Έκπληκτο έμεινε το διοικητικό συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών από την ανακοίνωση του ΚΟΑ που ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας με σκοπό να συζητηθούν και να εξευρεθούν λύσεις σε διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Ακόμη πιο μεγάλη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ευρεία σύσκεψη.

Σε αυτή την υποτιθέμενη ευρεία σύσκεψη οι εμπνευστές της συνάντησης δεν σκέφτηκαν να καλέσουν τον ΠΑ.Σ.Π., το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών και των ποδοσφαιριστριών στην Κύπρο ή και αν το σκέφτηκαν δεν θεώρησαν ότι η παρουσία μας θα ενίσχυε την προσπάθειά τους. Αλήθεια, δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο.

Η απόφασή τους να μην απευθύνουν κάλεσμα στον ΠΑ.Σ.Π. προκαλεί αρνητική εντύπωση αφού γνωρίζουν πολύ καλά τους προβληματισμούς, τις εισηγήσεις και τη δράση του Συνδέσμου μας όσον αφορά τα χρόνια προβλήματα του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Ο ΠΑ.Σ.Π., όχι μόνο γνωρίζει, γνωστοποιεί και αναζητάει λύσεις πολύ συχνά, αλλά συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά συνέδρια ώστε να αποκτήσει και να μεταδώσει γνώση και στους αρμόδιους φορείς στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος μας συμμετείχε στο πρόγραμμα «Raising Our Game Europe 2025», που διήρκησε δύο χρόνια. Μάλιστα, στο τελευταίο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στα γραφεία της FIFPRO στην Ολλανδία, συμμετείχαν ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης, η υπεύθυνη του γραφείου του Συνδέσμου Σίλεια Βάσου και η διεθνής ποδοσφαιρίστρια της Λευκοθέας Άντρια Μιχαήλ.

Το πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από εισήγηση του εκτελεστικού προέδρου του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρου Νεοφυτίδη, εφαρμόστηκε με τη συνεργασία της FIFPRO Europe, του Πανεπιστημίου του Μπορντό και εφτά συνδέσμων ποδοσφαιριστών (Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία), ενώ συμμετείχαν ακόμη πέντε σύνδεσμοι (Αγγλία, Ελλάδα, Σκωτία, Ισπανία, Σουηδία). Το πρόγραμμα ήταν συγχρηματοδοτούμενο από το Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε το πολυσέλιδο εγχειρίδιο του ROGE25, το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθμισης του γυναικείου ποδοσφαίρου και να διασφαλίσει δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η ιδιαιτερότητα του υπό αναφορά προγράμματος έγκειται στο ότι δίνει τη δυνατότητα μιας ολιστικής προσέγγισης σε αρκετά προβλήματα και παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορεί να είναι επιτυχημένο ένα γυναικείο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Επίσης, διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει σωστές συνθήκες παιχνιδιού και την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητριών. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει έντεκα ενότητες που δείχνουν τον δρόμο για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και παραδόθηκε τόσο στην UEFA όσο και στην ECA.

Τα προβλήματα του γυναικείου ποδοσφαίρου, τα οποία συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΚΟΑ, όπως η μείωση των ομάδων στο πρωτάθλημα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και η χρηματοδότηση του γυναικείου, περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο και δίνονται λύσεις. Η συζήτηση για τα προβλήματα δεν μπορεί να είναι επιφανειακή, αλλά επιβάλλεται να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια που αφενός οδηγούν μαθηματικά σε αφανισμό το γυναίκειο πρωτάθλημα και αφετέρου στην οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση τις ποδοσφαιρίστριες. Είναι αυτές οι συνθήκες που ανάγκασαν πρόσφατα την ποδοσφαιρίστρια Άντρη Μιχαήλ να δηλώνει στην ιστοσελίδα της FIFPRO ότι «αν είχα κόρη, θα ήθελα να παίξει ποδόσφαιρο; Δεν υπήρχε περίπτωση να ήθελα η κόρη μου να γίνει ποδοσφαιρίστρια».

Επιπλέον, επιχειρούμε καθημερινά να πείσουμε τους αρμόδιους να ασκούν ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες και παροχές στον αθλητισμό, όπως και για το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό.

Όλα τα πιο πάνω φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα για τους εμπνευστές της σύσκεψης. Αυτοί που έπρεπε να λειτουργούν ως θεματοφύλακες του γυναικείου ποδοσφαίρου, έκλειναν για χρόνια τα μάτια στα σοβαρά προβλήματα. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κατρακύλα του γυναικείου ποδοσφαίρου, τώρα αναζητούν λύσεις, χωρίς την παρουσία του ΠΑ.Σ.Π.

Ακόμη και τώρα καλούμε τόσο τον ΚΟΑ όσο και την ΚΟΠ, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν υπόψη τους τις εισηγήσεις του ΠΑ.Σ.Π. Σημασία έχει μέσα από ένα δομημένο διάλογο και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις θέσεις, να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις ώστε να σώσουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο. Η εμπειρία, η γνώση και οι έρευνες, μπορούν να βοηθήσουν τις προσπάθειές μας.