον δρόμο των Τούρκων προς το Final Four.

Έκτοτε, οι δύο ομάδες δεν ήρθαν ποτέ αντιμέτωπες σε αγώνες με τόσο μεγάλο διακύβευμα, όπως τα playoffs ή το Final Four. Μετά από 20 χρόνια, επομένως, Παναθηναϊκός και Εφές θα δώσουν και πάλι μία πολύ σημαντική «μάχη» μεταξύ τους!

Αναλυτικά τα μεταξύ τους παιχνίδια:

25/11/1993: Παναθηναϊκός-Εφές 67-82 (Ημιτελικός γύρος)
27/01/1994: Εφές-Παναθηναϊκός 68-59 (Ημιτελικός γύρος)
22/10/1998: Παναθηναϊκός-Εφές 77-63 (Πρώτη φάση)
16/12/1998: Εφές-Παναθηναϊκός 53-80 (Πρώτη φάση)
18/04/2000: Παναθηναϊκός-Εφές 81-71 (Ημιτελικός Final Four)
11/05/2001: Παναθηναϊκός-Εφές 74-66 (Ημιτελικός Final Four)
06/04/2005: Παναθηναϊκός-Εφές 102-96 (Play offs)
08/04/2005: Εφές-Παναθηναϊκός 75-63 (Play offs)
14/04/2005: Παναθηναϊκός-Εφές 84-76 (Play offs)
08/03/2006: Παναθηναϊκός-Εφές 73-76 (Top 16)
22/03/2006: Εφές-Παναθηναϊκός 56-66 (Top 16)
15/02/2007: Παναθηναϊκός-Εφές 84-57 (Top 16)
08/03/2007: Εφές-Παναθηναϊκός 65-79 (Top 16)
13/02/2008: Εφές-Παναθηναϊκός 74-64 (Top 16)
06/03/2008: Παναθηναϊκός-Εφές 74-65 (Top 16)
11/11/2010: Παναθηναϊκός-Εφές 84-61 (Κανονική Περίοδος)
15/12/2010: Εφές-Παναθηναϊκός 79-78 (Κανονική Περίοδος)
03/01/2013: Εφές-Παναθηναϊκός 78-64 (Top 16)
14/03/2014 Εφές-Παναθηναϊκός 60-65 (Top 16)
12/02/2016 Παναθηναϊκός-Εφές 83-78 (Top 16)
07/04/2016 Εφές-Παναθηναϊκός 91-86 (Top 16)
04/11/2016 Εφές-Παναθηναϊκός 91-83 πρτ. (Κανονική Περίοδος)
13/01/2017 Παναθηναϊκός-Εφές 92-81 πρτ. (Κανονική Περίοδος)
16/11/2017 Εφές-Παναθηναϊκός 81-82 (Κανονική Περίοδος)
04/01/2018 Παναθηναϊκός-Εφές 90-79 (Κανονική Περίοδος)
16/11/2018 Εφές-Παναθηναϊκός 78-62 (Κανονική Περίοδος)
01/02/2019 Παναθηναϊκός-Εφές 88-75 (Κανονική Περίοδος)
31/10/2019 Παναθηναϊκός-Εφές 86-70 (Κανονική Περίοδος)
13/11/2020 Παναθηναϊκός-Εφές 77-80 (Κανονική Περίοδος)
25/03/2021 Εφές-Παναθηναϊκός 85-65 (Κανονική Περίοδος)
27/10/2021 Παναθηναϊκός-Εδές 95-69 (Κανονική Περίοδος)
21/01/2022 Εφές-Παναθηναϊκός 82-81 (Κανονική Περίοδος)
23/12/2022 Εφές-Παναθηναϊκός 88-69 (Κανονική Περίοδος)
02/03/2023 Παναθηναϊκός-Εφές 82-87 (Κανονική Περίοδος)
05/12/2023 Εφές-Παναθηναϊκός 71-68 (Κανονική Περίοδος)
09/01/2024 Παναθηναϊκός-Εφές 83-76 (Κανονική Περίοδος)
13/12/2024 Εφές-Παναθηναϊκός 93-67 (Κανονική Περίοδος)
06/02/2025 Παναθηναϊκός-Εφές 104-89 (Κανονική Περίοδος)

Το ρόστερ της Εφές

0. Σέιν Λάρκιν – G – 1.83μ. – 31χρ.
1. Ροντρίγκ Μπομπουά – G/F – 1.88μ. – 36χρ.
3. Τζόρνταν Νουόρα – F – 2.03μ. – 26χρ.
6. Ελάιτζα Μπράιαντ – G/F – 1.96μ. – 29χρ.
8. Σαλίχ Άλτουντας – C – 2.10μ. – 18χρ.
10. Ριντβάν Οντσέλ – G – 1.91μ. – 27χρ.
11. Ρόλαντς Σμιτς – F/C – 2.08μ. – 29χρ.
13. Ντάριους Τόμποσν – G – 1.93μ. – 29χρ.
15. Πι Τζέι Ντοζίερ – G – 1,98μ. – 28χρ.
17. Βενσάν Πουαριέ – C – 2.13μ. – 30χρ.
18. Ντόγκους Οζντεμίρογλου – G – 1.91μ. – 28χρ.
19. Μπουράκ Τσαν Γιλντιζλί – F – 2.03μ. – 30χρ.
24. Ερτσάν Οσμάνι – C – 2.13μ. – 26χρ.
25. Ντάνιελ Οτούρου – C – 2.03μ. – 24χρ.
33. Ερκάν Γιλμάζ – F – 1.96μ. – 26χρ.
35. Ντέρεκ Γουίλις – F – 2.06μ. – 29χρ.

Προπονητής: Λούκα Μπάνκι