Νιώθει πίεση ο Άλεκ Πίτερς στον Ολυμπιακό; Πώς βλέπει τη σειρά με τη Ρεάλ; Πώς παραμένει πάντα παραγωγικός και συγκεντρωμένος, ανεξάρτητα από τον χρόνο συμμετοχής που παίρνει; Τι σκέφτεται ενόψει του Final Four της EuroLeague στο Άμπου Ντάμπι; Πώς βλέπει τις εξαγγελίες του NBA και της FIBA για τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής λίγκας;
Ο Αμερικανός φόργουορντ των ερυθρολεύκων απαντά σε αυτά και μερικά ακόμα ερωτήματα στο SPORT24 λίγο πριν από την έναρξη της σειράς των playoffs της EuroLeague με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Παρά τις αντιξοότητες, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο βρισκόμενος στην κορυφή της βαθμολογίας. Τι δείχνει αυτό για τον χαρακτήρα της ομάδας;
“Το ότι κλείσαμε την κανονική περίοδο βρισκόμενοι στην πρώτη θυέση μπορεί να έχει μεγάλη σημασία, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι δείχνει περισσότερα για το επίπεδο εμπειρίας που έχουμε στην ομάδα μας. Διαθέτουμε πολλούς παίκτες που ξέρουν τι σημαίνει να κάνεις το step-up στις σημαντικές στιγμές και γι’ αυτό είμαστε σε θέση να πολεμήσουμε τις αντιξοότητες όταν έρχονται στον δρόμο μας”.
Οι προσδοκίες για τον Ολυμπιακό φέτος είναι αρκετά υψηλές. Νιώθεις μια διαφορετικού είδους πίεση εντός και εκτός ομάδας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
“Δεν το βλέπω ως πίεση. Ο σύλλογός μας βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο της EuroLeague τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ως εκ τούτου έχουν δημιουργηθεί κάποια υψηλά στάνταρ. Αυτά τα στάνταρ που έχουμε εδώ είναι διαφορετικό από οπουδήποτε αλλού και τα παιδιά στην ομάδα καταλαβαίνουν τι σημαίνει να αποδίδεις σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο καθημερινά. Είναι το ίδιο τα τελευταία χρόνια, οπότε φέτος δεν νιώθω κάτι διαφορετικό”.
Είμαστε μια ανάσα από τα playoffs. Πλέον, άπαντες είναι υγιής στον Ολυμπιακό, που θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πώς βλέπεις τη σειρά;
“Η σειρά κόντρα στη Ρεάλ αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ιστορία σε αυτό τη λίγκα. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι διασκεδαστική και ανταγωνιστική. Έχουμε παίξει μαζί τους στην post-season (σσ. τις προηγούμενες σεζόν στο Final Four, όχι στα playoffs) κάθε χρόνο από τότε που είμαι στον Ολυμπιακό και κάθε φορά η έκβαση είναι αρνητική για εμάς. Προφανώς, ελπίζω αυτή τη φορά να είναι διαφορετική”.
Ακούγεται κλισέ γιατί το λέμε πολύ συχνά, αλλά ήταν φέτος η πιο ανταγωνιστική χρονιά στην EuroLeague; Εννοώ ότι μέχρι την 33η αγωνιστική δεν ξέραμε καν τις 10 ομάδες που θα συνέχιζαν στην postseason.
“Όλοι άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτό το κλισέ περισσότερο όταν εισήχθη το Play-In. Η EuroLeague ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστική κάθε χρόνο, από τότε που είμαι εδώ. Αλλά τώρα έχουμε δέκα ομάδες που έχουν μια ευκαιρία για να μπουν στα playoffs, οπότε προφανώς τα πράγματα θα είναι πιο οριακά και θα φαίνονται πιο ανταγωνιστικά. Η EuroLeague θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός από κάθε σύλλογο, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο”.
