Μπάχαλο επικρατεί σχετικά με τις κάμερες τροχαίας, τον τρόπο επίδοσης των εξωδίκων προστίμων και την εξαγγελία της Αστυνομίας ότι οι πολίτες με ανεξόφλητα εξώδικα θα ελέγχονται σε λιμάνια και αεροδρόμια, με κίνδυνο να μην τους επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα. Η Αστυνομία και οι συναρμόδιες υπηρεσίες δέχθηκαν έντονες επικρίσεις από τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει τεθεί σε ισχύ, αλλά αποτελεί σκέψη που εξετάζεται.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι τόνοι ανέβηκαν, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, Νίκο Τορναρίτη, να αναφέρει πως «το όλο σύστημα παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες. Φαίνεται πως η εγκατάσταση των καμερών δεν έχει λειτουργήσει σωστά σε κανένα επίπεδο και αντί να βελτιώσει την κατάσταση, έχει οδηγήσει σε θυματοποίηση πολλών πολιτών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μάλλον οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν παρά μειώθηκαν».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, αναφέρθηκε σε προηγούμενες συζητήσεις, θέτοντας το ερώτημα αν έχει γίνει εκτίμηση της επικινδυνότητας στα σημεία όπου τοποθετήθηκαν οι κάμερες. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για φοροεισπρακτική πρακτική και όχι για μέτρο οδικής ασφάλειας», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, υπογραμμίζοντας ότι η όλη διαδικασία πάσχει από έλλειψη διαφάνειας. Αναφορικά με την πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών για τα πρόστιμα, επεσήμανε ότι η διαδικασία που προβλέπει την αυτόματη δημιουργία ποινικού φακέλου αν δεν πληρωθεί το εξώδικο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν προβλέπεται από κανένα άρθρο του νόμου και είναι νομικά αβάσιμη.

Σε σχέση με την επίδοση εξωδίκων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, ο κ. Δαμιανού διερωτήθηκε αν τα εξώδικα πρόστιμα είναι ισοδύναμα με εντάλματα Δικαστηρίου και αν το Σύνταγμα επιτρέπει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε πολίτη της Δημοκρατίας, προσθέτοντας «πρόκειται για έκνομες ενέργειες, δεν αναφέρονται σε κανένα άρθρο της νομοθεσίας».

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, επεσήμανε ότι το σύστημα καμερών τροχαίας στις υπόλοιπες χώρες είναι απλό και λειτουργικό, ενώ στην Κύπρο παρατηρούνται σοβαρές δυσλειτουργίες. «Μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ούτε καν μια σωστή αντιγραφή ενός υφιστάμενου συστήματος δεν μπορούμε να κάνουμε», σχολίασε. Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να γίνουν θύματα αυτής της κατάστασης, προσθέτοντας πως «όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν νόμοι και κανόνες».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, σημείωσε ότι «δεν υφίσταται πλέον η έννοια του υπηκόου, άλλο υπήκοος και άλλο πολίτης». Σχολιάζοντας την πιθανότητα επίδοσης εξωδίκων σε αεροδρόμια και λιμάνια, ανέφερε ότι ακόμη και η προσωρινή κράτηση ενός πολίτη για αυτόν τον λόγο θα συνιστούσε παράνομη σύλληψη.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, που παρέστη στη συζήτηση, ανέφερε πως «είναι ένα σύστημα που εμείς ψηφίσαμε, επομένως είναι στο χέρι μας να το διορθώσουμε». Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία ότι, με τον τρόπο που εξελίσσεται η συζήτηση, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι δεν πρέπει να πληρώνουν τα πρόστιμα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το σύστημα καταγράφει παραβιάσεις σύμφωνα με τον νόμο, ενώ υπάρχουν πολίτες που, αν και ενημερώθηκαν, δεν έχουν εξοφλήσει τα πρόστιμα. Σημείωσε επίσης ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της διαδικασίας επιβολής των εξωδίκων.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Νικολαΐδου Λοΐζου, επεσήμανε ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι η ίδια που λειτουργούσε και παλαιότερα, απλώς έχει προστεθεί ένα επιπλέον εργαλείο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η διαδικασία ενημέρωσης δεν πρέπει να συγχέεται με την επίδοση εξωδίκων.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, ανέφερε ότι η τοποθέτηση καμερών έγινε βάσει στοιχείων και αναλύσεων, καθώς το 80% των τροχαίων συμβαίνουν στις πόλεις και στις διασταυρώσεις με φανάρια. Παρότι σημειώθηκε μείωση στις συγκρούσεις την τελευταία πενταετία, το 2024 καταγράφηκε αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων, κάτι που αποδίδεται στην ύπαρξη πολλαπλών δυστυχημάτων.

Σε σχέση με την πλατφόρμα, εξήγησε ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αν έχουν εξώδικο είτε μέσω ταχυδρομείου είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Αστυνομία. Ωστόσο, επισήμανε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι οι μη επικαιροποιημένες διευθύνσεις πολιτών, γεγονός που δυσχεραίνει την επίδοση των εξωδίκων.

Αναφορικά με τον έλεγχο σε λιμάνια και αεροδρόμια, ανέφερε ότι τα εξώδικα θα ενταχθούν στο σύστημα που ήδη καταγράφει εντάλματα σύλληψης και απαγορεύσεις εξόδου, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, δεν έχει υπάρξει καμία διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία για το ζήτημα.

Ο νομικός Αγαθοκλής Κορέλης ανέφερε ότι η ενημέρωση μέσω της πλατφόρμας δεν μπορεί να θεωρείται επίδοση εξωδίκου. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι νομικά αποδεκτό να παραπέμπεται πολίτης στο Δικαστήριο χωρίς να έχει προηγουμένως επιδοθεί το εξώδικό του.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Ζαννέτου, σημείωσε ότι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού καμερών έχει οδηγήσει σε μαζική έκδοση εξωδίκων, δημιουργώντας προβλήματα στο σύστημα. Παράλληλα, επισήμανε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν γίνεται επίδοση εξωδίκων με συστημένη επιστολή, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική ειδοποίηση.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Πωλίνα Ευθυβούλου, τόνισε ότι η δίωξη των πολιτών για μη εξόφληση προστίμου μπορεί να ασκηθεί μόνο με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα και ότι η ενημέρωση μέσω της πλατφόρμας δεν συνιστά νομικά έγκυρη επίδοση.

Οι βουλευτές κατέστησαν σαφές ότι η επίδοση εξωδίκων σε λιμάνια και αεροδρόμια δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς νομοθετική ρύθμιση, καλώντας τα αρμόδια Υπουργεία να καταθέσουν σχετικές προτάσεις στη Βουλή. «Το πρώτο που οφείλουμε να διασφαλίσουμε είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών.