Ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε τη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους στην κατεστραμμένη αυτή χώρα από τον εμφύλιο, ενώ προκάλεσε θύματα και στη γειτονική Ταϊλάνδη καθώς και εκτεταμένες ζημιές σε ολόκληρη την περιοχή.
Συνεργεία διάσωσης από το εξωτερικό συνεχίζουν να φθάνουν στη Μιανμάρ προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα για ανεύρεση επιζώντων.
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου ο σεισμός των 7,7 βαθμών ταρακούνησε κτήρια και προκάλεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, εγκλωβίζοντας 30 ανθρώπους στα ερείπια, με 49 να αγνοούνται.
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον αριθμό των θυμάτων
Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.
Ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες και κτήρια στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη χούντα, ο ανώτατος στρατηγός της οποίας απηύθυνε μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια.
«Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στις πληγείσες περιοχές”, ανέφερε σήμερα η χούντα σε μια δήλωση στα κρατικά ΜΜΕ.
Ομάδα διασωστών από την Κίνα έφθασε στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ Γιανγκόν, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις σκληρά πληγείσες πολεις Μανταλάι και Ναϊπιτάου, την κτισμένη επί τούτου πρωτεύουσα της χώρας, όπου τμήματα ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών έχουν υποστεί ζημιές.
Γιατί κατέρρευσε ουρανοξύστης 1.000 χλμ μακριά;
Ο φονικός σεισμός που χτύπησε τη Μιανμάρ την Παρασκευή (28/03), άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστές καταστροφές, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την κατάρρευση υπό κατασκευή ουρανοξύστη και το BBC εξηγεί πώς έφτασε η σεισμική λαίλαπα 1.000 χιλιόμετρα μακριά.
Τι προκάλεσε τον σεισμό;
Το ανώτερο στρώμα της γης χωρίζεται σε διάφορα τμήματα, που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες, οι οποίες κινούνται συνεχώς. Ορισμένες κινούνται παράλληλα η μία με την άλλη, ενώ άλλες βρίσκονται η μία πάνω και η άλλη κάτω από την άλλη. Αυτή η κίνηση είναι που προκαλεί τους σεισμούς και τα ηφαίστεια. Η Μιανμάρ θεωρείται μια από τις πιο «ενεργές» γεωλογικά περιοχές στον κόσμο, επειδή βρίσκεται στην κορυφή της σύγκλισης τεσσάρων από αυτές τις τεκτονικές πλάκες – της Ευρασιατικής πλάκας, της Ινδικής πλάκας, της πλάκας Σούντα και της μικροπλάκας της Βιρμανίας.
Τα Ιμαλάια σχηματίστηκαν από τη σύγκρουση της ινδικής πλάκας με την ευρασιατική πλάκα και το φονικό τσουνάμι του 2004 δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της κίνησης της ινδικής πλάκας κάτω από τη μικροπλάκα της Βιρμανίας. Η δρ Ρεμπέκα Μπελ μελετήτρια των τεκτονικών πλακών ατο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι για να φιλοξενηθεί όλη αυτή η κίνηση, σχηματίζονται ρήγματα – ρωγμές στα πετρώματα – που επιτρέπουν στις τεκτονικές πλάκες να «γλιστρούν» προς τα πλάγια.
Υπάρχει ένα σημαντικό ρήγμα που ονομάζεται ρήγμα Σαγκάινγκ το οποίο διασχίζει τη Μιανμάρ από βορρά προς νότο και έχει μήκος πάνω από 1.200 χιλιόμετρα. Τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η κίνηση που προκάλεσε τον σεισμό της Παρασκευής των 7,7 βαθμών ήταν «strike-slip» – όπου δύο πλάκες κινούνται οριζόντια η μία κατά μήκος της άλλης. Καθώς οι πλάκες κινούνται η μία δίπλα στην άλλη, μπορεί να κολλήσουν, δημιουργώντας τριβή μέχρι να απελευθερωθούν ξαφνικά και η γη να μετακινηθεί, προκαλώντας σεισμό.