Πέρυσι, ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε έγιναν οι πρώτες ομάδες που έσπασαν την έδρα του αντιπάλου σε Game 5. Φέτος έχετε την ευκαιρία να διαψεύσετε την “κατάρα” της πρώτης θέσης. Είσαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί;
“Η ‘κατάρα’ της πρώτης θέση είναι ένα θέμα συζήτησης μόνο για τους ανθρώπους που δεν παίζουν μπάσκετ. Ο τρόπος με τον οποίο στήνεται η postseason επιτρέπει σε οποιαδήποτε ομάδα, από οποιαδήποτε θέση να μπορεί να κερδίσει το Final Four. Το ζήτημα είναι να φτάσουμε στο Final Four και να δούμε ποια από τις τέσσερις ομάδες θα κερδίσει. Φτάνεις εκεί και έχεις μια ευκαιρία, αλλά οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να κερδίσει το τρόπαιο. Σίγουρα είναι μοναδικό, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι ενδεικτικό. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η καλύτερη ομάδα θα πάρει το τρόπαιο. Έχει να κάνει με το ποια από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες, μπορεί να έχει το καλύτερο Σαββατοκύριακο”.
“Δουλέυω ακούραστα και ξέρω τι μπορώ να κάνω στο γήπεδο”
Σε προσωπικό επίπεδο έκανες εξαιρετική σεζόν. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σούταρες με περισσότερο από 50% ευστοχία, τόσο στο δίποντο, όσο και στο τρίποντο, παρότι ο ρόλος σου μέσα στην ομάδα άλλαξε. Είναι δύσκολο για έναν σουτέρ όπως εσύ να παραμείνεις έτοιμος και ζεστός στον πάγκο;
“Είμαι πολύ περήφανος για τη δουλειά και την προετοιμασία που κάνω. Είτε έχω μικρό, είτε έχω μεγάλο χρόνο συμμετοχής, ξέρω τι μπορώ να κάνω στο γήπεδο. Και δουλεύω ακούραστα, ώστε να είμαι αποτελεσματικός και συνεπής, όσος χρόνος και να μου δίνεται. Με την πάροδο των χρόνων έμαθα τι είναι αυτό που χρειάζεται για να προετοιμαστώ και θα έβαζα την προσπάθεια και την προετοιμασία μου ενάντια σε οποιονδήποτε άλλον”.
Είναι η προσαρμοστικότητα ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για έναν αθλητή σε αυτό το επίπεδο; Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό σε είδαμε να παίρνεις πολλά λεπτά ως “σέντερ”. Πώς το προσέγγισες αυτό;
“Το μπάσκετ γενικά δεν παίζεται πλέον με παραδοσιακές συνθέσεις και θέσεις. Ξαναγυρνάμε στη δουλειά, στην προετοιμασία και στις απαραίτητες αλλαγές. Είμαι σίγουρος και ξέρω ότι ανεξάρτητα από το πού θα βάλεις στο παρκέ ή από το πώς πρέπει να παίξω, θα είμαι ένας από τους καλύτερους στο να το κάνω. Θέλω να είμαι καλός μπασκετμπολίστας και αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από το να είσαι καλός στη θέση που παίζεις συνήθως”.
Πώς σε βοήθησε η πατρότητα ως παίκτη;
“Η πατρότητα προσφέρει μια νέα προοπτική. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που παρατηρώ είμαι το πόση περισσότερη ενέργεια έχω, γιατί τώρα έχω μια κόρη που απαιτεί πολλή προσπάθεια και προσοχή. Το παρατηρώ και από εμένα και από τη γυναίκα μου – είμαστε πιο δυνατοί από όσο πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσαμε να είμαστε. Η κόρη μου μου έδωσε τη δύναμη και την ενέργεια σε περιόδους όπου συνήθως ήμουν πολύ κουρασμένος ή χρειαζόμουν να ξεκουραστώ. Χτίζεις μια συγκεκριμένη αντοχή ως πατέρας, τουλάχιστον εγώ έχω χτίσει”.
Μετά από μια τριετία στην Ελλάδα τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο εδώ;
“Αυτό που αγαπώ περισσότερο στην Ελλάδα είναι η κοινότητα και οι σχέσεις που κατάφερα χτίσω στα τρία μου χρόνια εδώ. Έχω δημιουργήσει αναμνήσεις που θα μου μείνουν για πάντα και έχω γνωρίσει ανθρώπους με τους οποίους θα παραμείνω συνδεδεμένος ανεξάρτητα από το πού θα βρεθώ στη ζωή μου. Έχουμε ζήσει εδώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο άλλο μέρος. Η κόρη μου γεννήθηκε εδώ. Αυτό είναι το σπίτι για την οικογένειά μου”.
