Μεταγραφολογία. Το αγαπημένο χόμπι των Ελλήνων -και όχι μόνο- οπαδών. Δύο στροφές πριν από το τέλος της regular season της EuroLeague για τη σεζόν 2024/25 κι ήδη τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Πού θα παίζει του χρόνου ο, αν μη τι άλλο, περιζήτητος Τι Τζέι Σορτς; Έχει κλείσει 100% η μεταγραφή του Τεό Μάλεντον από τη Βιλερμπάν στη Ρεάλ; Θα φύγει από τη Μαδρίτη ο Ντζάναν Μούσα; Κι αν ναι, θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού; Στον πλανήτη του Παναθηναϊκού, αυτή η εξωτερική φασαρία δεν έχει καμία θέση. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Η διοίκηση των πρασίνων είχε το δικό της πλάνο, για να κλείσει πρώτα όλες τις εσωτερικές της υποθέσεις.
Ο Ματίας Λεσόρ υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο. Μετά από τον άσχημο τραυματισμό του. Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να κάνει κατ’οίκον επίσκεψη, για να επιβεβαίωσει στον Γάλλο πως συνεχίζει να έχει την ίδια αξία -οικονομική και αγωνιστική- για την ομάδα.
Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και θα συνεχίσει να έχει για σπίτι του το ΟΑΚΑ μέχρι το 2027.
Ο Τζέντι Όσμαν εξέφρασε επιθυμία παραμονής και πιθανότατα θα συνεχίσει να φοράει τα πράσινα και την ερχόμενη σεζόν.
Όμως το κερασάκι στην τούρτα, για να μην πω ολόκληρη η τούρτα, ήταν σίγουρα ο Κέντρικ Ναν. Ένας παίκτης που έκλεισε τα αυτιά του στις όποιες σειρήνες από το NBA και θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το 2028. Ένας παίκτης που λατρεύτηκε από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού από την πρώτη μέρα. Ένας παίκτης που μαγεύει με το ταλέντο του και έχει κερδίσει το σεβασμό συμπαικτών και αντιπάλων. Ένας παίκτης που κάθε φορά που πατάει το πόδι του στον αγωνιστικό χώρο για ζέσταμα, ακούει τον κόσμο του τριφυλλιού να φωνάζει ρυθμικά “MVP, MVP, MVP”.
Όχι χαριστικά. Όχι εν είδη υπερβολής. Ο 29χρονος Αμερικανός γκαρντ γράφει νούμερα που τον κατατάσσουν ανάμεσα στους υποψήφιους MVP’s στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Μέχρι στιγμής μετράει 20.3 πόντους (40.5% τρίποντο), 3.6 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ – που πρόσφεραν 8.8 πόντους ανά αγώνα – 1.1 κλεψίματα, 3.8 κερδισμένα φάουλ και 2.8 λάθη κατά μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής. Είναι δηλαδή υπεύθυνος για 29.1 πόντους του Παναθηναϊκού σε κάθε αγώνα της EuroLeague.
Ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε να περάσει, λοιπόν, τα ίδια με το περσινό καλοκαίρι. Δεν ήθελε να καρδιοχτυπά μέχρι τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου για να μάθει εάν ο Ναν θα βρει κάποια ικανοποιητική πρόταση από το NBA, θα χρησιμοποιήσει το σχετικό out που υπήρχε στο συμβόλαιό του και θα επιστρέψει στην Αμερική, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό.
Κάπως έτσι, η διοίκηση των πρασίνων ξεκίνησε μήνες πριν συζητήσεις με την πλευρά του Ναν για πρόωρη επέκταση του συμβολαίου με σαφώς ανεβασμένες αποδοχές. Μυθικές αποδοχές για την ακρίβεια, αφού μιλάμε για 4.5 εκατομμύρια ετησίως. Ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τα 3.7 εκατομμύρια που λαμβάνει ο Σάσα Βεζένκοβ, αλλά και τα 4 εκατομμύρια που εισπράττει ο Σέιν Λάρκιν και καθιστά τον Ναν τον πλέον ακριβοπληρωμένο παίκτη στην EuroLeague. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.
Ήρθε για να φύγει, αλλά έμεινε για να γίνει μύθος
Πώς φτάσαμε όμως εκεί; Γιατί ο Κέντρικ Ναν ήρθε στον Παναθηναϊκό για να φύγει. Και δεν το έκρυψε.
“Ο στόχος είναι να επιστρέψω στο ΝΒΑ κάποια στιγμή. Φέτος τα πράγματα ήταν περίπλοκα. Ελπίζω να τα πάμε καλά και να επιστρέψω στο NBA”, είχε πει όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την άφιξή του στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 7 Νοεμβρίου του 2023.
Ο στόχος του ήταν να κάνει μια καλή σεζόν, να (απο)δείξει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας και να πάρει την ευκαιρία επιστροφής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Εκεί που ανήκει με βάσει το ταλέντο του. Πέρσι, περίμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή μήπως παρουσιαστεί κάτι καλό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του την ασφάλεια που του προσέφερε ο Παναθηναϊκός. Μια ομάδα που του άνοιξε αμέσως τις αγκάλες και του έδωσε τα πάντα, για να την οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 12 χρόνια. Σαφώς δεν το πέτυχε μόνος του αυτό ο Ναν, αλλά έπαιξε καταλυτικό ρόλο.
Φέτος, ο Αμερικανός σούπερ σταρ άλλαξε γραφείο εκπροσώπης και τα καμπανάκια άρχισαν να ηχούν. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά έγραψε και ο Χάρης Σταύρου: “Για να γυρίσει στο NBA, ο Ναν έπρεπε να βρει ένα ποσό που θα προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ώστε να ματσάρει την προσφορά του Παναθηναϊκού. Όπως αποδείχθηκε αυτό δεν τον ενδιέφερε και ενώ η νέα εταιρεία που τον εκπροσωπεί μπορούσε να του κερδίσει χρόνο, ο Αμερικανός σταρ είχε πάρει την απόφασή του”.
Στις 4 Ιανουαρίου του 2025, δηλαδή δύο μισή μήνες πριν πει το μεγάλο “ναι”, ο ίδιος ο Ναν είχε δείξει τις προθέσεις του.
“Είναι πιθανό (να ανανεώσω). Πρέπει να το κάνουμε να συμβεί. Είναι πιθανόν. Ξέρω ότι όλοι με αγαπούν εδώ. Θα δούμε τι θα συμβεί. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Λεσόρ και τον Ερνανγκόμεθ. Τους αξίζει. Το κέρδισαν. Ο Παναθηναϊκός θα είναι μια πραγματικά σπουδαία ομάδα, όσο θα βρίσκονται αυτοί οι δύο σε αυτά τα αποδυτήρια. Σίγουρα”, είχε πει στο SPORT24 μετά την εντός έδρας νίκη των πρασίνων επί της Βίρτους.
Γιατί ήξερα ότι αν μείνει εδώ για -τουλάχιστον- τρία ακόμα χρόνια έχει τη δυνατότητα να γίνει μύθος. Με όσα μπορεί να καταφέρει σε προσωπικό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο με όσα δύναται να πετύχει σε ομαδικό επίπεδο.