Πώς έφτασε η σεισμική δόνηση 1000 χιλιόμετρα μακριά;
Οι σεισμοί μπορούν να συμβούν έως και 700 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια. Αυτός ο σεισμός ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, γεγονός που τον καθιστά πολύ ρηχό. Αυτό αυξάνει το μέγεθος της δόνησης στην επιφάνεια. Ο σεισμός ήταν επίσης πολύ μεγάλος – μεγέθους 7,7 βαθμών στην κλίμακα ροπής.
Παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. «Το μέγεθος του σεισμού οφειλόταν στον τύπο του ρήγματος», δήλωσε η Δρ Μπελ. «Η ευθύγραμμη φύση [του ρήγματος] σημαίνει ότι οι σεισμοί μπορούν να διαρραγούν σε μεγάλες περιοχές – και όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή του ρήγματος που ολισθαίνει, τόσο μεγαλύτερος είναι ο σεισμός», εξήγησε.
«Έχουν σημειωθεί έξι σεισμοί μεγέθους 7 ή μεγαλύτερου στην περιοχή αυτή τον τελευταίο αιώνα», σημείωσε. Αυτό το ευθύ ρήγμα σημαίνει επίσης ότι μεγάλο μέρος της ενέργειας μπορεί να μεταφερθεί κατά μήκος του – το οποίο εκτείνεται για 1.200 χιλιόμετρα νότια προς την Ταϊλάνδη.
Το πώς γίνονται αισθητοί οι σεισμοί στην επιφάνεια καθορίζεται επίσης από τον τύπο του εδάφους. Σε μαλακό έδαφος – πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η Μπανγκόκ – τα σεισμικά κύματα (οι δονήσεις της γης) επιβραδύνονται και συσσωρεύονται, αποκτώντας μεγαλύτερη ένταση. Έτσι, η γεωλογία της Μπανγκόκ θα έκανε τη δόνηση του εδάφους πιο έντονη και πολύ πιο αισθητή.
Γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 30 ώρες
Tην συγκλονιστική στιγμή της διάσωσης μιας γυναίκας από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό στην Μιανμάρ, κατέγραψε κάμερα, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να απεγκλωβίσουν όσους έχουν παγιδευτεί.
Συγκεκριμένα, η 30χρονη Πιού Λάι Κάινγκ διασώθηκε από τα ερείπια του κτιριακού συγκροτήματος κατοικιών Sky Villa 30 ώρες μετά τον σεισμό και μεταφέρθηκε σε φορείο για να την αγκαλιάσει ο σύζυγός της, ο Γιέ Αούνγκ, προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο.
Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση των έξι από τους δώδεκα ορόφους του συγκεκριμένου κτιρίου κατοικιών.
Στους 1.644 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών
Ο αριθμός των νεκρών από τον χθεσινό σεισμό των 7,7 βαθμών που έπληξε την Μιανμάρ ανήλθε σε 1.644, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η χούντα.
Νωρίτερα, μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο Μανταλέι της Μιανμάρ, κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, ανέφεραν δημοσιογράφοι του AFP.
Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις δυσχεραίνονται από τους κατεστραμμένους δρόμους
Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Μιανμάρ παρεμποδίζονται από τις κατεστραμμένες υποδομές και τους κατεστραμμένους δρόμους, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA)
Ο σεισμός 7,7 βαθμών που έπληξε χθες τη χώρα κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένων κεντρικών δρόμων και γεφυρών καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές, προσθέτει η ανακοίνωση.
1.500 κτίρια κατεστραμμένα
Η χούντα ανακοίνωσε επίσης ότι 1.591 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στην περιοχή Μανταλέι, το επίκεντρο του σεισμού.
Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.
Ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες και κτήρια στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη χούντα, ο ανώτατος στρατηγός της οποίας απηύθυνε χθες μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια.
«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν ίση με 334 ατομικές βόμβες»
Η εκτίμηση ειδικής γεωλόγου, η οποία μιλώντας στο CNN είπε ότι ο σεισμός απελευθέρωσε ενέργεια ίση με πάνω από 300 εκρήξεις ατομικών βομβών .«Η δύναμη που απελευθερώνει ένας σεισμός σαν αυτόν αντιστοιχεί σε περίπου 334 ατομικές βόμβες», δήλωσε η Τζες Φοίνιξ και προειδοποίησε ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν πιθανότατα να πλήττουν την περιοχή.
Πηγή: Ethnos.gr