“Ευκαιρία να έχουμε ένα κομμάτι μας πάντα εδώ στην Ελλάδα”
Τώρα ανοίγεις το δικό σου εστιατόριο στο Μικρολίμανο. Πώς πήρες μια τέτοια απόφαση;
“Αυτή είναι μια μεγάλη και συναισθηματική ιστορία. Θα μείνω όμως συγκρατημένος στην απάντησή μου. Θα πω απλώς ότι η οικογένειά μου και εγώ το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία να έχουμε ένα κομμάτι μας πάντα εδώ στην Ελλάδα. Θα είναι ένας λόγος να επιστρέφουμε πάντα σε αυτό το μέρος, όπου οι άνθρωποι ήταν τόσο καλοί μαζί μας.
Το φαγητό φέρνει πολλή χαρά στη ζωή μου και ήθελα να μοιραστώ αυτό το πάθος με τους ανθρώπους εδώ. Δεν ξέρω το μέλλον σε αυτήν την επιχείρηση. Τη στιγμή που αρχίζεις να νιώθεις άνετα και πιστεύεις ότι είσαι καλά, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και να τελειώσεις. Ξέρω όμως ότι αυτό το εστιατόριο θα είναι πάντα σταθερό εδώ στον Πειραιά”.
Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, ξανά στο μπάσκετ. Ποιους παίκτες θα ψήφιζες για την All-EuroLeague Team και ποιος είναι ο MVP σου;
“Δεν μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίον δίνονται τα βραβεία. Για παράδειγμα, το PIR δεν πρέπει να είναι ένα στατιστικό στοιχείο στο μπάσκετ. Είναι ένα τεμπέλικο στατιστικό στο φύλλο αγώνα για άτομα στα ΜΜΕ ή οπαδούς που δεν ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο με το γιατί πρέπει να αφαιρεθεί από το μπάσκετ στην EuroLeague. Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία στο παιχνίδι που δεν λαμβάνονται υπόψη και σημεία που δεν έχουν νόημα”.
Φέτος το Final Four θα γίνει στο Άμπου Ντάμπι. Πώς αντέδρασες όταν ανακοινώθηκε;
“Δεν μπορώ να πω ότι εξεπλάγην από την τοποθεσία. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η EuroLeague βρίσκεται σε ένα σημείο όπου προσπαθεί να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θέλει να πάει. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι οργανισμοί προσπαθούν συνήθως να είναι πιο δημιουργικοί. Δεν πρόκειται να πω εάν η ανάμειξη αυτού του μέρους του πλανήτη είναι καλή ή κακή, αλλά είμαι βέβαιος ότι το event αυτό καθ’αυτό θα είναι το καλύτερο που μπορούν να διοργανώσουν.
Γιατί να μην δοκιμάσεις ένα ξεχωριστό μέρος; Όπου κι αν διοργανώσεις το Final Four ο κόσμος θα έρθει και το τελικό προϊόν θα είναι ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Αν ανησυχείς για την αφοσίωση των θαυμαστών μόνο και μόνο επειδή γίνεται στο Άμπου Ντάμπι, τότε δεν πιστεύεις στην ποιότητα του προϊόντος”.
“Η EuroLeague πρέπει να ορίσει το πρόγραμμά της με όσες ομάδες και παιχνίδια θέλει κι οι άλλοι να προσαρμοστούν σε αυτό”
Οι παίκτες συνήθως προτιμούν τα παιχνίδια σε σχέση με τις προπονήσεις. Οπότε θα σου αρέσε να δεις περισσότερες ομάδες στην EuroLeague, άρα και περισσότερες αγωνιστικές;
“Γενικά το καλεντάρι δεν είναι ιδανικό. Έχουμε έναν συγκεκριμένο αγωνιστικό ρυθμό στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, αλλά όταν φτάνουμε στο τέλος, υπάρχουν μεγάλες παύσεις μεταξύ των αγώνων. Διαταράσσει τη ροή του παιχνιδιού για τους παίκτες. Υπάρχουν πολλά κενά στο πρόγραμμα όπου θα μπορούσαν να προστεθούν περισσότερα παιχνίδια. Η EuroLeague έχει ένα ελίτ προϊόν μπάσκετ. Θα πρέπει να ορίσει το πρόγραμμά της με όσες ομάδες και παιχνίδια θέλει και να κάνει τα άλλα πρωταθλήματα και τους οργανισμούς να προσαρμοστούν σε αυτό”.
Οι παίκτες είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Οπότε θέλω να σε ρωτήσω, ποια ήταν η αντίδραση σου στις ανακοινώσεις του NBA και της FIBA;
“Δεν νομίζω ότι το σχέδιο του NBA και της FIBA μπορεί να εφαρμοστεί σύντομα, αλλά ίσως αυτές οι συζητήσεις μπορούν να θίξουν το γενικό status quo του ευρωπαϊκού μπάσκετ συλλόγων. Η EuroLeague, με τη βοήθεια της Ένωσης Παικτών (ELPA), έκανε μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά ορισμένα στάνταρ πρέπει να ανέβουν ακόμα περισσότερο.
Νομίζω ότι η EuroLeague έχει ένα υπέροχο προϊόν, αλλά δεν το έχει αξιοποιήσει ακόμα στο έπακρο. Αν η συζήτηση για το πρότζεκτ NBA/FIBA μπορεί να πυροδοτήσει κάτι, τότε το βλέπω ως θετικό. Τα γήπεδα, οι υποδομές των ομάδων, τα ταξίδια και τα ξενοδοχεία, η αποθεραπεία, τα ιατρικά πρότυπα κ.λπ.. Όλα αυτά αυξάνουν την αξία του πρωταθλήματος, αν κάθε σύλλογος αρχίσει να αναβαθμίζει αυτούς τους τομείς. Η EuroLeague δεν μπορεί να αισθάνεται ευάλωτη όταν έχει ένα προϊόν εντός γηπέδου, ένα προϊόν που είναι τόσο καλό όσο είναι τώρα. Πρέπει όμως να το εκμεταλλευτούν και να το χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν κι άλλους τομείς”.
Συμφωνείς με αυτό που ειπώθηκε, ότι δηλαδή το μπίζνες κομμάτι δεν ευθυγραμμίζεται με τη δημοτικότητα του μπάσκετ στην Ευρώπη;
“Πιστεύω ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της ποιότητας του προϊόντος και της αξίας του. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η EuroLeague είναι το καλύτερο προϊόν μπάσκετ παγκοσμίως, αλλά τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι ροές εσόδων δεν συγκρίνονται προς το παρόν με άλλα μεγάλα πρωταθλήματα. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί τους παίκτες που εργάζονται συνεχώς σκληρά για να κάνουν την EuroLeague το μπασκετικό προϊόν που είναι. Εάν, για παράδειγμα, η EuroLeague προβαλλόταν τηλεοπτικά στις ΗΠΑ και οι φανες εκεί μπορούσαν να δουν την ανταγωνιστικότητα αυτού του πρωταθλήματος, είμαι σίγουρος ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα συντονίζονταν. Το θέμα είναι να καταλάβουν ότι έχουν ένα εξαιρετικό προϊόν και να μην ντρέπονται γι’ αυτό”.
Το NBA είναι εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση. Μπορεί να έχει την ίδια επιτυχία στην Ευρώπη;
“Δεν νομίζω ότι το ΝΒΑ θέλει να αναπαράξει το στυλ του εδώ. Νομίζω ότι θέλουν η ποιότητα του μπάσκετ να παραμείνει ίδια και να το μεγαλώσουν σε ένα σημείο όπου θα υπάρχει σταθερή αξία σε αυτό. Το brand name τους προσελκύει μεγάλη προσοχή, αλλά θα δούμε αν θα μπορέσουν να πετύχουν κάτι αντίστοιχοστην Ευρώπη, όπου η μπασκετική κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να συνεργαστούν το NBA και η EuroLeague”.