Kαμία συμφωνία δεν επετεύχθη μέχρι σήμερα όσον αφορά τις καθυστερημένες φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών σωματείων-εταιρειών προς το κράτος. Αποτέλεσμα το Τμήμα Φορολογίας να προωθήσει κατηγορητήρια στη Νομική Υπηρεσία με σκοπό την ποινική δίωξη των διοικήσεων αυτών των σωματείων. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, τα κατηγορητήρια, αφού τύχουν του απαραίτητου ελέγχου, θα καταχωρισθούν στα Επαρχιακά Δικαστήρια.
Σε πρώτη φάση, τα δικαστικά μέτρα θα ληφθούν εναντίον των ποδοσφαιρικών σωματείων και εταιρειών που οφείλουν τα περισσότερα στο κράτος, παρά τις ευκολίες πληρωμής και τις διαγραφές οφειλών και τόκων που τους έγιναν διαχρονικά. Πρόκειται για τα ποδοσφαιρικά σωματεία-εταιρείες ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνας και Ανόρθωση. Τα τέσσερα σωματεία οφείλουν στο Τμήμα Φορολογίας συνολικά το ποσό των €25,6 εκατ. ως εξής: ΑΠΟΕΛ – €11,6 εκατ., ΑΕΛ – €5 εκατ., Απόλλωνας – €4,8 εκατ. και Ανόρθωση – €4,2 εκατ.
Στα κατηγορητήρια περιλαμβάνονται οι νυν διοικήσεις των σωματείων όσο και προηγούμενες στις οποίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πρώην υπουργοί και βουλευτές καθώς οι οφειλές αυτές προς το Τμήμα Φορολογίας συσσωρεύτηκαν με το πέρασμα του χρόνου.
Σε δεύτερη φάση θα ετοιμαστούν κατηγορητήρια και για τις ακόλουθες ομάδες εάν δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους: Εθνικός Άχνας για οφειλές ύψους €1,1 εκατ., Ερμής Αραδίππoυ για οφειλές ύψους €546.000., ΔΟΞΑ – ΘΟΪ Κατωκοπιάς για οφειλές ύψους €509.000 και Άρης Λεμεσού για οφειλές ύψους €434.000. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και σωματεία με πολύ μικρότερες οφειλές προς το κράτος, όπως είναι ο Οθέλλος Αθηένου με οφειλές ύψους €192.000 και η Ομόνοια Αραδίππου με οφειλές ύψους €40.000.
Πού διαφώνησαν
Οι καθυστερημένες δόσεις των τεσσάρων ποδοσφαιρικών σωματείων-εταιρειών προς το κράτος που θα έπρεπε να καταβληθούν ώς τα τέλη του 2024, με βάση το σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών τους προς το Τμήμα Φορολογίας, έχουν ως εξής: ΑΠΟΕΛ – €666.800, ΑΕΛ – €683.200, Απόλλωνας – €1 εκατ., Ανόρθωση – €188.000.
Οι πρόεδροι των πιο πάνω ποδοσφαιρικών σωματείων-εταιρειών, έχοντας στο πλευρό τους τον πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα, πέρασαν στις 23/01/2024 το κατώφλι του Υπουργείου Οικονομικών όπου είχαν συνάντηση με τον έφορο Φορολογίας, Σωτήρη Μαρκίδη, επιδιώκοντας να έχουν άλλη μια ευκαιρία για να εξοφλήσουν τις καθυστερημένες δόσεις τους προς το κράτος με δόσεις. Δυο εβδομάδες μετά την εν λόγω συνάντηση, ουδέν νεότερο καθώς η πρόταση των σωματείων δεν ικανοποιεί το Τμήμα Φορολογίας. Και ο λόγος; Τα σωματεία πρότειναν να καταβάλουν εφάπαξ ένα ιδιαίτερα μικρό ποσό σε σύγκριση με το ύψος των καθυστερημένων δόσεών τους που συσσωρεύτηκαν την περίοδο 2020-2024.
Συγκεκριμένα, οι διοικήσεις των τεσσάρων ομάδων πρότειναν στο Τμήμα Φορολογίας την καταβολή εφάπαξ ποσού €500.000 για να καλυφθεί μέρος των νέων οφειλών που δημιούργησαν εξαιτίας της μη καταβολής των δόσεών τους κατά τα έτη 2020-2024 που ανέρχονται συνολικά στα €4,1 εκατ. και τα υπόλοιπα εισηγήθηκαν να τα εξοφλήσουν με δόσεις. Από την άλλη, το Τμήμα Φορολογίας ζητά από τα τέσσερα σωματεία να καταβάλουν εφάπαξ, τουλάχιστον, το 50% των καθυστερημένων δόσεών τους προς το κράτος, δηλαδή €2 εκατ.
Πίεση τα ευρωπαϊκά παιχνίδια
Απαραίτητη προυπόθεση για να μπορούν να αγωνίζονται κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες σε ευρωπαικά πρωταθλήματα αποτελεί η εξασφάλιση βεβαίωσης απο το Υπουργείο Οικονομικών, μια φορά τον χρόνο και συγκεκριμένα κάθε Μάιο, ότι δεν έχουν οφειλές προς το κράτος. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, εάν δεν υπάρξει συμφωνία που να επιτρέψει στα τέσσερα ποδοσφαιρικά σωματεία να επανενταχθούν στο σχέδιο για αποπληρωμή των οφειλών τους προς το κράτος με δόσεις, δεν πρόκειται να εκδοθεί η βεβαίωση.
ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